МОТИВИ ПО НОХД № 111/11 г. ПО ОПИСА НА РС – Първомай

29.09.2011год.

 

С Обвинителен акт на РП-Първомай подсъдимия Р.М.М. - роден на *** ***, живущ ***, в момента настанен в КСУ-ДСР Крумовград, турчин, български гражданин, с начално образование /завършен седми клас/, не женен, не осъждан, не работи и не учи, с ЕГН: **********, е предаден на съд, за това, че през периода 10.08.2010 г. - 27.08.2010 г., в гр. П., обл. П. и в с. Д., обл. П., като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, в условията на продължавано престъпление, е отнел чужди движими вещи, както следва : 1) на 10.08.2010 г., в гр. П. – мобилен телефон марка „Сони Ериксон” модел „К-800”, на стойност 115,00 лева, ведно с намиращата се в него СИМ-карта на „Мобил Тел” (на месечен договор), на стойност 15,00 лева, всичко на обща стойност 130,00 лева – от владението на Я.Д. ***/17.08.2010 г., в с. Д. – 9 кутии бира „Каменица”, на обща стойност 13,50 лева, 6 бутилки пластмасови бира „Астика”  от по 330 мл всяка, на обща стойност 3,60 лева, 3 бутилки бира „Каменица” от по 500 мл всяка, на обща стойност 3,60 лева и 4 бутилки бира „Ариана” от по 500 мл всяка, на обща стойност 3,20 лева, всичко на обща стойност 23,90 лева - от владението на В.А.Б. *** извор); и 3) на 17.08.2010 г., в с. Д., чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот – 2 бутилки уиски „Бляк Рам” от по 700 мл всяка, на обща стойност 14,40 лева, 2 бутилки уиски „Бляк Рам” от по 200 мл всяка, на обща стойност 5,20 лева, 2 бутилки водка „Савой” от по 200 мл всяка, на обща стойност 4,40 лева, 2 бутилки ракия „Карнобатска” от по 200 мл всяка, на обща стойност 4,40 лева, 7 кутии цигари „Виктори-синьо”, на обща стойност 32,20 лева, 7 кутии цигари „Виктори-бяло”, на обща стойност 32,20 лева, 4 пакета вафли „Боровец”, на обща стойност 6,40 лева и пари – сумата от 30,00 лева, всичко на обща стойност 129,20 лева – от владението на ВК „Съгласие” гр. Първомай; - всичко на обща стойност 283,10 лева, без съгласие на собствениците, с намерение противозаконно да ги присвои - престъплението по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1, вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

Представителят на Районна прокуратура – Първомай поддържа обвинението както по отношение на фактическата обстановка, изложена в обвинителния акт, така и по отношение на правната квалификация на деянието, като пледира на  подсъдимия да бъде наложено наказание при приложение на чл.58а от НК, а именно „Лишаване от свобода” около минимума за съответното престъпление след редукция с 1/3. 

Защитата на подсъдимия – адвокат С. пледира на подзащитния му да бъде наложено наказание в размер към предвидения в закона минимум „Лишаване от свобода”, което да бъде редуцирано с 1/3. 

Подсъдимият признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Изразява съгласие да не се събират доказателства за тези факти, както и да не се провеждат разпити на свидетелите и вещото лице. Изразява съгласие да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертното заключение в досъдебното производство при постановяване на присъдата. Признава се за виновен . Съжалява за извършеното. Моли, съда за минимално наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства и обсъди становищата и доводите на страните, намери за установена следната фактическа и правна обстановка:

На 10.08.2010 г., преди обяд, обвиняемият Р.М. *** и отишъл в магазина на пострадалия – св. Я.Д. *** в града. Забелязал, че вратата на складовото помещение на магазина била отворена (отключена) и влязъл вътре, където на една маса, обвиняемият видял мобилен телефон - марка „Сони Ериксон” модел „К800” (който св. Я.Д. бил оставил си там, по-рано през деня) и го взел. Прибирайки се в с. Д., обв. Р.М. започнал да ползва телефона, като поставил в него своя СИМ-карта. На следващия ден, предложил да продаде телефона на св. И. А. Т., но последният отказал. Няколко дни по-късно, обвиняемият продал телефона на св. Й. П. П. и същият го ползвал, като поставил в него своята карта (регистрирана на името на баба му). След като, около обяд на същия ден (10.08.2010 г.), св. Я.Д. констатирал липсата на телефона си, подал жалба в РУ „Полиция” гр. Първомай и след извършена предварителна проверка е било образувано наказателно производство. В хода на разследването, мобилният телефон бил намерен и обвиняемият, след като си го взел от св. Й. П., го предал доброволно на органите на Полицията, а впоследствие – върнат на собственика.

