МОТИВИ

 

по НОХД № 59 / 2011 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и седма от НПК.

Районна прокуратура – Първомай повдига обвинение против:

·             подсъдимия Г.С.С. за това, че на през месец юни 2010 година (на неустановена дата до 21.06.2010 година) в град Първомай, област Пловдив, в условията на опасен рецидив (след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК, и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е било отложено по чл. 66 от НК), след предварително сговаряне в немаловажен случай с Р.А.М. и К.А. ***, чрез използване на моторно превозно средство микробус „Фолксваген ЛТ” с ДК № *, е отнел чужди движими вещи: три броя постояннотокови електродвигателя, тип 2ПФ225МУХЛ, с тегло на всеки един 438 кг, на обща стойност 3539,22 лева, един брой постояннотоков двигател, тип 2ПФ280УХЛ4, с тегло 767 кг, на стойност 2044,86 лева и шест броя променливотокови двигатели тип АО86С с тегло на всеки един 13,2 кг, на обща стойност 211,45 лева - всичко на обща стойност 5795,53 лева от владението на „Химпласт” ООД - Първомай, без съгласие на ръководството, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение 1 и т. 5въввръзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК;

·             подсъдимия Р.А.М. за това, че на през месец юни 2010 година (на неустановена дата до 21.06.2010 година) в град Първомай, област Пловдив, в условията на опасен рецидив (след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК), след предварително сговаряне в немаловажен случай с Г.С.Г. и К.А. ***, чрез използване на моторно превозно средство микробус „Фолксваген ЛТ” с ДК № *, е отнел чужди движими вещи: три броя постояннотокови електродвигателя, тип 2ПФ225МУХЛ, с тегло на всеки един 438 кг, на обща стойност 3539,22 лева, един брой постояннотоков двигател, тип 2ПФ280УХЛ4, с тегло 767 кг, на стойност 2044,86 лева и шест броя променливотокови двигатели тип АО86С с тегло на всеки един 13,2 кг, на обща стойност 211,45 лева - всичко на обща стойност 5795,53 лева от владението на „Химпласт” ООД - Първомай, без съгласие на ръководството, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение 1 и т. 5въввръзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК;

·             подсъдимия К.А.К. това, че на през месец юни 2010 година (на неустановена дата до 21.06.2010 година) в град Първомай, област Пловдив, в условията на опасен рецидив (след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК), след предварително сговаряне в немаловажен случай с Р.А.М. и Г.С. ***, чрез използване на моторно превозно средство микробус „Фолксваген ЛТ” с ДК № *, е отнел чужди движими вещи: три броя постояннотокови електродвигателя, тип 2ПФ225МУХЛ, с тегло на всеки един 438 кг, на обща стойност 3539,22 лева, един брой постояннотоков двигател, тип 2ПФ280УХЛ4, с тегло 767 кг, на стойност 2044,86 лева и шест броя променливотокови двигатели тип АО86С с тегло на всеки един 13,2 кг, на обща стойност 211,45 лева - всичко на обща стойност 5795,53 лева от владението на „Химпласт” ООД - Първомай, без съгласие на ръководството, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение 1 и т. 5въввръзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК.

Граждански иск не е предявен.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото на подсъдимия обвинение за престъплението по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1 буква А от НК, а за първия – по букви А и Б на чл. 29, ал. 1 от НК и счита за безспорно установена фактическата обстановка, описана в обвинителния акт.

Пледира деянието на подсъдимите да се преценя при условията на 58а, ал. 1 от НК, предвид реда, по който се разглежда делото и разпоредбата на чл. 373, ал. 2 от НПК, като при определяне на наказанието за престъплението, извършено от всеки един от подсъдимите, съдът следва да вземе предвид като смекчаващо вината обстоятелства за всеки от тях – самопризнанието, а като отегчаващо такова - предишните осъждания.

Предлага да се наложи наказание лишаване от свобода при условията на чл. 58а, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК между минимума и средата на предвиденото, съответно намалено с една трета, и счита, че целите на наказанието по чл. 36 от НК, биха се постигнали единствено с реално изтърпяване при първоначален строг режим в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип.

Предлага веществените доказателства: ротор с вал и част от статор на електромотор, оребрен да се върнат на собственика, а останалите да се унищожат като вещи без стойност.

Моли подсъдимият да заплати и направените по делото разноски.

Адвокат Т.С.И., защитник на подсъдимия Г.С.С., счита делото за напълно изяснено от фактическа страна, квалифицирано правилно от Прокуратурата, но моли наказанието лишаване от свобода да бъде наложено на подзащитния му в минимума на предвиденото по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК, като Съдът има предвид неговите интелигентност, трудолюбие, направеното самопризнание, оказаното пълно съдействие за разкриване на обективната истина и това, че от първия момент на делото Г.С. се разкайва за конкретното престъпление. Моли при определяне на наказанието да се вземе под внимание, че подсъдимият С. е женен, има пет пълнолетни деца, между които осакатен син от влакова катастрофа, за когото се грижи, и друг син, М.С., който също в затвора. Моли Съдът да отчете, че повече от една година – от юни 2010 година до този момент – подсъдимият постоянно полага общественополезен труд на различни места, както и че за съдебното заседание същият доброволно се явява.

Счита, че ако бъде наложено наказание в минимума, който е три години, и същото бъде намалено с 1/3, т.е. две години, е напълно достатъчен срок за престой на подзащитния му в затвора, като намира за безсмислено Г.С. да се издържа от данъкоплатците на Република България за по-дълго време, при условие че е здрав и че може да работи за себе си, семейството и обществото.

Моли да бъде отменено принудителното му довеждане, тъй като няма никаква опасност Г.С. да се укрие от наказателния процес.

Подсъдимият Г.С.С. се присъединява към адвоката си. Изразява съжаление за стореното. Моли за по-малко наказанието, понеже няма кой да се грижи за сина му, който е на легло, и споделя, че жена му също е болна.

Адвокат Х.А.Ю., защитник на подсъдимия Р.А.М., приема обвинението за доказано по безспорен и несъмнен начин и моли при определяне на наказанието на подзащитния му да бъдат отчетени наличието на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства – направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебно заседание, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина, критичното отношение към извършеното престъпление, ниската правна култура и тежкото материално-битово положение, грижата за две невръстни деца, които отглежда сам, тъй като родителите му са починали, а жената, с която съжителства на семейни начала, е безработна, поради което отстраняването му за по-дълъг период от цивилния живот ще затрудни семейното положение и развитието на децата му.

Относно изложеното в Обвинителния акт като отегчаващо обстоятелство - предишните осъждания, адвокат Ю. моли Съдът да не ги отчита като отегчаващи, тъй като намира, че това обстоятелство сублимира нормата на чл. 196.

