Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер   1                                       05.01.2012 година                                  град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                    ВТОРИ ГРАЖДАНСКИ  СЪСТАВ

На шести декември  през    две хиляди и единадесета година, в открито заседание в следния състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                                      ЧЛЕНОВЕ:

                                                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  

Секретар: Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 363 по описа  за 2011 г., за да се произнесе, взе предвид:

            По делото е предявен иск с правно основание чл. 45 от ЗЗД.

            Твърденията на ищцата са, че на 07.06.2007 год. е била измамена от ответника и и е била причинена имотна вреда в размер на 400 лв., за което ответникът е бил признат за виновен от наказателния съд и осъден с влязла в сила присъда. Моли да бъде осъден последният да и заплати причинените имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането – 07.06.2007 год., до окончателното изплащане на задължението.

Ответникът лично в съдебно заседание признава иска,  не оспорва,  че дължи разноски по настоящото производство.

Първомайския районен съд,   втори граждански състав,  като прецени събраните по делото доказателства поотделно и  в тяхната съвкупност намери за установено следното: 

         Пълномощникът на ищеца е поискал постановяването на  решение при признание на иска на основание чл.237 ал.1 от ГПК.

Настоящият състав намира,  че са налице процесуалните предпоставки за постановяване на решение при признание на иска срещу ответника,  визирани в чл. 237  от ГПК,  а именно ответникът е признал исковете и своята отговорност в съдебно заседание. Предявеният иск,  с оглед и на представените доказателства с исковата молба,  не противоречи на закона и добрите нрави,  нито пък е признато право,  с което страната не може да се разпорежда,  поради което и срещу ответникът  ще следва да се постанови решение при признание на иска,  с което да се уважи предявения иск,  без същото да се мотивира по същество по аргумент на чл.237,  ал. 2 от ГПК.

 На основание чл.78,  ал. 1 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца разноските по делото, като в последното съдебно заседание адвокат М. - пълномощник на ищцата е поискал ответникът да заплати на ищцата направените разноски – възнаграждение за един адвокат в размер на 400 лв. Тъй като ищеца е лице освободено от внасяне на държавни такси, следва на основание чл.78, ал.6, да бъде осъден ответника да заплати по сметка на съда, дължимата държавна такса в размер на 50 лв.

Предвид гореизложеното, съдът,

                                                Р  Е  Ш  И :

 

ОСЪЖДА Н.П.С.,  ЕГН ********** *** да заплати на Т.Н.Д., ЕГН**********,***, обезщетение за претърпените имуществени вреди - сумата от 400 /четиристотин/ лева, по влязла в сила Присъда № 14  от 30.08.2011 година, постановена по НОХД № 142/2010 година, по описа на съда, ведно със законната лихва от датата на увреждането  - 07.07.2007 година, до окончателно изплащане на сумата.

ОСЪЖДА Н.П.С.,  ЕГН ********** *** да заплати на Т.Н.Д., ЕГН**********,*** сумата от 400 /четиристотин/ лева, представляваща направените по делото разноски.

ОСЪЖДА Н.П.С.,  ЕГН ********** *** да заплати по сметка на Районен съд Първомай сумата от 50 /петдесет/ лева, представляваща дължимата държавна такса, върху уважената част от иска.

Решението подлежи на обжалване пред ПОС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

МЗ/ВК

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/