На 16.08.2010 г., вечерта (около 23 часа), обвиняемият отишъл в центъра на с. Д. , където срещнал свои познати – непълнолетните свидетели И. Г. И. и Г. М. К. Тримата седели известно време и си говорили, след което обв. Р.М., без да каже нищо на двамата свидетели, решил и отишъл до павилион (собственост на ЕТ „В.Б. *** извор, със собственик и управител - пострадалия св. В.А.Б.), намиращ се наблизо. От отвор в металната конструкция на намиращите се пред павилиона хладилни витрини, взел три бутилки бира „Каменица”, след което се върнал при двамата свидетели и тримата изпили бирата. След това, пак тримата, отишли в двора на училището в селото, където седнали на една пейка и обвиняемият започнал да ходи до въпросните хладилни витрини, като всеки път вземал (по описания по-горе начин) от тях бира (различни видове), носел я в двора на училището и тримата пиели.

Вече след полунощ (на 17.08.2010 г.), около 03:00 часа, тримата отново отишли на центъра и обв. Р.М. казал на свидетелите И. И. и Г. К., че „ще влиза в магазина” (собственост на ВК „Съгласие” гр. Първомай). Докато двамата свидетели „да възразят”, обвиняемият взел един камък и счупил стъклото на входната врата на въпросния магазин. Свидетелите И. И. и Г. К. се уплашили и избягали, а обв. Р.М. влязъл в магазина, през счупеното от него стъкло. От вътрешността на магазина, взел бутилки с алкохол (уиски и водка), цигари и вафли, след което по обратния път, излязъл от магазина.

Междувременно обаче се задействала алармената система на обекта и съпругът на св. А. Б. С. (която работела като продавач-консултант в магазина) – св. А. А. С. чул звука от нея (алармата), тъй като къщата им се намирала на около 50 метра от магазина. Св. А. С. веднага отишъл на място и видял счупеното стъкло, след което се обадил на съпругата си и сигнализирали органите на Полицията. Бил извършен оглед на местопроизшествие, при който, от парче от счупеното стъкло на входната врата на магазина, била иззета дактилоскопна следа.

Сутринта на същата дата (17.08.2010 г.), идвайки на работа, св. В. А. Б., която работела в павилиона на сина си – пострадалия св. В.Б., констатирала липсата на различни видове бира от хладилната витрина до павилиона и също сигнализирала органите на Полицията. Бил извършен оглед на местопроизшествие, при който били намерени и иззети дактилоскопни следи – от вътрешната страна на металната конструкция, с която била обезопасена хладилната витрина и от стъклото й, както и от намерените впоследствие в двора на училището (ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Д.) празни бутилки от бира.

От заключенията на извършените в хода на разследването две дактилоскопни експертизи е видно, че 1) намерената и иззета при огледа на местопроизшествие в магазина на ВК „Съгласие” дактилоскопна следа е оставена от показалец на дясната ръка на обвиняемия, а 2) една от дактилоскопните следи (от бутилка от бира), намерени и иззети при огледа на местопроизшествие в павилиона на св. В.Б. - от безименен пръст на дясната ръка на обвиняемия.

Общата стойност на имуществото, отнетото от обвиняемия е 283,10 лева, като 1) стойността на имуществото, отнето от св. Я.Д. е 130,00 лева, 2) стойността на имуществото, отнето от св. В.Б. – 23,90 лева и 3) стойността на имуществото, отнето от ВК „Съгласие” гр. Първомай – 129,20 лева.

Изложената фактическа обстановка се установява от самопризнанията на подсъдимия, свидетелските показания, както и от другите събрани в наказателното производство доказателства, приобщени към доказателствения материал по реда на чл.281 НПК. Не се събраха противоречиви доказателства, което да налага отделното им обсъждане.

 

ПРАВНА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ДЕЯНИЕТО

 

От събраните в хода на разследването доказателства се установява, че  подсъдимият е осъществил намисленото престъпление.. След като установил своята власт върху вещите е напуснал местопрестъплението с намерение противозаконно да ги присвои, което се установява от последващите му действия по разпореждане с вещите като със свои. С оглед изложеното подсъдимия е действал от субективна страна при пряк умисъл за отнемане на чужда движима вещ, и специална цел за своене на вещта – предмет на престъплението, която цел в случая е била  потребяване на придобитите вещи за лични нужди и за задоволяване на потребност от пари.                       