Моли още, след като бъде определен размерът на наказанието в минимума на предвиденото в закона, след приложение на нормата на чл. 58а от НК, да бъде намалено с 1/3, с което счита, че ще бъдат постигнати целите на наказанието, визирани в нормата на чл. 36 от НК.

Моля на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК Съдът да допусне и извърши кумулация с наказанието по НОХД № 77 / 2011 година на Районен съд – Чирпан, като на основание чл. 25, ал. 2 от НК да бъде приспадната изтърпяната част от това наказание.

Моли Съдът да се разпореди веществените доказателства, собственост на пострадалите лица, да им бъдат възстановени, а послужилите като средство за извършване на умишленото престъпление, да бъдат отнети в полза на държавата.

Подсъдимият Р.А.М. се присъединява към адвоката си. Изразява съжаление за стореното

Адвокат А.М.Д., защитник на подсъдимия К.А.К., се присъединява към пледоариите на колегите си и ги подкрепя. Счета, че за извършените до този момент от подсъдимия К. престъпления до голяма степен е повлияло тежкото му социално положение, ниската му правна култура, неграмотността му. Моли при определянето на наказанието в превес на смекчаващи вината обстоятелства малко под минимума да се има предвид хипотезата на чл. 58а от НК, тъй като към извършените до момента престъпления подзащитният му се отнася критично и съжалява, признава се за виновен, разбира какво е направил, както последиците от това.

Подсъдимият К.А.К. се присъединявам се към адвоката си, признава изцяло вината си и фактите в обстоятелствената част на Обвинителния акт на основание чл. 371, т. 2 от НПК, като се съгласява да не се събират доказателства за тези факти. Изразява съжаление за стореното.

Съдът след проверка на събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

 

Подсъдимият Г.С.С. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, с основно образование, общ селскостопански работник в Република Гърция, живущ ***.

Същият до момента е осъждан с 14 влезли в сила съдебни акта, както следва:

1. С Присъда № 2 / 17.01.1989 година по НОХД № 56 / 1988 година на Районен съд - Първомай, влязла в сила на 01.02.1989 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на шест месеца за престъпление по чл. 197, т. 3 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 2 и чл. 20, ал. 2 от НК, извършено на 31.08.1988 година, като на основание чл. 66 от НК изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години.

2. С Присъда № 10 / 20.06.1989 година по НОХД № 8 / 1989 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 04.07.1989 година, е осъден на:

·             лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 5 от НК, извършено на 14.09.1988 година;

·             задължително заселване в град Чирпан за срок от две години за престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, извършено за периода 1987 – 1988 година.

Със същата Присъда на основание чл. 23 от НК е определено едно общо, най-тежко наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим, както и задължително заселване в град Чирпан за две години.

На основание чл. 66 от НК изтърпяването на наказанието лишаване от свобода от една година и шест месеца е отложено за срок от три години.

С Решение № 33 / 26.01.1990 година на Върховния съд, първо наказателно отделение, е отменена Присъда № 10 / 20.06.1989 година по НОХД № 8 / 1989 година на Районен съд - Чирпан, с която Г.С. е признат за виновен и осъден по чл. 195., ал. 1, т. 3 и т. 5 от НК, в частта досежно приложението на чл. 23 и чл. 66 от НК.

3. С Присъда № 22 / 28.05.1990 година по НОХД № 53 / 1990 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 12.06.1990 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на три години при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 5 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, извършено през периода месец ноември 1988 година – месец април 1989 година, като на основание чл. 66 от НК изпълнението на наказанието е отложено за срок от две години.

4. С Присъда № 23 / 20.10.1994 година по НОХД № 116 / 1994 година на Окръжен съд – Стара Загора, влязла в сила на 13.11.1994 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на три години и шест месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 198, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК, извършено на 23.02.1993 година.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК е зачетено предварителното задържане, считано от 24.02.1993 година, а на основание чл. 68, ал. 1 от НК е постановено да се изтърпи отложеното наказание лишаване от свобода в размер на три години по НОХД № 53 / 1990 година на Районен съд – Чирпан.

С Определение от 21.02.1996 година по НОХД № 116 / 1994 година на Окръжен съд – Стара Загора е постановено изтърпяване при първоначален общ режим на приведеното в изпълнение с Присъда № 23 / 20.10.1994 година по НОХД № 116 / 1994 година на Окръжен съд – Стара Загора отложено за изпълнение на основание чл. 66 от НК наказание от три години лишаване от свобода с Присъда № 22 / 28.05.1990 година по НОХД № 53 / 1990 година на Районен съд - Чирпан.

Видно от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София Г.С. ***1.03.1993 година с Присъда по НОХД № 116 / 1994 година на Окръжен съд – Стара Загора за изтърпяване на наказание от три години и шест месеца лишаване от свобода и е освободен на 20.12.1996 година по изтърпяване.

5. С Присъда № 6 / 26.05.1997 година по НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд – Чирпан, потвърдена с Решение № 97 / 15.10.1997 година на Окръжен съд – Стара Загора, влязла в сила на 15.10.1997 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на четири години при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква Б от НК, извършено на 14.09.1996 година.

Видно от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София Г.С. постъпва в Затвора – Пазарджик на 11.11.1997 година с Присъда по НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд – Чирпан за изтърпяване на наказание от четири години лишаване от свобода и е освободен на 22.12.2000 година по изтърпяване.

6. Със Споразумение № 8 от 15.09.2003 година по НОХД № 210 / 2003 година на Районен съд – Първомай, влязло в сила на 15.09.2003 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 28, ал. 1 от НК, извършено на 17.06.1992 година.

С Протоколно определение № 8 от същата дата по същото дело, влязло в сила на 28.09.2003 година, на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК е определено едно общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 116 / 1994 година на Окръжен съд – Стара Загора и НОХД № 210 / 2003 година на Районен съд - Първомай в размер на три години и шест месеца при първоначален общ режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспадната изцяло изтърпяната част от наказанието по НОХД № 116 / 1994 година на Окръжен съд – Стара Загора.

7. Със Споразумение от 08.02.2005 година по НОХД № 321 / 2004 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 08.02.2005 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на четири месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква Б от НК, извършено на 14.05.2001 година.

8. С Присъда № 5 / 11.02.2005 година по НОХД № 300 / 2004 година на Районен съд – Чирпан, влязла в сила на 25.02.2005 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим за престъпление по чл. 142, ал. 2, т. 2 и т. 3, предложение второ във връзка с ал. 1 от НК, извършено на 13.07.2002 година.

