Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер     33                                     27.04.2012 година                        Град  Първомай

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                      II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На двадесет и девети март                                                                      Година 2012 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: Таня Петрова               

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 605 по описа за 2011 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл.227, ал.1, б. „в” от ЗЗД от адв. В.Г.С., като пълномощник на Н.С.И., ЕГН **********, с посочен съдебен адрес гр.*** срещу К.И.К., ЕГН **********, с адрес *** и С.И.К., ЕГН **********, с адрес ***  за отмяна на дарение на недвижим имот, обективирано в НА № **, т.**, рег. № ***, д. № *** г., на нотариус Н.К., вписана под рег. № *** в регистъра на Нотариалната камара, с район на действие района на РС Първомай.

В исковата молба ищцата сочи, че през 2010 г. надарила ответниците, нейни синове, със собствения си недвижим имот, находящ се в с.Караджалово, обл.Пловдив, съставляващо УПИ № *** с площ от 790 кв.м., в кв.43 по плана на с.Караджалово, одобрен със Заповед № РД-15-846/06.12.2006 година, ведно с построените в имота две жилищни сгради с обща застроена площ от 89 кв.м., навес със застроена площ от 36 кв.м., второстепенна сграда със застроена площ от 52 кв.м. и второстепенна сграда със застроена площ от 8 кв.м. при граници на УПИ: от две страни улици, УПИ *** и УПИ ***. Сочи, че поради напредналата си възраст, ниските си доходи и влошено здравословно състояние се нуждае от финансова помощ, каквато поискала от ответниците, но те категорично и отказали. Сочи, че е искала пред трети лица помощ от ответниците, но същите и отказали. Отправя искане за отмяна на извършеното дарение поради отказ на ответниците да и дават издръжка, от която се нуждае. Не претендира разноски. В съдебно заседание предявената претенция се поддържа от процесуалния представител на ищцата.

            Ответниците в срока за отговор по чл.131 от ГПК, не вземат становище по исковата молба и не се явявят  и не се представляват в съдебно заседание.

Предявените искове са процесуално допустими и основателни.

        В съдебното заседание по делото с оглед на непредставянето в срок от ответниците на отговор на исковата молба, неявяването лично или на упълномощен представител на ответниците в първото съдебно заседание по делото, липсата на искане от ответника делото да бъде разгледано в негово отсъствие, указването на ответника на последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването му в съдебно заседание, както и вероятната основателност на исковете с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, с оглед на постъпилото искане от страна на ищеца по чл.238 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, ПРС е прекратил съдебното дирене за произнасяне с неприсъствено съдебно решение. 

          Съгласно чл.238 ал.1 от ГПК ако ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба и не се яви в първото заседание по делото, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие, ищецът може да поиска постановяване на неприсъствено решение срещу ответника.

      Според чл.239 ал.1 от ГПК съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и когато исковете са вероятно основателни с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства; съгласно чл.239 ал.2 от ГПК неприсъственото решение не се мотивира по същество и в него е достатъчно да се укаже, че то се основава на наличието на предпоставките за постановяването на неприсъствено решение. Такава е и настоящата хипотеза, като видно и от представените по делото писмени доказателства, предявения иск е вероятно основателен (ответниците са изцяло дезинтересирани от спора).          

С оглед на наличието на предпоставките за постановяване на неприсъствено решение и на основание на чл.227, ал.1, б.”в” от ЗЗД предявения иск за отмяна дарението извършено с  НА № **, т.*, рег. ***, д. № *** г., на нотариус Н.К., вписана под рег. № *** в регистъра на Нотариалната камара, с район на действие района на РС Първомай е основателен и следва да бъде уважен.

       Водим от горното, на основание на чл.238 във връзка с чл.239 от ГПК,  съдът

                                                                                                                                                        

                                          Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ дарение, обективирано в НА № ***, т.*, рег. № ***, д. № *** г., на нотариус Н.К., вписана под рег. № *** в регистъра на Нотариалната камара, с район на действие района на РС Първомай, който акт е вписан в СВ при ПРС под № ***, т. ***, вх. рег. № ***/03.06.2010 г., по силата на което Н.С.И., ЕГН **********, с посочен съдебен адрес гр.*** е дарила на синовете си К.И.К., ЕГН **********, с адрес *** и С.И.К., ЕГН **********, с адрес *** недвижим имот, находящ се в с.***, обл.Пловдив, съставляващо УПИ № *** с площ от 790 кв.м., в кв.43 по плана на с.***, одобрен със Заповед № РД-15-846/06.12.2006 година, ведно с построените в имота две жилищни сгради с обща застроена площ от 89 кв.м., навес със застроена площ от 36 кв.м., второстепенна сграда със застроена площ от 52 кв.м. и второстепенна сграда със застроена площ от 8 кв.м. при граници на УПИ: от две страни улици, УПИ *** и УПИ ***, на основание чл.227, ал.1, б. „в” от ЗЗД.

Дава шестмесечен срок на ищците от влизане на решението в сила за вписването му, на основание чл. 112, б. "з" от ЗС. 

Решението не подлежи на обжалване. Преписи от решението да се връчат на страните.

 

МЗ/ВК                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/