Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер   118                            27.11.2012 година                                       град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                                                           ВТОРИ   СЪСТАВ

На петнадесети ноеември  през  две хиляди и дванадесета година, в публично заседание в  следния състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                               ЧЛЕНОВЕ:

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

  

СЕКРЕТАР: Таня  Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 278 по описа  за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

            Производството е по реда на чл.238 и сл.  от ГПК.

Искове с правно основание чл.79 и чл.92, ал.1 от ЗЗД.

           Пред ПРС е депозирана искова молба от “Екзотик 2000” ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.С., ул. “***” № 27, ет.1, ап.2, представлявано от Д.С.Б. която се твърди, че на 03.05.2011г., между ответника и ищеца, е сключен договор № 7/03.05.2011 г., по силата на който ищеца предоставил на ответника сума в размер на 9000 лв, за доставка на пшеница. Била уговорена неустойка в размер на 2700 лв при неизпълнение на задълженията по договора от страна на ответника.

            Претендира ответника да бъде осъден да заплати преведената авансово сума от 9 000 лв, както и уговорената неустойка при неизпълнение на договора

В срока за отговор по реда на чл.133 от ГПК, ответникът, редовно уведомен,  не изразява становище по предявения иск. Същият е,  предупреден за последиците от своето бездействие, същият не е представил отговор на ИМ в даденият за това срок, не е заявил становище по изготвеният проекто-доклад по делото, не изпраща представител в първото по делото заседание, и не е направил искане делото да се разглежда в негово отсъствие.

           Като взе предвид горното, съдът намира, че са налице предпоставките по чл.238, ал.1 от ГПК. Намира също така, че предявените искове с правно основание чл.79 и чл.92, ал.1 от ЗЗД, предмет на делото за  вероятно основателни, с оглед твърденията в ИМ, както и съобразно приложените писмени доказателства, поради което са налице и предпоставките на чл.239, ал.1 от ГПК. Съобразно посочената разпоредба, съдът постановява неприсъствено решение, което не се мотивира по същество, при кумулативна даденост на следните предпоставки: страната да е  предупредена за последиците от своето бездействие и искът да е вероятно основателен, съобразно заявените в ИМ обстоятелства и приетите по делото доказателства.

С оглед на огреизложеното, следва да постанови неприсъствено решение, с което да осъди ответника, на основание чл.79 и чл.92, ал.1 от ЗЗД, да заплати на ищеца исковата сума в размер на 11 700 лв.

           При този изход на производството и на основание чл.78, ал.1 от ГПК ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените от него разноски в размер на 2 268 лв.

           Воден от горното и на основание чл.239 от ГПК, съдът

            

Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА, на основание чл.79 и чл.92, ал.1 от ЗЗД, П.Е.С., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ НА “Екзотик 2000” ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.С., ул. “***” № 27, ет.1, ап.2, представлявано от Д.С.Б. , сумата от 11 700 лв,  съставляваща – главница по договор № 7 от 03.05.2011 година и неустойка за неизпълнение по същия договор.

  ОСЪЖДА, на основание чл.78, ал.1 от ГПК, П.Е.С., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ НА “Екзотик 2000” ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.С., ул. “***” № 27, ет.1, ап.2, представлявано от Д.С.Б.,  сумата от  2268,00 лв. направени деловодни разноски.

 Решението се постановява при наличие на предпоставките по чл.238 и чл.239 от ГПК.

           Решението е окончателно и не подлежи на  обжалване. 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

МЗ / НК