С Протоколно определение от 12.04.2005 година по ЧНД № 72 / 2005 година, на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 27.04.2005 година, е допусната кумулация на наложените наказания лишаване от свобода по НОХД № 300 / 2004 година и НОХД № 321 / 2004 година – и двете на Районен съд – Чирпан, като е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспадната изтърпяната част от наказанието по НОХД № 300 / 2004 година.

Видно от писмо № 158 / 2005 / 27.03.2006 година на Затвора - Пазарджик, Г.С. постъпва на 06.04.2005 година и е освободен от Затвора – Пазарджик на 24.03.2006 година по изтърпяване на общо наказание в размер на една година лишаване от свобода, наложено с Присъди по НОХД № 321 / 2004 година и НОХД № 300 / 2004 година, съгласно Определение от 12.04.2005 година на Районен съд – Чирпан, с помощта на 12 дни работа в негова полза.

9. С Присъда № 179 / 13.10.2005 година по НОХД № 758 / 2004 година на Окръжен съд – Хасково, влязла в сила на 28.10.2005 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо и трето и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, извършено за периода 09.06.1996 година – 15.06.1996 година.

10. Със Споразумение от 22.12.2005 година по НОХД № 440 / 2005 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 22.12.2005 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, извършено на 14.06.1996 година.

С Протоколно определение от същата дата по същото дело, влязло в сила на 06.01.2006 година, на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода по НОХД № 440 / 2005 година на Районен съд – Чирпан и НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд - Чирпан в размер на четири години при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло изтърпяното наказание по НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд – Чирпан.

С Протоколно определение № 11 / 18.01.2006 година по ЧНД № 413 / 2005 година на Окръжен съд - Хасково, влязло в сила на 25.01.2006 година, е определено едно общо наказание лишаване от свобода измежду наложените му по НОХД № 758 / 2004 година на Окръжен съд – Хасково и НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд - Чирпан в размер на четири години при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднат срокът на наказанието в размер на една година лишаване от свобода по НОХД № 758 / 2004 година на Окръжен съд – Хасково от изтърпяната част на наказанието по НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд – Чирпан за периода от 10.11.1997 година до 26.12.2000 година.

Видно от Писмо № 158 / 2005 / 13.01.2006 година на Затвора - Пазарджик, от 10.11.1997 година до 22.12.2000 година е изтърпяно наказанието по НОХД № 440 / 2005 година на Районен съд – Чирпан и НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд – Чирпан, след което от 06.04.2005 година е приведено в изпълнение наложеното с Определение от 12.04.2005 година на Районен съд – Чирпан общо наказание в размер на една година лишаване от свобода по Присъди по НОХД № 300 / 2004 година и НОХД № 321 / 2004 година – и двете на Районен съд – Чирпан.

Съгласно Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София Г.С. постъпва в Затвора – Пазарджик на 14.04.2005 година (начало 06.04.2005 година) за изтърпяване на общото наказание от четири години лишаване от свобода по Присъда по НОХД № 440 / 2005 година на Районен съд – Чирпан и търпяното по НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд – Чирпан, както и за изтърпяване на общото наказание от една година лишаване от свобода по Присъда по НОХД № 321 / 2004 година на Районен съд – Чирпан и НОХД № 300 / 2004 година на Районен съд – Чирпан, като е освободен на 24.03.2006 година по изтърпяване.

11. Със Споразумение от 13.04.2006 година по НОХД № 83 / 2006 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 13.04.2006 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква Б от НК, извършено на 15.02.2003 година.

С Протоколно определение от същата дата по същото дело, влязло в сила на 28.04.2006 година, е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода по НОХД № 83 / 2006 година на Районен съд – Чирпан, НОХД № 321 / 2004 година на Районен съд – Чирпан и НОХД № 300 / 2004 година на Районен съд - Чирпан в размер на една година при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло изтърпяното общо наказание по НОХД № 321 / 2004 година на Районен съд – Чирпан и НОХД № 300 / 2004 година на Районен съд – Чирпан.

12. Със Споразумение от 08.10.2009 година по НОХД № 322 / 2006 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 08.10.2009 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3, предложение първо, т. 4, предложения второ и трето и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК, извършено на 14.08.1996 година, като на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК е допусната и извършена кумулация на така определеното наказание с наказанието, наложено по НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд - Чирпан, и е определено едно общо наказание лишаване от свобода в размер на четири години при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло изтърпяното наказание по НОХД № 9 / 1997 година на Районен съд – Чирпан.

13. Със Споразумение от 28.04.2010 година по НОХД № 14 / 2010 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 28.04.2010 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК, извършено на 28.08.2009 година.

С Постановление от 26.02.2010 година на Районна прокуратура – Чирпан е отложено изпълнението на Определение от 28.04.2010 година по НОХД № 14 / 2010 година на Районен съд – Чирпан за срок от 50 дни, считано от 03.05.2010 година.

Видно от Писмо ЗД № 473 / 2010 / 03.01.2011 година на Затвора – Стара Загора, на 03.01.2011 година е изтърпяно наказанието по делото с помощта на 25 дни работа в полза на осъдения.

14. С Присъда № 34 / 13.10.2010 година по НОХД № 264 / 2010 година на Районен съд – Чирпан, влязла в сила на 28.10.2010 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на пет месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, извършено на 06.03.2003 година, като на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК е допусната и извършена кумулация на така определеното наказание с наказанията, наложени по НОХД № 83 / 2006 година, НОХД № 321 / 2004 година и НОХД № 300 / 2004 година - всички на Районен съд - Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло изтърпяното наказание по НОХД № 300 / 2004 година на Районен съд – Чирпан.

Съгласно Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София Г.С. търпи от 28.07.2010 година до 03.01.2011 година (когато е освободен по изтърпяване) в Затвора – Стара Загора наказанията по НОХД № 321 / 2004 година (изтърпяно), НОХД № 300 / 2004 година (изтърпяно) и НОХД № 264 / 2010 година (на основание чл. 25 от НК – изтърпяно – една година лишаване от свобода) и по НОХД № 14 / 2010 година в размер на шест месеца лишаване от свобода.

 

Подсъдимият Р.А.М. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, с начално образование, неработещ, живущ ***.

Същият до момента е осъждан с 11 влезли в сила съдебни акта, както следва:

1. С Присъда № 7 / 18.04.1995 година по НОХД № 26 / 1995 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 02.05.1995 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на десет месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 129 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, извършено на 27.09.1994 година, като на основание чл. 66 от НК изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години.

2. С Присъда № 3 / 07.11.1996 година по НОХД № 143 / 1996 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 21.11.1996 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4 от НК, извършено на 21.06.1996 година, като на основание чл. 69, ал. 2 във връзка с чл. 68, ал. 1 от НК частично е приведено в изпълнение наказанието по НОХД № 26 / 1995 година на Районен съд - Чирпан и е постановено изтърпяване на три месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Видно от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София Р.М. *** наказание от три месеца лишаване от свобода по Присъда по НОХД № 26 / 1995 година на Районен съд – Чирпан от 06.12.1996 година до 05.03.2007 година, откогато до 25.01.1998 година, когато е освободен по изтърпяване, търпи наказание от една година лишаване от свобода по Присъда по НОХД № 143 / 1996 година на Районен съд – Чирпан.

