Р Е Ш Е Н И Е 

 

Номер  111                           31.10.2012 година                 Град  Първомай  

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд                                   Втори  граждански състав

На двадесет и трети октомври                    Година две хиляди и дванадесета

в публичното заседание в следния състав: 

                                                                     Председател: Матей Златанов

                                                                                               

Секретар: Таня  Петрова

Прокурор

като разгледа докладваното от председателя Матей Златанов гражданско дело номер 116 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното: 

 Предявен е иск с правно основание чл.79 от Закона за задълженията и договорите.

Ищецът М.Ю.Р. посочва, че е извършил доставка на 2077 кг тютюн на ответника на 15.12.2007 година. Същия тютюн ответника предал на дружество изкупуващо тютюн, като част от продажната цена на тютюна била заплатена от ответника на същата дата, като останалата част от цената в размер на два лева, ответника се задължил да плати на ищеца, след заплащане на субсидии за произведен тютюн. Твърди още, че към датата на подаване на исковата молба, такива доплащания за произведен тютюн са извършени  от ДФ “Земеделие”

Ангажира доказателства. Претендира направените разноски.

Ответникът  оспорва иска като неоснователен и моли да бъде отхвърлен. Не ангажира доказателства. Претендира за сторените разноски.

                   Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

                   По отношение на иска с правно основание чл. 79 ал.1 от ЗЗД вр. с чл. 327 ТЗ.

                   Не се спори между страните, че между тях е сключен договор за покупко – продажба, по силата на който ищецът е предал на ответника 2077 кг. тютюн. От ангажираните от ищеца гласни доказателства, разпитаните в съдебно заседание свидетели Х. М.Р. и А. Х. Х., се установява, че ищеца предал на ответника, 2077 кг тютюн, като част от продажната цена ищеца получил при предаването, като страните се уговорили, остатъка от цената в размер на два лева, да бъде заплатен от ответника на ищеца, при извършване на изплащането на субсидии за кг произведен тютюн от ДФ “Земеделие” за реколта 2007 година. От показанията на свид. Х., се установява, че такива доплащания са извършени и след разговор между него и ответника, същия е заявил, че не заплаща дължимата на ищеца сума по други причини, правноирелевантни за настоящия спор. Съгласно чл. 79 ал.1 от ЗЗД “ако длъжникът не изпълни точно задължението си, кредиторът има право да иска изпълнението заедно с обезщетение за забавата или да иска обезщетение за неизпълнение”. Право на кредитора е да прецени кой от способите си за удовлетворение ще ползва. В настоящия случай той претендира изпълнение на остатъка от задължението, поради което искът с правно основание чл. 79 ал.1 от ЗЗД следва да се уважи до предявения размер за сумата от 4154,0 лева.

                   Предвид този изход на делото на основание чл.78 ал.1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца направените разноски по делото в размер на 167,00 лева за ДТ и 400,00 лева адвокатско възнаграждение.

               Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА Х.Н.Р., ЕГН **********,*** да заплати на М.Ю.Р., ЕГН **********,***, на основание чл. 79 ал.1 от ЗЗД сумата в размер на 4154,00 лева, представляваща частично неизпълнение по договор за продажба, в едно със законната лихва от датата на завеждане на иска – 19.04.2012 г.  до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА Х.Н.Р., ЕГН **********,*** да заплати на М.Ю.Р., ЕГН **********,***, на основание чл. 78, ал.1 от ГПК сумата в размер на 567,00 лева, представляваща направените по делото съдебно – деловодни разноски.

Решението може да бъде обжалвано пред ОС - Пловдив в двуседмичен срок от получаването му от страните.

                                                               

 

 

 

                                              Районен съдия:  /П/

 

МЗ / НК