Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер     22                             27.03.2012 година                                       град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                                                           ВТОРИ   СЪСТАВ

На двадесет и осми март  през  две хиляди и дванадесета година, в публично заседание в  следния състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                               ЧЛЕНОВЕ:

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

  

СЕКРЕТАР: Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 622 по описа  за 2011 година, за да се произнесе, взе предвид:

            Предявен в условията на първоначално обективно кумулативно съединяване иск с правно основание чл.49 ал.1 от СК за развод, поради разстройство на брака с искане за произнасяне по вината, и съединени с него небрачни искове по чл.322 ал.2 изр.2 от ГПК – иск по чл.59 от СК за предоставяне упражняването на родителските права спрямо роденото от брака малолетно дете, иск за издръжка на детето по чл.143 ал.2 от СК и иск по чл.149 от СК за издръжка на детето за минало време.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………... 

Воден от горните мотиви, съдът, 

 

            Р   Е   Ш   И   : 

           

ПРЕКРАТЯВА  гражданския брак между Х.И.Д., ЕГН **********,***  и Д.П.Д.,  ЕГН **********,***, сключен с акт за граждански брак № *** г., в с.Г., обл.Пловдив, като дълбоко и непоправимо разстроен, по вина на двамата съпрузи.

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА над малолетното дете М.Д.Д. с ЕГН **********  на майката Х.И.Д., ЕГН **********,***, като ОПРЕДЕЛЯ на бащата Д.П.Д.,  ЕГН **********,***  режим на лични отношения с детето: всяка първа събота и неделя от месеца и един месец през лятото, когато не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА на осн.чл.143 вр. чл.139, ал.1 от СК бащата - Д.П.Д.,  ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАЩА на майката Х.И.Д., ЕГН **********,*** ,  ежемесечна издръжка за детето М. Д.Д. с ЕГН **********,  в размер на 100 лв. /сто лева/, считано от  датата на подаване на исковата молба в съда 21.12.2011 година,  до настъпване на законни причини за нейното изменяване или прекратяване, ведно с законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане. 

ОСЪЖДА на осн.чл.149 вр. чл.139, ал.1 от СК бащата - Д.П.Д.,  ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ на майката Х.И.Д., ЕГН **********,*** ,  ежемесечна издръжка за детето М. Д.Д. с ЕГН **********, за минало време в размер на 80 лв. /осемдесет лева/, считано от 21.12.2010 година до  датата на подаване на исковата молба в съда 21.12.2011 година, ведно с законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане. 

  ПОСТАНОВЯВА съпругата Х.И.Д., с п.а., след развода да носи предбрачното си фамилно име Х. 

ОПРЕДЕЛЯ  окончателна държавна такса в размер на 50 лева. 

ОСЪЖДА Д.П.Д.,  ЕГН **********,*** ,  да заплати в полза на Държавата, по бюджета на съдебната власт, сумата от 206,50 лв /двеста и шест лева и петдесет стотинки/, представляваща държавна такса при решаване на делото и дължимата държавна такса върху присъдената издръжка за бъдеще и за минало време.   

ОСЪЖДА Х.И.Д., ЕГН **********,***,  да заплати в полза на Държавата, по бюджета на съдебната власт, сумата от 12,50 лв /дванадесет лева и петдесет стотинки/, представляваща държавна такса при решаване на делото.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му пред Окръжен съд – Пловдив.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

МЗ / НК