3. С Присъда № 44 / 29.10.1999 година по НОХД № 130 / 1999 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 12.11.1999 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 2 и т. 4, предложение първо и второ във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 18, ал. 1 от НК, извършено на 24.10.1999 година.

Видно от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София Р.М. търпи в Затвора – Пазарджик наказание от една година лишаване от свобода по Присъда по НОХД № 130 / 1999 година на Районен съд – Чирпан от 21.12.1999 година до 06.10.2000 година, когато е освободен по изтърпяване.

4. Със Споразумение от 11.12.2001 година по НОХД № 245 / 2001 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 11.12.2001 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на две години при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 18, ал. 1 от НК, извършено на 11.07.2001 година.

Видно от Писмо № 25 / 2002 / 15.09.2003 година на Затвора - Пазарджик и от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София, наказанието по делото е изтърпяно в Затвора - Пазарджик от 17.01.2002 година до 15.09.2003 година с помощта на 4 месеца и 2 дни работа в полза на осъдения.

5. Със Споразумение от 05.11.2003 година по НОХД № 264 / 2003 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 05.11.2003 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, извършено на 10.10.1999 година.

С Протоколно определение от същата дата по същото дело, влязло в сила на 12.11.2003 година, е определено едно общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 264 / 2003 година и НОХД № 245 / 2001 година – и двете на Районен съд – Чирпан, в размер на две години при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло изтърпяното наказание по НОХД № 245 / 2001 година на Районен съд – Чирпан.

6. Със Споразумение от 19.09.2005 година по НОХД № 198 / 2005 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 19.09.2005 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 4, предложение първо във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, извършено на 17/18.03.1998 година.

С Протоколно определение от същата дата по същото дело, влязло в сила на 04.10.2005 година, е определено едно общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 198 / 2005 година, НОХД № 264 / 2003 година и НОХД № 245 / 2001 година – и трите на Районен съд – Чирпан, в размер на две години при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло вече изтърпяното наказание.

7. С Присъда № 179 / 13.10.2005 година по НОХД № 758 / 2004 година на Окръжен съд – Хасково, влязла в сила на 28.10.2005 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 197, т. 3 във връзка с чл. 195, т. 3, предложение второ, т. 4, предложение първо и трето и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, извършено за периода 25.05.1996 година – 15.06.1996 година.

С Протоколно определение № 11 / 18.01.2006 година по ЧНД № 413 / 2005 година на Окръжен съд - Хасково, влязло в сила на 25.01.2006 година, е определено едно общо наказание лишаване от свобода измежду наложените му по НОХД № 758 / 2004 година на Окръжен съд – Хасково и НОХД № 143 / 1996 година на Районен съд – Чирпан в размер на една година при първоначален общ режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднат срокът на наказанието в размер на шест месеца лишаване от свобода по НОХД № 758 / 2004 година на Окръжен съд – Хасково от изтърпяната част на наказанието по НОХД № 143 / 1996 година на Районен съд – Чирпан за периода от 06.03.1997 година до 25.01.1998 година.

8. Със Споразумение от 12.02.2007 година по НОХД № 30 / 2007 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 12.02.2007 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложения първо и второ и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, извършено на 14.10.1999 година, като на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода по НОХД № 30 / 2007 година, НОХД № 198 / 2005 година, НОХД № 264 / 2003 година и НОХД № 245 / 2001 година – всички на Районен съд – Чирпан, в размер на две години при първоначален строг режим, от което на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло вече изтърпяното наказание по НОХД № 245 / 2001 година на Районен съд - Чирпан.

9. Със Споразумение от 18.04.2007 година по НОХД № 83 / 2007 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 18.04.2007 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, предложение второ във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква Б от НК, извършено на 04.09.2006 година, като на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК е определено едно общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 30 / 2007 година и НОХД № 83 / 2007 година – и двете на Районен съд – Чирпан, в размер на една година и шест месеца при първоначален строг режим.

10. С Присъда № 11 / 01.07.2008 година по НОХД № 161 / 2008 година на Районен съд – Чирпан, влязла в сила на 16.07.2008 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, предложение първо във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, извършено на 06.11.1999 година, като на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК е определено едно общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 161 / 2008 година, НОХД № 30 / 2007 година и НОХД № 83 / 2007 година – и трите на Районен съд – Чирпан, в размер на една година и шест месеца при първоначален строг режим, а на основания чл. 25, ал. 2 от НК от така определеното общо наказание е приспадната изтърпяната част от наказанието по НОХД № 83 / 2007 година по описа на Районен съд – Чирпан, считано от 25.04.2008 година.

Видно от Писмо № 204 / 2007 / 08.08.2008 година на Затвора - Пазарджик и от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София, Р.М. постъпва в Затвора – Пазарджик на 27.04.2007 година (с начало на наказанието 25.04.2007 година) с Присъди по НОХД № 83 / 2007 година, НОХД № 161 / 2008 година и НОХД № 30 / 2007 година – и трите на Районен съд – Чирпан, за изтърпяване на наказание лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца и е освободен по изтърпяване на 07.08.2008 година с помощта на два месеца и 18 дни от работа в негова полза.

11. Със Споразумение от 25.02.2011 година по НОХД № 77 / 2011 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 25.02.2011 година, за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, извършено на 16.02.2011 година, е осъден на пробация, при следните пробационни мерки:

·             задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца с периодичност на полагане на подписи при пробационен служител или определено от него длъжностно лице три пъти седмично;

·             задължителни срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца;

·             150 часа за една година безвъзмезден труд в полза на обществото.

Видно от писмо от Началник ОС „Изпълнение на наказанията” - Стара Загора наказанието пробация се търпи от 08.03.2011 година, като към 23.06.2011 година Р.М. следва да изтърпи три месеца и тринадесет дни от мярката задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност на полагане на подписи при пробационен служител или определено от него длъжностно лице три пъти седмично, а към 28.05.2011 година е изработил 23 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

 

Подсъдимият К.А.К. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, без образование (неграмотен), неработещ, живущ ***, понастоящем в Затвора – Стара Загора

Същият до момента е осъждан с 19 влезли в сила съдебни акта, както следва:

1. С Присъда № 35 / 12.09.1996 година по НОХД № 93 / 1996 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 26.09.1996 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на четири месеца за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 17.01.1996 година, като на основание чл. 66 от НК изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години.

