Р Е Ш Е Н И Е

 

   57                              21.06.2012 година                              град Първомай

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                          

Първомайски районен съд                                                първи граждански състав

На двадесет и втори май                                       две хиляди и дванадесета година

В закрито заседание в следния  състав:

                                                                Председател: Матей Златанов Секретар: Таня Петрова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията  гр.д. № 47 по описа на съда за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид: 

Производство по иск с правно основание чл.79 от ЗЗД.

Пред РС Първомай е депозирана искова молба от ЕТ “***.”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр.П., ул. “***” №***, вх.***, представляван от законния представител  М.А.Ц. против  «***» ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.П., ул. «***» № ***, представлявано от Н.Р.К., в която се сочи, че на трайни търговски отношения ищеца е предоставил на ответника продукция  на обща стойност 5544,00 лв, за която доставка е издадена фактура № 0000002957/26.09.2011 година. Тъй като въпреки отправените покани ответника не заплатил цената на доставената стока, за ищеца възникнал правния интерес от предявяване на настоящия иск.

В заключение моли съда да постанови решение, с което да бъде осъден ответника да му заплати сумата от 5544,00 лева и законната лихва върху сумата от датата на завеждане на исковата молба, до окончателното изплащане на вземането. Ищеца претендира и направените съдебни и деловодни разноски. С молба с вх. № 2429 от 17.05.2012 година, процесуалния представител на ищеца е направил искане за постановяване на неприсъствено решение по реда на чл.238 от ГПК.

         В срока по чл.131 от ГПК няма депозиран писмен отговор от ответника. Същия  редовно призован не се явява и не се представлява в съдебно заседание, не взема отношение по предявената искова претенция.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени доказателства и съобрази доводите на ищеца, намира за установено следното:

Претенцията на ищеца намира своето правно основание в разпоредбата на чл.79 от ЗЗД. Налице е спор между страните относно дължимостта на вземането по издадената от ищеца фактура № 0000002957/26.09.2011 година.

Съдът счита, че са налице предпоставките на чл.238 и сл. от ГПК за постановяване на неприсъствено решение, а именно:

На ответника е изпратен препис от исковата молба ведно с доказателствата към нея /съобщение на л.25 от делото/, редовно уведомен е за съдебното заседание, видно от съобщение на л.41 от делото. Въпреки че на ответника са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание, същия не е депозирал писмен отговор на исковата молба в определения от закона едномесечен преклузивен срок, нито се е явил в проведеното публично съдебно заседание и не е поискал разглеждане на делото в негово отсъствие.

Искът е вероятно основателен с оглед приложените по делото писмени доказателства – от представените по делото копие  от фактура № 0000002957/26.09.2011 година, извлечение от дневник на продажбите за данъчен период 09.2011 година, уведомление за приемане на данни от Справка-декларация по ЗДДС за период 09.2011 година, ведно с потвърждение за получаване, както и от заключението на изслушаната в съдебно заседание съдебно счетоводна експертиза, неоспорени от ответника, се установява наличието на обективирани отношения по сключен между страните договор за покупко продажба. Ответника не представи доказателства, че е заплатил претендираната сума, като доказателствената тежест за този факт е негова.

С оглед на изложеното се налага извода, че иска по чл.79 от ЗЗД се явява основателен и следва да бъде уважен изцяло, като следва да бъде осъден ответника да заплати претендираната сума, както и законната лихва върху вземането, считано от датата на подаване на исковата молба в съда 13.02.2012 година.

При този изход на делото и на основание чл.78, ал.1 от ГПК ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените деловодни разноски в настоящото производство в размер на 1271,76 лева, от които 221,76 лева държавна такса и 750,00 лева възнаграждение за един адвокат и 300,00 лева депозит за вещо лице.

По изложените съображения и на основание чл.239 от ГПК съдът ,                                        

                                          Р Е Ш И : 

ОСЪЖДА на основание чл.79 от ЗЗД, «***» ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.П., ул. «***» № ***, представлявано от Н.Р.К. да заплати на ЕТ “***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр.П., ул. “***” №***, вх.***, представляван от законния представител  М.А.Ц. сумата от 5544,00 лева, представляваща дължима главница по договор за покупко-продажба.

 

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК, «***» ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.П., ул. «***» № ***, представлявано от Н.Р.К. да заплати на ЕТ “***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр.П., ул. “***” №***, вх.***, представляван от законния представител  М.А.Ц. сумата от 1271,76 лева, от които 221,76 лева държавна такса и 750,00 лева възнаграждение за един адвокат и 300,00 лева депозит за вещо лице.

Решението се постановява при наличие на предпоставките по чл.238 и чл.239 от ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на  обжалване.

Препис от решението да се връчи на страните.   

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :  /П/

МЗ / НК