ПРОТОКОЛ № 117

 

град Първомай, 09.04.2012 година

 

Районен съд - Първомай, втори съдебен състав, в открито заседание на девети април 2012 година със:

 

съдия докладчик: Спасимир Здравчев

 

при участие на секретаря: Атанаска гаджева

сложи на разглеждане докладваното от Председателя гражданско дело № 67 по описа за 2011 година.

 

На именното повикване в 11:00 часа се явяват:

 

·                     ищецът А.П.А., редовно призован, се явява лично и с адвокат Р.П., която представя в оригинал пълномощно по делото;

·                     ответниците Г.С.С. и Т.Б.С., редовно призовани чрез процесуалния си представител, се явяват лично и с адвокат И.Д. с пълномощно по делото от по-рано;

·                     в залата се явява и М.И.А., редовно призована по Разпореждане на Съда в закрито заседание на 19.03.2012 година.

 

По хода на делото:

 

Адвокат Р.П.: Да се даде ход на делото.

Адвокат И.Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото.

 

Съдът даде възможност на ищеца за уточнение по Молбата от 14.02.2012 година и на ответника за становище:

 

Адвокат Р.П.: От името на доверителя ми А.А. поддържам направената молба, с която се иска замяна на ищеца с друго лице.

Адвокат И.Д.: Уважаеми господин Съдия, въпреки вече че има свършен факт по отношение на молбата за отвод и отводът е реализиран, все пак изразявам становище, че отводът е неоснователен, тъй като не са налице никакви законови основания за това.

Отделно от това – в предходно съдебно заседание на ищеца беше даден срок за представяне на доказателства за активна процесуална легитимация, като такива доказателства не бяха представени, поради което още тогава следваше делото да бъде прекратено.

С Молба от 14.02.2012 година представителят на ищеца поиска отвод на съдебния състав, както и замяна на ищцовата страна по реда на чл. 228, ал. 1 от ГПК. Такава замяна е възможна по всяко време на делото в първата инстанция с изричното съгласие на двете страни, както и на встъпващото лице. Категорично заявявам, че не съм съгласен със замяната на страната в производството.

Ответникът Г.С.С.: Присъединявам се към адвоката си. Да не се заменя ищецът.

Ответникът Т.Б.С.: И аз се присъединява. Да не се заменя.

Адвокат Р.П.: Като ще говорим в исторически план – ние имахме готовността и намерението още в миналото съдебно заседание да направим това искане за замяна на страните, но съдията изобщо не ни даде възможност да вземем становище нито по даване ход на делото, нито да направим каквито и да е искания – такива, каквито имахме намерение: остави делото без движение. Затова в определения срок подадохме тази молба с искане за допускане на замяна за страните.

В днешното съдебно заседание нямаме намерение да подаваме каквито и да е жалби срещу съдията, така че тези декларации бяха излишни в днешното съдебно заседание.

До настоящия момент не ни беше известно становището на ответника по делото, затова в днешно съдебно заседание с оглед на изразеното категорично становище заявявам, че моят доверител, настоящият ищец, се отказва от иска си спрямо ответниците. Така че няма пречка да бъде допусната поисканата от нас замяна.

Адвокат И.Д.: Претендираме разноските.

 

С оглед на заявения от страна на ищеца отказ от иска си спрямо ответниците Съдът намира, че делото следва да се прекрати, а на основание чл. 78, ал. 3 от ГПК направените от всеки от ответниците разноски за адвокат следва да се възложат на ищеца.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява производството по гражданско дело № 67 по описа на Районен съд – Първомай за 2011 година.

Осъжда ищеца А.П.А., ЕГН **********,***, да заплати на ответниците Г.С.С., ЕГН **********, и Т.Б.С., ЕГН ********** ***, сумата от 600 (шестстотин) лева – направени от двамата разноски от по 300 лева за адвокатско възнаграждение.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от днес пред Окръжен съд – Пловдив.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:20 часа.

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

СЗ / АГ