2. С Присъда № 6 / 26.11.1996 година по НОХД № 151 / 1996 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 03.12.1996 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година за престъпление по чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 18.08.1996 година, като на основание чл. 66 от НК изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години.

3. С Присъда № 38 / 20.10.1998 година по НОХД № 112 / 1998 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 20.11.1998 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение второ във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 19.02.1998 година, като на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК е определено едно общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 93 / 1996 година и НОХД № 151 / 1996 година – и двете на Районен съд – Чирпан, в размер на една година, а на основание чл. 68, ал. 1 от НК е приведено в изпълнение общото наказание по НОХД № 151 / 1996 година и НОХД № 93 / 1996 година и е постановено отделното му изтърпяване при първоначален общ режим.

4. С Присъда № 5 / 24.10.2000 година по НОХД № 114 / 2000 година на Районен съд - Чирпан, влязла в сила на 07.11.2000 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на осем месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 07.08.1998 година, като на основание чл. 23, ал. 1 във връзка с чл. 25 от НК е определено едно общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 112 / 1998 година и НОХД № 114 / 1996 година – и двете на Районен съд – Чирпан, в размер на една година при първоначален общ режим, а на основание чл. 25, ал. 2 от НК е зачетено изтърпяното изцяло наказание от шест месеца лишаване от свобода по НОХД № 112 / 1998 година на Районен съд – Чирпан.

Видно от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София К.К. *** от 08.12.2000 година до 08.02.2001 година (когато е освободен по изтърпяване) общото наказание от осем месеца лишаване от свобода, определено на основание чл. 25 по НОХД № 93 / 1996 година, НОХД № 112 / 1998 година и НОХД № 114 / 2000 година – всички на Районен съд – Чирпан.

5. Със Споразумение от 01.12.2000 година по НОХД № 207 / 2000 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 01.12.2000 година, е осъден на

·           лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение 2, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 10.03.1996 година;

·           лишаване от свобода в размер на пет месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 26.08.1996 година.

На основание чл. 23 във връзка с чл. 25 от НК е определено едно общо наказание лишаване от свобода по НОХД № 207 / 2000 година и НОХД № 112 / 1998 година – и двете на Районен съд – Чирпан, в размер на шест месеца при първоначален общ режим, а на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло вече изтърпяното наказание.

6. Със Споразумение от 15.02.2001 година по НОХД № 213 / 2000 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 15.02.2001 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на осем месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5 и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 08/09.09.1998 година.

Със споразумението на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК са групирани наказанията му по НОХД № 112 / 1998 година, НОХД № 114 / 2000 година, НОХД № 207 / 2000 година и НОХД № 213 / 2000 година - всички на Районен съд – Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на осем месеца при първоначален общ режим, а на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло вече изтърпяното наказание.

7. Със Споразумение от 20.03.2001 година по НОХД № 21 / 2001 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 20.03.2001 година, е осъден на

·           лишаване от свобода в размер на една година и два месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, предложение 1, т. 4, предложение 2, т. 5 и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК, извършено на 11.09.2000 година;

·           лишаване от свобода в размер на една година при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5 и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК, извършено на 12.09.2000 година,

като на основание чл. 23 от НК е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година и два месеца при първоначален общ режим, а на основание чл. 59, ал. 1 от НК е приспаднато предварителното му задържане от 14.11.2000 година до 20.03.2001 година.

8. Със Споразумение от 24.04.2001 година по НОХД № 205 / 2000 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 24.04.2001 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на осем месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5 и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 02.11.1998 година, като на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година и два месеца при първоначален общ режим по НОХД № 205 / 2000 година и НОХД № 21 / 2001 година – и двете на Районен съд – Чирпан, а на основание чл. 59, ал. 1 от НК е приспаднато предварителното му задържане от 14.11.2000 година до 20.03.2001 година по НОХД № 21 / 2001 година на Районен съд – Чирпан.

Видно от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София К.К. търпи в Затвора – Пазарджик от 26.04.2001 година до 16.10.2001 година (когато е освободен по изтърпяване) общо наказание от една година и четири месеца лишаване от свобода, определено на основание чл. 25 и чл. 24 по НОХД № 21 / 2001 година, НОХД № 205 / 2000 година, НОХД № 207 / 2000 година и НОХД № 213 / 2000 година – всички на Районен съд – Чирпан.

9. Със Споразумение от 26.09.2001 година по НОХД № 137 / 2000 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 26.09.2001 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 23.05.1997 година.

10. Със Споразумение от 26.09.2001 година по НОХД № 225 / 2000 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 26.09.2001 година, е осъден на

·             лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, предложение първо и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 24.02.1995 година;

·             лишаване от свобода в размер на пет месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, предложение първо и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 13.03.1996 година,

като на основание чл. 23 от НК е наложено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален общ режим.

11. Със Споразумение от 01.10.2001 година по НОХД № 223 / 2000 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 01.10.2001 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на десет месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 198, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 29.04.1998 година.

Със споразумението на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК са групирани наказанията му по НОХД № 21 / 2001 година, НОХД № 205 / 2000 година, НОХД № 114 / 2000 година, НОХД № 207 / 2000 година, НОХД № 213 / 2000 година, НОХД № 137 / 2000 година, НОХД № 225 / 2000 година и НОХД № 223 / 2000 година - всички на Районен съд – Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година и два месеца при първоначален строг режим.

С Протоколно определение от 14.03.2002 година по ЧНД № 15 / 2002 година на Районен съд - Чирпан, влязло в сила на 01.04.2002 година, на К.К.

·             на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК са групирани наказанията по НОХД № 93 / 1996 година и НОХД № 151 / 1996 година, определено е едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година, чието изпълнение е отложено за срок от три години, а наказанието по НОХД № 112 / 1998 година е обособено в самостоятелна група;

·             на основание чл. 68, ал. 1 от НК е приведено в изпълнение при първоначален общ режим общото наказание лишаване от свобода в размер на една година по НОХД № 93 / 1996 година и НОХД № 151 / 1996 година

·             на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изцяло

o                  определеното общо най-тежко наказание по НОХД № 93 / 1996 година и НОХД № 151 / 1996 година, изтърпяно за времето от 17.12.1998 година до 13.11.1999 година;

o                  наказанието по НОХД № 112 / 1998 година, изтърпяно за времето от 13.11.1999 година до 13.05.2000 година

·             на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК са групирани наказанията по НОХД № 114 / 2000 година, НОХД № 207 / 2000 година, НОХД № 213 / 2000 година, НОХД № 21 / 2001 година, НОХД № 205 / 2000 година, НОХД № 137 / 2000 година и НОХД № 223 / 2000 година, определено е едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година и два месеца, като на основание чл. 25, ал. 2 от НК от определеното общо наказание са приспаднати изтърпените за времето от 08.12.2000 година до 08.02.2001 година наказание по НОХД № 114 / 2000 година и за времето от 26.04.2001 година до 16.10.2001 година наказание по НОХД № 21 / 2001 година, а на основание чл. 59, ал. 1 от НК е зачетено предварителното задържане по НОХД № 21 / 2001 година, считано от 14.11.2000 година до 08.12.2000 година и от 08.02.2001 година до 20.03.2001 година.

