Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  74                                   26.07.2012 година                      Град  Първомай

 

                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                    II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На пети юли                                                                                            Година 2012 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: Таня Петрова               

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 122 по описа за 2012 година и за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на Глава тридесет и първа «Производство по сключване на окончателен договор» чл.362 и сл. от ГПК, образувано по иск с правно основание чл.19, ал.3 от ЗЗД.

  Ищецът – Г. Т. Й., ЕГН **********,*** твърди, че на 04.07.2011г. е сключил предварителен договор с И.П.В., ЕГН **********, с адрес ***, с който последния се задължил да му прехвърли право на собственост върху следния поземлен имот:  Поземлен имот с предназначение пасище - мера с площ от 6,853 дка, пета категория, находящ се в землището на с. Г., с ЕКАТТЕ 17484, м. Караган чеир, имот № 011231, по плана за земеразделяне на с.Г., при граници: имот № 011232 – пасище, мера на Д. А. А. и др., имот № 011228 – полски път на Община Първомай, имот № 011230 – пасище, мера на наследници на П. И. П. и имот № 011001 – напоителен канал на Община Първомай за сумата от 1050 лв.

  Ищецът сочи, че с договора e уговорена цени за имота, срока и начина на заплащането на същия и срока за сключване на окончателен договор. Като твърди, че въпреки изтичане на уговорения срок  ответника продавач не е прехвърлил собствеността върху обещания имот, иска от съда да постанови  решение, с което да обяви за окончателен сключения на 04.07.2011г. предварителен договор, като твърди, че цената по договора е изплатена напълно.

Ответникът, не взема отношение по основателността и допустимостта на иска, не се представлява в съдебно заседание.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, намери за установено следното:

         Няма спор между страните, че ответника е притежател на правото на собственост по отношение на процесния недвижим имот, което се установява и от приложените към исковата молба Договор за доброволна делба на земеделски земи вписан в СВ при РС Първомай под № 253 том ІІІ от 20.11.2009 година и удостоверение за данъчна оценка № 1362 от 10.04.2012 година на Община П. Последно констатираното обосновава  пасивната материално правна легитимация на страните по предявения иск.

Не се спори също и по фактите, които очертават следната  обстановка: С предварителен договор от 04.07.2011 година, ответника се е задължил да прехвърли на ищеца собствеността на процесния недвижим имот, като цената по договора е заплатена при сключването му между страните.

 В същия е уговорена цена на продавания имот в размер на 1050 лв., платими  в деня на подписването за което е съставена разписка, подписана между страните. В т.ІV. е уговорен срок за прехвърляне на собствеността до 30.09.2011г.

От приложеното удостоверение за данъчна оценка на процесния имот /л.14/ и декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК се установява, че прехвърлителя няма публични държавни или общински задължения, съгласно чл.264 ДОПК.     

Не се спори, че ответника не е изпълнил поетото задължение за сключване на окончателен договор в определения за това срок. Ищецът е изправна страна по предварителния договор, което му осигурява потестативното право по чл.19, ал.3 от ЗЗД, а именно да иска обявяването на сключения предварителен договор за окончателен. Налице са и условията по чл.19, ал.1 и 2 от ЗЗД - договорът е сключен в писмена форма, необходима за неговата действителност и съдържа уговорките, съществени за окончателния договор - продажба.

Последно казаното съпоставено с липсата на пречки по чл.237, ал.3 ГПК и наличното признание на ответника налага да се приеме, че искът по чл.19, ал.3 от ЗЗД е основателен и сключения предварителен договор ще се обяви за окончателен.            

         Съгласно чл.364, ал.1 от ГПК и съобразявайки уговореното в т.ІV от предварителния договор, ищецът следва да заплати сумата от 6,00 лв. по сметка на Община Първомай, представляваща местен данък на основание чл.44, ал.1 във вр. с чл.45, ал.1 от ЗМДТ, определена по чл. 46, ал.2, т.1 и чл.47, ал.2 от същия закон и при съобразяване на Наредба за определяне размера на местния данък на територията на Община Първомай и сумата от 32,10 лв. в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт, Бюджетната сметка на ВСС, представляваща такса, дължима на основание чл. 85, ал.2 и ал.3 ЗННД и определена съгласно т.8 от Тарифата на нотариалните такси към ЗННД.

         Мотивиран от изложеното, съдът 

РЕШИ: 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на 04.07.2011 г. между  И.П.В., ЕГН **********, с адрес ***, като продавач и  Г. Т.в Й., ЕГН **********,***, като купувач, предварителен договор за продажба на следния недвижим имот: Поземлен имот с предназначение пасище - мера с площ от 6,853 дка, пета категория, находящ се в землището на с. Г., с ЕКАТТЕ 17484, м. Караган чеир, имот № 011231, по плана за земеразделяне на с.Г., при граници: имот № 011232 – пасище, мера на Д. А. А. и др., имот № 011228 – полски път на Община Първомай, имот № 011230 – пасище, мера на наследници на П. И. П. и имот № 011001 – напоителен канал на Община Първомай.

         ОСЪЖДА Г. Т. Й., ЕГН **********,***  да заплати на Община Първомай сумата от 6,00 лв. местен данък.

         ОСЪЖДА Г. Т. Й., ЕГН **********,*** да заплати в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт, Бюджетната сметка на ВСС сума в размер на 32,10 лв., представляваща такса, дължима на основание чл. 85, ал.2 и ал.3 ЗННД и определена съгласно т.8 от Тарифата на нотариалните такси към ЗННД.

          УКАЗВА на ищеца Г. Т. Й., ЕГН **********,***, да впище решението в шестмесечен срок, като препис от решението да бъде издаден след представяне на доказателства за платени разноски по прехвърлянето.

         Да се впише възбрана върху имотите до заплащане на посочените по - горе суми за местен данък и държавна такса.

         Решението подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                                       

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

МЗ / НК