Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер   40                                       10.05.2012 година                                         град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                           ВТОРИ ГРАЖДАНСКИ  СЪСТАВ

На   десети април през две хиляди и дванадесета година, в открито заседание в следния състав:

 

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                                            ЧЛЕНОВЕ:

                                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  

Секретар: Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 46 по описа  за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид:

Производството по делото е образувано по исковата молба на “***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление град ***, ЖК ***, представляван от Р.И.М. – Т. чрез адвокат Ж.Д. ***, съдебен адрес гр.***, бул. “***” № ***  против М.К.И., ЕГН **********, с постоянен адрес гр.***, с която се иска от съда на основание чл.422, ал.1 ГПК да приеме за установено между страните, че ответника дължи на ищеца  сума в общ размер от 1287,15 лева (хиляда двеста осемдесет и седем лева и петнадесет стотинки) – дължима сума по Искане договор за отпускане на паричен заем № 265183 от 04.05.2009 година, ведно със законната лихва от депозиране на заявлението до окончателното изплащане на сумата, както и разноските по заповедното и настоящо производство.

В срока по чл.131 от ГПК ответницата не е представила отговор на исковата молба. В съдебно заседание признава, че дължи сумите по исковата молба.

Ищецът поддържа предявения иск, като на основание чл.237, ал.1 ГПК моли съда да постанови решение, основаващо се на признанието на иска от страна на ответницата.

Съдът, като взе предвид исканията и доводите на страните, събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

Предявен е установителен иск с правно основание чл.422, ал.1 ГПК.

В съдебно заседание ответника е направил признание на предявения против него установителен иск по чл.422, ал.1 ГПК. В тази връзка, ищецът, чрез процесуалния си предствител, е направил искане съдът да постанови решение по реда на чл.237, ал.1 ГПК – при признание на иска.

Разпоредбата на чл. 237 от ГПК предвижда възможността ищецът да поиска от съда да прекрати съдебното дирене и да поиска постановяването на решение при признание на иска. В този случай съдът постановява решението си, като в мотивите му е достатъчно да се укаже, че същото е постановено при признание на иска.

Съдът намира, че в конкретния случай са налице предпоставките за произнасяне с решение по чл.237, ал.1.ГПК,т.к. ответника в с.з. е направил изявление, че признава иска. Спазени са и изискванията на чл.237, ал.3,т.1 и т.2  ГПК, тъй като признатото право не противоречи на закона или на добрите нрави,  както и  е такова, с което страната може да се разпорежда. С оглед направеното признание на иска, съдът намира предявения иск по чл.422, ал.1 ГПК, за основателен и доказан и следва да бъде уважен.

Ето защо, съдът постановява настоящото решение при признание на иска, като на основание чл.237, ал.2 ГПК не е необходимо да излага мотиви за това. 

Мотивиран от горното и на основание чл.237, ал.1 ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на М.К.И., ЕГН **********, с постоянен адрес гр.***, че дължи на “***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление град ***, представляван от Р.И.М. – Т., сумата в общ размер от 1287,15 лева (хиляда двеста осемдесет и седем лева и петнадесет стотинки), ведно със законната лихва от депозиране на заявлението по чл.410 ГПК - 19.12.2011г. до окончателното изплащане на сумата, както и сума в размер на 25,74 лв.(двадесет и пет лева и седемдесет и четири стотинки), разноски по заповедното производство, за които суми е издадена заповед за изпълнение по ч.гр.д. № 618/2011 година, по описа на РС Първомай.

ОСЪЖДА М.К.И., ЕГН **********, с постоянен адрес гр.**** да заплати на “***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление град ***, представляван от Р.И. М. – Т. сумата от 25,74 лв.(двадесет и пет лева и седемдесет и четири стотинки), разноски по настоящото производство.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред ПОС в 2-седмичен срок от връчването му на страните.

 

МЗ/ВК

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/