12. Със Споразумение от 10.06.2002 година по НОХД № 63 / 2002 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 10.06.2002 година, е осъден на

·             лишаване от свобода в размер на седем месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение второ и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 19.04.1998 година;

·             лишаване от свобода в размер на девет месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение второ и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 19.04.1998 година.

Със споразумението на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК са групирани наказанията му по НОХД № 63 / 2002 година, НОХД № 114 / 2000 година, НОХД № 27 / 2000 година (?!), НОХД № 213 / 2000 година, НОХД № 21 / 2001 година, НОХД № 205 / 2000 година, НОХД № 137 / 2000 година и НОХД № 223 / 2000 година - всички на Районен съд – Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година и два месеца при първоначален общ режим, а на основание чл. 25, ал. 2 от НК са приспаднати изтърпените наказания по НОХД № 114 / 2000 година за времето от 08.12.2000 година до 08.02.2001 година и по НОХД № 21 / 2001 година за времето от 26.04.2001 година до 16.10.2002 година и на основание чл. 59, ал. 1 от НК е зачетено времето на предварителното задържане по НОХД № 21 / 2001 година от 14.11.2000 година до 08.12.2000 година и от 08.02.2001 година до 20.03.2001 година.

13. Със Споразумение от 06.11.2002 година по НОХД № 102 / 2002 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 06.11.2002 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на шест месеца при първоначален общ режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение второ и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, извършено на 06.12.1998 година.

С Протоколно определение по делото от същата дата на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК са групирани наказанията му по НОХД № 102 / 2002 година, НОХД № 223 / 2000 година, НОХД № 21 / 2001 година, НОХД № 205 / 2000 година, НОХД № 114 / 2000 година, НОХД № 213 / 2000 година, НОХД № 207 / 2000 година, НОХД № 137 / 2000 година и НОХД № 225 / 2000 година - всички на Районен съд – Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година и два месеца, а на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспаднато изтърпяното наказание по НОХД № 21 / 2001 година, включително със зачитане на предварителното задържане в следствения арест за времето 14.11.2000 година - 20.03.2001 година.

14. Със Споразумение от 30.05.2003 година по НОХД № 133 / 2003 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 30.05.2003 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година и три месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А във връзка с чл. 18 от НК, извършено на 13.03.2003 година.

15. Със Споразумение от 29.09.2003 година по НОХД № 121 / 2003 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 29.09.2003 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А във връзка с чл. 18, ал. 1 от НК, извършено на 25.02.2003 година.

С Протоколно определение по делото от същата дата, влязло в сила на 06.10.2003 година, на основание чл. 25 във връзка с чл. 23 от НК са групирани наказанията му по НОХД № 121 / 2003 година и НОХД № 133 / 2003 година – и двете на Районен съд – Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година и три месеца при първоначален строг режим.

Видно от Писмо з.д. № 218 / 2003 година от 16.08.2004 година на Затвора – Пазарджик и от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София, определеното общо наказание е изтърпяно в Затвора – Пазарджик от 27.06.2003 година до 15.08.2004 година (когато е освободен по изтърпяване) с помощта на 1 месец и 12 дни работа в полза на осъдения.

16. Със Споразумение от 07.07.2005 година по НОХД № 242 / 2005 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 07.07.2005 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, предложение първо, т. 5 и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 28, ал. 1 във връзка с чл. 18, ал. 1 от НК, извършено на 15/16.04.2005 година.

17. С Присъда № 16 / 17.05.2006 година по НОХД № 48 / 2006 година на Районен съд – Чирпан, влязла в сила на 01.06.2006 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3, предложение първо е т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква Б от НК, извършено на 13/14.04.2005 година, като на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК са групирани наказанията му по НОХД № 48 / 2006 година и НОХД № 242 / 2005 година – и двете на Районен съд – Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца при първоначален строг режим, а на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспадната изтърпяната част от наказанието по НОХД № 242 / 2005 година, считано от 12.09.2005 година.

18. С Присъда № 22 / 29.11.2005 година по НОХД № 262 / 2005 година на Районен съд – Чирпан, потвърдена с Решение № 494 / 07.06.2006 година на ВКС, влязла в сила на 07.06.2006 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на четири години и четири месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква Б от НК, извършено на 28/29.04.2005 година, като на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК са групирани наказанията му по НОХД № 262 / 2005 година и НОХД № 242 / 2005 година – и двете на Районен съд – Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на четири години и четири месеца при първоначален строг режим, а на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспадната изтърпяната част от наказанието по НОХД № 242 / 2005 година, считано от 12.09.2005 година.

С Протоколно определение от 25.07.2006 година по ЧНД № 172 / 2006 година на Районен съд - Чирпан, влязло в сила на 09.08.2006 година, на основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК са групирани наказанията му по НОХД № 242 / 2005 година, НОХД № 48 / 2006 година и НОХД № 262 / 2005 година - всички на Районен съд – Чирпан, и е определено едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на четири години и четири месеца при първоначален строг режим, като на основание чл. 24 от НК общото наказание е увеличено с шест месеца, а на основание чл. 25, ал. 2 от НК е приспадната изтърпяната част от общото наказание по НОХД № 242 / 2005 година и НОХД № 48 / 2006 година, считано от 12.09.2005 година.

С Протоколно определение от 11.02.2009 година по ЧНД № 100 / 2009 година на Окръжен съд – Пазарджик, влязло в сила на 19.02.2009 година, на основание чл. 70 от НК подсъдимият е условно предсрочно освободен от изтърпяване на остатъка в размер на седем месеца и тринадесет дни от определеното му по ЧНД № 176 / 2006 година общо наказание четири години и десет месеца лишаване от свобода, като е установен изпитателен срок в размер на остатъка.

Видно от Писмо изх. № 411 / 2005 година от 13.02.2009 година на Затвора – Пазарджик и от Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието – София, определеното общо наказание по НОХД № 242 / 2005 година, НОХД № 48 / 2006 година и НОХД № 262 / 2005 година с помощта на 9 месеца и 18 дни работа в полза на осъдения е изтърпяно в Затвора – Пазарджик от 12.02.2005 година до 11.02.2009 година, когато лицето е условно предсрочно освободено с изпитателен срок от 7 месеца и 13 дни.

