Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер    115                     23.11. 2012 година                        Град  Първомай

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                      II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На тринадесети ноември                                                                          Година 2012 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: Таня  Петрова               

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 384 по описа за 2012 година и за да се произнесе взе предвид следното:

            Ищеца “Дженерали застраховане” АД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.С., бул. “***” № 68 е предявил против Й.И.И., ЕГН**********,*** иск с правно основание: чл. 213 ал.1 от КЗ - да бъде осъден ответникът да му заплати 473 лева главница, сумата от 248 лева – мораторна лихва върху главницата за периода от 09.02.2008 година до 11.07.2012 годи, както и законната лихва върху дължимата сума считано от 11.07.2012 година, до окончателно изплащане на сумата, представляваща застрахователно обезщетение изплатено от ищеца за причинени от ответника имуществени вреди при причинено ПТП.

В законоустановения 1-месечен срок по чл. 131 ал. 1 от ГПК е подаден отговор от ответника, с който признава изцяло иска по основание и по размер и моли, ако ищецът направи изрично искане да се постанови решение по чл. 237 от ГПК при признание на иска.

В съдебно заседание, ищеца не се явява. С писмена молба е направила  искане, съда да уважи претенциите, като на основание чл.237, ал.1 ГПК постанови решение, основаващо се на признанието на иска от страна на ответника.

В съдебно заседание ответника не се явява, не се представлява.

Съдът, като взе предвид исканията и доводите на страните, събраните по делото доказателства и съобрази разпоредбите на закона, намира за установено следното:Предявен е осъдителен иск с правно основание чл. чл. 213 ал.1 от КЗ. Ищеца, чрез процесуалния си представител, направи искане съдът да постанови решение по реда на чл.237, ал.1 ГПК – при признание на иска.

Разпоредбата на чл. 237 от ГПК предвижда възможността ищецът да поиска от съда да прекрати съдебното дирене и да поиска постановяването на решение при признание на иска. В този случай съдът постановява решението си, като в мотивите му е достатъчно да се укаже, че същото е постановено при признание на иска.

Съдът намира, че в конкретния случай са налице предпоставките за произнасяне с решение по чл.237, ал.1 от ГПК. С отговора на исковата молба ответникът направи изрично изявление за признание на иска.

Спазени са и изискванията на чл.237, ал.3 ГПК, тъй като признатото право не противоречи на закона или на добрите нрави, а от друга страна е такова, с което страната може да се разпорежда. С оглед направеното признание на иска, съдът намира претенцията в общ размер на 2277,26 лв. за основателна и доказана и следва да се уважи, ведно със законната лихва върху главницата от завеждане на исковата молба до окончателното изплащане.

 Ето защо, съдът постановява настоящото решение при признание на иска, като на основание чл.237, ал.2 ГПК не е необходимо да излага мотиви за това.

По делото  са представени доказателства за направени от ищеца разноски  в размер на 100 лв, който следва да му бъдат присъдени.

 Мотивиран от горното и на основание чл. 316 от ГПК, съдът

 

                                                         Р Е Ш И: 

ОСЪЖДА Й.И.И., ЕГН**********,***  ДА ЗАПЛАТИ на “Дженерали застраховане” АД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.С., бул. “***” № 68  сумата от 473 главница, сумата от 248 лева – мораторна лихва върху главницата за периода от 09.02.2008 година до 11.07.2012 година, както и законната лихва върху дължимата сума считано от 11.07.2012 година, до окончателно изплащане на сумата .

ОСЪЖДА Й.И.И., ЕГН**********,***  ДА ЗАПЛАТИ на “Дженерали застраховане” АД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.С., бул. “***” № 68 сумата от 100 лв, представляваща направените съдебно деловодни разноски.  

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Пловдив, в двуседмичен срок от връчването му.  

          РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

МЗ / НК