Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер    86                                  11.10.2012 година                                         град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                           ВТОРИ ГРАЖДАНСКИ  СЪСТАВ

На   единадесети септември през две хиляди и дванадесета година, в открито заседание в следния състав:

 

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                                            ЧЛЕНОВЕ:

                                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  

Секретар: Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 62 по описа  за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.79 от ЗЗД, против П.Н.А.. 

С исковата си молба ищецът „***“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр.С., район “***”, ул. „***” № 8, представлявано от управителя Д. П. М., чрез пълномощника си  адвокат С. А., със съдебен адрес гр.С., район “***”, ул. „***” № 8,  твърди, че на основание сключен договор за потребителски кредит № ***/21.04.2007 г. ЦКБ „АД” е предоставила на Н.Н.Д. кредитни средства в размер на 5 000 лева, които е усвоил за задоволяване на негови лични и на семейството му нужди. Кредитът ведно с  договорната лихва и всички произтичащи от договора разноски е обезпечен с поръчителството на ответника. Поради просрочие на дължимите месечни погасителни вноски по поетия погасителен план, Банката е обявила целия кредит за предсрочно изискуем.

Издадена е заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по ч.гр.д. № ***/2011г. по описа на Първомайския районен съд за дължимите суми, срещу Н.Н.Д., срещу която не са постъпили възражения и впоследствие е образувано изпълнително дело.

С договор за цесия от 29.12.2010г. „ЦКБ” АД прехвърлило на „***" ЕООД /сега „***" ЕООД/ своето вземане към П.Н.А., произтичащо от неизпълнението на договора за потребителски кредит, за което длъжниците били надлежно уведомени, цесионерът се е конституирал на мястото на цедента по образуваното изпълнително дело.

В срока по чл.131 от ГПК ответницата е представила отговор на исковата молба. Поискано е конституирането на трето лице помагач на страната на ответника. Конституирана е като трето лице-помагач Н.Н.Д.. Третото лице помагач в съдебно заседание признава, че дължи сумите по исковата молба и не оспорва договора за поръчителство.

Ищецът поддържа предявения иск, като на основание чл.237, ал.1 ГПК моли съда да постанови решение, с което да се уважи исковата претенция.

Съдът, като взе предвид исканията и доводите на страните, събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

Предявен е установителен иск с правно основание чл.79 от ГПК.

Ищеца проведе пълно и главно доказаване на факта, за усвояването на паричния заем от третото лице помагач на страната на ответника, както и на факта, че кредита е обезпечен с договор за поръчителство от страна на ответника в настоящото производство. Поръчителя по договора за кредит, отговаря за задълженията на кредитополучателя по него и при неизпълнение от негова страна дължии изпълнение на задължението, като има възможност да предяви регресен иск срещу кредитополучателя за платените суми.

При този изход на делото ответника следва да заплати на ищеца и направените съдебно деловодни разноски.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА П.Н.А., ЕГН **********, с постоянен адрес гр.П., улица “***” № 11, да заплати на „***“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр.С., район “***”, ул. „***” № 8, представлявано от управителя Д. П. М., сумата в общ размер от 3976,61 лева, представляваща 3426,58 лв, главница по договор за потребителски кредит № ***/21.04.2007 г. с ЦКБ „АД”, обезпечен с договор за поръчителство, сумата от 140,46 лв – договорна лихва и сумата от 409,57 лв мораторна лихва за периода от 28.12.2010 година до 22.02.2012 година, ведно със законната лихва върху цялата сума от 24.02.2012 година, до окончателното и изплащане.

ОСЪЖДА П.Н.А., ЕГН **********, с постоянен адрес гр.П., улица “***” № 11, да заплати на „***“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр.С., район “***”, ул. „***” № 8, представлявано от управителя Д. П. М. сумата от 892,68 лв, разноски по настоящото производство.

РЕШЕНИЕТО е постановено при участието на трето лице помагач Н.Н.Д., ЕГН **********,***.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред ПОС в 2-седмичен срок от връчването му на страните.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

МЗ / НК