19. Със Споразумение от 15.04.2011 година по НОХД № 156 / 2011 година на Районен съд – Чирпан, влязло в сила на 15.04.2011 година, е осъден на лишаване от свобода в размер на една година и два месеца при първоначален строг режим за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложения първо и второ и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А във връзка с чл. 18, ал. 1 от НК, извършено на 13.04.2011 година, като на основание чл. 59, ал. 1 от НК е зачетено времето, през което К. е задържан, считано от 13.04.2011 година.

Видно от Писмо ЗД № 240 / 2011 / 07.07.2011 година на Затвора – Стара Загора подсъдимият постъпва в пенитенциарното заведение на 15.04.2011 година с начало на наказанието 13.04.2011 година, като към датата на постановяване на присъдата по настоящото дело е изтърпял 3 месеца и 28 дни с остатък 10 месеца и 2 дни.

 

Около средата на месец юни 2010 година подсъдимите Г.С.Г., Р.А.М. и К.А.К., които се познават от по-рано, събират старо желязо в близост до „Химпласт” ООД – Първомай. Г.С. влиза през дупка в тенекиената ограда, вижда през отворен прозорец на складово помещение електромотори, казва на останалите, след което тримата се прибират в град Чирпан.

Вечерта отново се събират у подсъдимия С. и решават да извършат от склада кражба на електромотори, които да предадат за скрап, като за целта Г.С. казва, че ще осигури транспорт, тъй като неговият бус не работи, и на следващия ден наема за 20 лева на ден от свидетеля П.Т.П. (негов познат) микробус „Фолксваген ЛТ” с ДК № *, пред когото споделя намерение да изкупува железа.

Вечерта тримата подсъдими от град Чирпан отиват с микробуса в град Първомай и около 23 часа спират близо до завода и от дупката в тенекиената ограда през двора влизат в склада, катинара на чиято врата разбиват с неустановено средство.

В помещението е тъмно, тримата подсъдими осветяват с фенерчета на запалки и започват да изнасят по обратния път електродвигатели - три постояннотокови (тип 2ПФ225МУХЛ), които изтъркалят заради тежестта им, шест променливотокови (тип АО86С), а един постояннотоков (тип 2ПФ280УХЛ4) с инструменти разглобяват на части, за да го пренесат.

С натоварените вещи пристигат в град Чирпан, оставят микробуса пред дома на Г.С. и се прибират по домовете си.

Впоследствие подсъдимият С. откарва и предава в пункт за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали в град Чирпан разглобените инкриминирани вещи и дава част от получените пари на другите двама подсъдими.

На 21.06.2010 година елтехникът в „Химпласт” ООД – Първомай отива до склада и установява поставения в положение да не личи разбит катинар. Незабавно съобщава на управителя на предприятието, който сигнализира органите на полицията и съвместно с тях установява липсващите електродвигатели.

Предприети са оперативно-издирвателни мероприятия по установяване на извършителите.

Вечерта на 22.06.2010 година със същия микробус тримата подсъдими, оборудвани с инструменти за разглобяване на двигатели на място, отново пристигат в „Химпласт” ООД – Първомай. Г.С. и Р.М. влизат в същия склад и започват да разглобяват електромотори, а К.К. остава да пази отвън, но забелязва приближаващи органи на реда, извиква за предупреждение и бяга. За да не избягат крадците, един от полицаите затиска вратата на склада, като успява да види лицето на единия от тях.

Междувременно сигнализира за подкрепление, но до идването на колегите му подсъдимите С. и М. успяват да избягат през прозорец на помещението, като оставят на място инструментите си - ключ кръстачка с накрайници 17х19х21х23, метална щанга с дължина 52 см, раздвижен ключ с червена дръжка, клещи „Чираци”, ключ „Лула” 17х19, отвертка, лозарски ножици, две макетни ножчета, гаечен ключ 17х13, счупен от страната на размер „13”; четири гаечни ключа 17х14, гаечен ключ 17х14, счупен от страната на размер „17”; два гаечни ключа 19х17, гаечен ключ 24х27, гаечен ключ 21х23, гаечен ключ 19х22, два гаечни ключа 11х14, гаечен ключ 12х10, гаечен ключ 9х7, гаечен ключ без изписан номер, ключ „Лула” с размер 12, ключ „Лула” с размер 19, гаечен ключ 10х12, изкривен под 90 градуса; осем резеца за макетно ножче, както и чанта от плетена полиетиленова материя и двулитрова ПВЦ бутилка с вода.

Впоследствие извършителите са установени, като полицаят, затиснал вратата на склада на 22/23.06.2010 година, разпознава подсъдимия Р.М.,*** закупчикът на пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали доброволно предава на органите на полицията от град Първомай останалите от инкриминираните вещи части - ротор с вал и част от статор на електромотор, оребрен.

От назначената стоково-оценъчна експертиза се установява, че общата стойност на противозаконно отнетото от владението на ощетеното юридическо лице възлиза в размер на 5795,53 лева.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от кореспондиращите помежду си, приложени по делото писмени доказателства, а именно: Справки за съдимост на тримата подсъдими ведно с преписи от бюлетините по предишните им осъждания, влезли в сила съдебни актове и писма на пенитенциарни заведения (л. 42 – л. 136 от делото), Справка рег. № И - 7517 / 10.04.2011 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието - София за правното положение на подсъдимите (л. 138 – л. 139 от делото), Писмо от Началник ОС „Изпълнение на наказанията” - Стара Загора относно изтърпяното от подсъдимия Р.А.М. наказание пробация по НОХД № 77 / 2011 година по описа на Районен съд – Чирпан (л. 158 от делото), Писма ЗД № 240 / 2011 г. от 01.06.2011 година и 07.07.2011 година от Затвора – Стара Загора относно правното положение на подсъдимия К.А.К. към момента (л. 160, л. 185 от делото), Констативни протоколи (л. 10, л. 14 от дознанието), Покупко-изплащателна сметка № 1020 / 18.06.2010 година (л. 13, л. 62 от дознанието), Протоколи за доброволно предаване (л. 15, л 85, л. 86 от дознанието), копие от Свидетелство за регистрация на МПС, част І (л. 22 от дознанието), копие от Решение № 266 / 12.01.2004 година на Окръжен съд - Пловдив, търговско отделение (л. 28 от дознанието), Справка за МПС, изпратена с Писмо рег. № 5332 / 25.10.2010 година на „Пътна полиция” - Пловдив (л. 72 – л. 73 от дознанието), Справка рег. № И - 20231 / 02.11.2010 година на Началник-сектор „Режимна дейност” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието - София за правното положение на подсъдимите Г.С. и Р.М. (л. 74 от дознанието), заверено копие от Удостоверение за актуално състояние (л. 83 от дознанието), Списък на инкриминираните вещи от управителя на „Химпласт” ООД – Първомай (л. 84 от дознанието), Стоково-оценъчна експертиза (л. 95 от дознанието), Приемателно-предавателен протокол № 79 / 13.10.2010 година (л. 97 от дознанието), Характеристични справки (л. 121, л. 123, л. 125 от дознанието), от обясненията на подсъдимите Г.С. и Р.М. на досъдебното производство и признаването на вината от подсъдимия К.К. в качеството му на обвиняем на досъдебното производство, макар да се възползва от правото си да не дава обяснения (л. 36, л. 42, л. 54 – л. 55 от дознанието), от показанията на свидетелите (л. 59 – л. 61, л. 63 – л. 67 от дознанието), от Протокол за очна ставка (л. 68 – л. 69 от дознанието), частично от Протокол за очна ставка (л. 70 от дознанието) - всички приобщени по чл. 373, ал. 1 във връзка с чл. 283 от НПК и преценени по реда на чл. 373, ал. 3 от НПК, както и от веществените доказателства, приобщени по чл. 284 от НПК.