Предвид конкретно извършеното деяние, с оглед на средства и начин на извършване, конкретни условия на време, място и обстановка на извършване, размера на отнетото имущество и настъпилите обществено опасни последици не разкрива белезите на маловажен случай по смисъла на чл.93, т.9 от НК.           

По описаният начин, през периода 10.08.2010 г. - 27.08.2010 г., в гр. П., обл. П. и в с. Д., обл. П., като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, в условията на продължавано престъпление, е отнел чужди движими вещи, както следва : 1) на 10.08.2010 г., в гр. Първомай – мобилен телефон марка „Сони Ериксон” модел „К-800”, на стойност 115,00 лева, ведно с намиращата се в него СИМ-карта на „Мобил Тел” (на месечен договор), на стойност 15,00 лева, всичко на обща стойност 130,00 лева – от владението на Я.Д. ***/17.08.2010 г., в с. Д. – 9 кутии бира „Каменица”, на обща стойност 13,50 лева, 6 бутилки пластмасови бира „Астика”  от по 330 мл всяка, на обща стойност 3,60 лева, 3 бутилки бира „Каменица” от по 500 мл всяка, на обща стойност 3,60 лева и 4 бутилки бира „Ариана” от по 500 мл всяка, на обща стойност 3,20 лева, всичко на обща стойност 23,90 лева - от владението на В.А.Б. *** извор); и 3) на 17.08.2010 г., в с. Д., чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот – 2 бутилки уиски „Бляк Рам” от по 700 мл всяка, на обща стойност 14,40 лева, 2 бутилки уиски „Бляк Рам” от по 200 мл всяка, на обща стойност 5,20 лева, 2 бутилки водка „Савой” от по 200 мл всяка, на обща стойност 4,40 лева, 2 бутилки ракия „Карнобатска” от по 200 мл всяка, на обща стойност 4,40 лева, 7 кутии цигари „Виктори-синьо”, на обща стойност 32,20 лева, 7 кутии цигари „Виктори-бяло”, на обща стойност 32,20 лева, 4 пакета вафли „Боровец”, на обща стойност 6,40 лева и пари – сумата от 30,00 лева, всичко на обща стойност 129,20 лева – от владението на ВК „Съгласие” гр. Първомай; - всичко на обща стойност 283,10 лева, без съгласие на собствениците, с намерение противозаконно да ги присвои, с което от обективна и субективна страна е осъществил състава на престъплението по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1, вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

       

ОТНОСНО ВИДА И РАЗМЕРА НА НАКАЗАНИЕТО

 

При определяне на вида и размера на наказанието съдът се съобрази с принципите за законоустановеност и индивидуализация на наказанието, залегнали в чл.54 от НК, изхождайки от предвидено за гореописаното престъпление наказание „Лишаване от свобода”, степента на обществената опасност на деянието и дееца и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и с целите на наказанието, залегнали в чл.36 НК.                       

В тази насока съдът отчете като смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства направените пълни самопризнания, самокритичното отношение към извършеното, оказаното съдействие на органите на досъдебното производство.                       

Съдът отчете като оттегчаващо отговорността обстоятелство по отношение на подсъдимия, факта, че същия не е възстановил отнетите вещи.           

При съвкупния анализ на събраните по делото доказателства, съдът прие, че не са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, при които и най-лекото предвидено в закона наказание да е съразмерно тежко. Ето защо, прие, че следва да определи наказание на двамата подсъдими при условията на чл.58а, вр. чл.54 от НК във връзка с чл.63, ал.1 т.3 от НК. 

Съдът счете, че  и на подсъдимия следва да наложи наказание при лек превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, а именно “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от една година. Предвид императивното изискване на чл. 373, ал.2 НПК, вр. чл.58 а НК, съдът намали така определеното наказание с една трета и наложи наказание  на подсъдимия наказание „Лишаване от свобода” за срок от осем месеца, като отложи изтърпяването на така наложеното наказание за срок от две години.                       

ПРИЧИНИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

 

Причините и условията за извършване на конкретното престъпление са ниската обща и правна култура, стремежът към набавяне на средства по престъпен начин. 

Водим от горните мотиви, постанови присъдата.

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :  /П/

МЗ / НК