Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер    42                             31.05.2012 година                                       град   Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                                                           ВТОРИ   СЪСТАВ

На тридесет и първи май  през  две хиляди и дванадесета година, в публично заседание в  следния състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                               ЧЛЕНОВЕ:

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

  

СЕКРЕТАР: Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 169 по описа  за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по реда на чл.49, ал.1 от СК.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

             

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от *** година на Община С. граждански брак между В.К.Д., ЕГН **********,*** и Р.И.Д., ЕГН **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 50 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете Р. В. Д., ЕГН ********** на бащата В.К.Д., ЕГН **********,***, като определя местоживеене на детето на адреса на живеене на бащата.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на майката Р.И.Д., ЕГН **********,***, с детето Р. В. Д.: майката Р.И.Д. ще взема детето Р. В. Д.  от дома на бащата всяка събота и неделя от месеца, с преспиване от 10.00 часа на съботния ден до 19.00 часа на неделният ден, един месец през лятото, което време да не съвпада с годишния отпуск на бащата, пет дни през пролетната ваканция и по време на коледните празници.

            ОСЪЖДА Р.И.Д., ЕГН **********,*** да заплаща на детето Р. В. Д., действащо със съгласието на бащата и негов законен представител В.К.Д.  с п.а., ежемесечна издръжка в размер на 120 (сто и двадесет лева) лева, считано от 31.05.2012 год. до настъпването на обстоятелства, водещи до изменяне или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете К. В. Д., ЕГН ********** на майката Р.И.Д., ЕГН **********,***, като определя местоживеене на детето на адреса на живеене на майката.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата В.К.Д., ЕГН **********,***, с детето К. В. Д.: бащата В.К.Д. ще взема детето К. В. Д.  от дома на майката всяка събота и неделя от месеца, с преспиване от 10.00 часа на съботния ден до 19.00 часа на неделният ден, един месец през лятото, което време да не съвпада с годишния отпуск на майката, пет дни през пролетната ваканция и по време на новогодишните празници.

            ОСЪЖДА В.К.Д., ЕГН **********,*** да заплаща на детето К. В. Д., чрез неговата майка и законен представител Р.И.Д.  с п.а., ежемесечна издръжка в размер на 100 (сто лева) лева, считано от 31.05.2012 год. до настъпването на обстоятелства, водещи до изменяне или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

 

            ПОСТАНОВЯВА ползването на семейното жилище, находящо се в гр. С., ул. "***" № ***, ет. ***, ап. ***, семейна имущеествена общност на съпрузите, да се ползва съвместно от молителите до 30.12.2012 година, а след тази дата да се предостави за ползване на съпругът В.К.Д. с п.а.

            ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака  съпругата Р.И.Д. с п.а. да носи  брачното си фамилно име Д..

            СТРАНИТЕ заявяват, че отношение на семейното имущество са се споразумели, както следва :

1. Страните се съгласяват да се поставят в изключителен дял на съпруга В.К.Д. и той приема да получи в свой дял следното МПС :  лек автомобил, марка „РЕНО”, модел „ЛАГУНА”, цвят „СИВ МЕТАЛИК”, рама ***, двигател  ***, с ДК № СТ *** АТ.

Застрахователната стойност на МПС, съгласно удостоверение № *** от 29.05.2012 година  на ЗАД “Стрелец” е в размер на 500 лв.

 2. За уравнение на дела на съпругата Р.И.Д. същата заявява, че е  получила от съпруга си В.К.Д. преди подписване на настоящото споразумение в брой сумата в размер на 250 – двеста и петдесет лева, представляваща стойността на ½ идеална част от гореописаното МПС.

            3. Издръжка между съпрузите не се дължи.

            4. Движимите вещи, придобити по време на брака, двамата съпрузи са си поделили извънсъдебно и нямат и няма да имат никакви претенции един към друг занапред.

             5. Всеки от съпрузите запазва личните си вещи и имущество, доколкото има такова, без занапред някой от тях да има претенции по отношение на тези вещи.

            СТРАНИТЕ заявяват, че с настоящето споразумение уреждат имуществените си и неимуществени отношения, произтичащи от прекратяването на брака.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв /четиридесет лева/.

ОСЪЖДА  Р.И.Д., ЕГН **********,***  да заплати държавна такса в размер на 98,90 лева /деветдесет и осем лева и деветдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

ОСЪЖДА  В.К.Д., ЕГН **********,*** да заплати държавна такса в размер на 89,50 лева /осемдесет и девет лева и петдесет стотинки/ по сметка на РС Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

МЗ / НК