Н Е П Р И С Ъ С Т В Е Н О     Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер      93                           18.10.2012 година                        Град  Първомай

 

                                       В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                      II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На осемнадесети септември                                                                    Година 2012 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: Таня  Петрова               

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 71 по описа за 2012 година и за да се произнесе взе предвид следното:     

Предявени са пет обективно съединени иска с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1, 2 и 3  от КТ – за признаване уволнението за незаконно и неговата отмяна, за възстановяване на предишната работа,  за заплащане на обезщетение за времето на оставане без работа поради уволнението и за изплащане на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск.

Производството е образувано по искова молба на адв. Н.П., като пълномощник на  А.А.И. ***  представлявана от Кмета на Общината. Ищцата твърди, че е назначена на длъжността “Градинар” в Община Първомай – Първомай с трудов договор  № РД-30-189/29.04.2011 година. Със заповед № 12/08.02.2012 година на Кмета на Общината трудовото и правоотношение е прекратено  считано от 06.02.2012 година на осн. чл.330, ал.2, т.6 от КТ. Счита, че извършеното прекратяване на трудовото й правоотношение е незаконосъобразно.

          Моли съда до постанови решение, с което уволнението й да бъде признато за незаконно и отменено, да бъде възстановена на предишната си длъжност “Градинар”, ответника да бъде осъден да й заплати обезщетение по чл. 225, ал.1 от  КТ за времето, през което е останала без работа поради уволнението в размер на 1235,51 лв. за периода от 08.02.2012 г. до 08.08.2012 г. ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата и обезщетение за неизползван платен годишен отпуск по чл.224, ал.1 от КТ в размер на 218,57 лв.

 В с.з. поддържа предявените искове чрез пълномощника си адв. П., като излага подробни съображения. Моли да бъде постановено нееприсъствено решение. Претендира за направените по делото разноски.

          Ответника не взема становище по исковата молба, не се представлява в съдебно заседание и не е направил искане делото да бъде разгледано в негово отсъствие.

На ответника е изпратен препис от исковата молба ведно с доказателствата към нея, редовно уведомен е за съдебното заседание. Въпреки че на ответника са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание, същия не е депозирал писмен отговор на исковата молба в определения от закона едномесечен преклузивен срок, нито се е явил в проведеното публично съдебно заседание и не е поискал разглеждане на делото в негово отсъствие.

Искът е вероятно основателен с оглед приложените по делото писмени доказателства. Ответника не представи доказателства, че е заплатил претендираната сума, като доказателствената тежест за този факт е негова.

С оглед на изложеното се налага извода, че предявените искове следва да бъдат уважени, като бъде постановено неприсъствено решение на осн. Чл.238 от ГПК.

С оглед изхода на спора и признаване на уволнението за незаконно ответникът следва да заплати на ищцата направените деловодни разноски в размер на 270 лева за адвокатска защита на осн.чл.78, ал.1 от ГПК. Както и да заплати по сметка на Районнен съд гр. Първомай  направени деловодни разноски за вещи лица в размер на 140 лева, на осн.  чл. 78, ал. 6 от ГПК.

Съобразно правилото на чл.359 от КТ, при този изход на делото ответника следва да бъде осъден да заплати  държавна такса в размер на  220 лв – 120 лв по четирите неоценяеми иска и по 50,00 лв по уважената част на двата оценяеми иска.

          Воден от горните мотиви, съдът

Р   Е   Ш   И  :

     ПРИЗНАВА за незаконно уволнението на А.А.И., ЕГН **********,***, извършено на осн. чл. 330, ал.2, т. 6 от КТ и ОТМЕНЯ заповед № 12/08.02.2012 година на Кмета на Община Първомай, с която е извършено.

ВЪЗСТАНОВЯВА А.А.И., ЕГН **********,*** на заеманата преди уволнението длъжност “Градинар” при Община Първомай.

ОСЪЖДА ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ, ЕИК ***, представлявана от Кмета на Общината да заплати на А.А.И., ЕГН **********,*** сумата 1235,51лв, произтичаща от обезщетение за времето през което е останала  без работа на осн. чл.225, ал.1 от КТ, ведно със законната лихва на осн. чл.86 от ЗЗД, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ, ЕИК ***, представлявана от Кмета на Общината да заплати на А.А.И., ЕГН **********,*** сумата 218,57лв, произтичаща от обезщетение за неизползван платен годишен отпуск на осн. чл.2243, ал.1 от КТ, ведно със законната лихва на осн. чл.86 от ЗЗД, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ, ЕИК ***, представлявана от Кмета на Общината, да заплати на А.А.И., ЕГН **********,***, направените от нея разноски в  размер на 270,00 лв.

ОСЪЖДА ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ, ЕИК ***, представлявана от Кмета на Общината  да заплати на държавата по сметка на Районен съд Първомай, държавна такса в размер на 220,00 лв, както и направените разноски   в размер на 140,00 лв, възнаграждение за вещи лица, платени от бюджета на съда.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.                                      

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ :  /П/

МЗ / НК