При постановяване на решението си Съдът не взема предвид обясненията на обвиняемите А.А. и М.С. (л. 48, л. 58 от дознанието), тъй като с Постановление № 690 / 10 / 01.04.2011 година на Районна прокуратура – Първомай наказателното производство спрямо тях е прекратено на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 24, ал. 1, т. 1 и чл. 243, ал. 1, т. 2 от НПК и лицата не са разпитвани в друго процесуално качество. По тази причина не се взема предвид и обясненията на М.С. от Протокола за очна ставка (л. 70 от дознанието).

Съдът приема за установени обстоятелствата, изложени в Обвинителния акт, и счита, че направените от подсъдимите самопризнания в съдебно заседание изцяло се подкрепят от кредитираните събрани на досъдебното производство гласни, писмени и веществени доказателства по делото, които са обективни, взаимно допълващи се, и въз основа на логическото им единство се установява в цялост гореизложената фактическа обстановка.

Съдът кредитира заключението на експертизата като компетентно изготвено с необходимите професионални познания и опит в съответната област, неоспорено от страните и съответстващо на събрания по делото доказателствен материал.

Доколкото в кредитираната доказателствена съвкупност има противоречия, те са несъществени, касаят обстоятелства извън предмета на доказване и не са в състояние да повлияят върху преценката на Съда за вината на подсъдимите и участието им в престъплението, за което са привлечени под наказателна отговорност.

 

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си всеки от подсъдимите осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението кражба с квалифициращите признаци, за които му е повдигнато обвинение, а именно:

Ø      подсъдимият Г.С.С. по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК, тъй като на неустановена дата през месец юни 2010 година до 21.06.2010 година в град Първомай, област Пловдив, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като за нито едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК, след предварително сговаряне в немаловажен случай с Р.А.М. и К.А. ***, чрез използване на моторно превозно средство микробус „Фолксваген ЛТ 35” с ДК № *, отнема чужди движими вещи:

o      три постояннотокови електродвигателя, тип 2ПФ225МУХЛ, с единично тегло 438 кг на обща стойност 3539,22 лева;

o      един постояннотоков двигател, тип 2ПФ280УХЛ4, с тегло 767 кг на стойност 2044,86 лева;

o      шест променливотокови електродвигателя, тип АО86С, с единично тегло 13,2 кг на обща стойност 211,45 лева,

- всичко на обща стойност 5795,53 лева (пет хиляди седемстотин деветдесет и пет лева и петдесет и три стотинки) от владението на „Химпласт” ООД - Първомай, без съгласието на ръководството, с намерението противозаконно да ги присвои;

Ø      подсъдимият Р.А.М. по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, тъй като на неустановена дата през месец юни 2010 година до 21.06.2010 година в град Първомай, област Пловдив, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, след предварително сговаряне в немаловажен случай с Г.С.С. и К.А. ***, чрез използване на моторно превозно средство микробус „Фолксваген ЛТ 35” с ДК № *, отнема чужди движими вещи:

o      три постояннотокови електродвигателя, тип 2ПФ225МУХЛ, с единично тегло 438 кг на обща стойност 3539,22 лева;

o      един постояннотоков двигател, тип 2ПФ280УХЛ4, с тегло 767 кг на стойност 2044,86 лева;

o      шест променливотокови електродвигателя, тип АО86С, с единично тегло 13,2 кг на обща стойност 211,45 лева,

- всичко на обща стойност 5795,53 лева (пет хиляди седемстотин деветдесет и пет лева и петдесет и три стотинки) от владението на „Химпласт” ООД - Първомай, без съгласието на ръководството, с намерението противозаконно да ги присвои;

Ø      подсъдимият К.А.К. по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А от НК, тъй като на неустановена дата през месец юни 2010 година до 21.06.2010 година в град Първомай, област Пловдив, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, след предварително сговаряне в немаловажен случай с Р.А.М. и Г.С. ***, чрез използване на моторно превозно средство микробус „Фолксваген ЛТ 35” с ДК № *, отнема чужди движими вещи:

o      три постояннотокови електродвигателя, тип 2ПФ225МУХЛ, с единично тегло 438 кг на обща стойност 3539,22 лева;

o      един постояннотоков двигател, тип 2ПФ280УХЛ4, с тегло 767 кг на стойност 2044,86 лева;

o      шест променливотокови електродвигателя, тип АО86С, с единично тегло 13,2 кг на обща стойност 211,45 лева,

- всичко на обща стойност 5795,53 лева (пет хиляди седемстотин деветдесет и пет лева и петдесет и три стотинки) от владението на „Химпласт” ООД - Първомай, без съгласието на ръководството, с намерението противозаконно да ги присвои.

 

От обективна страна. С действията си всеки от подсъдимите реализира обективните признаци от състава на престъплението кражба, тъй като с присвоително намерение отнема движимите вещи от ощетеното юридическо лице, без съгласието на ръководството, като прекъсва владението му върху тях и успява да установи своя фактическа власт. Престъплението за всички се квалифицира с признаците на предварително сговаряне в немаловажен случай и тези на използване на моторно превозно средство за осъществяването му, тъй като, от една страна, подсъдимите вземат решението за извършване на неправомерното посегателство предварително в сравнително спокойна обстановка, предхождаща по време самото изпълнение, придвижват се с автомобил до обекта, в който проникват, за да вземат инкриминираните вещи, а от друга страна, с оглед на предишните им осъждания, не са налице предпоставките, визирани в чл. 93, т. 9 от НК.

Особеност от обективна страна е, че кражбата съставлява опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК за подсъдимия Г.С., и опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, буква А от НК за Р.М. и К.К..

За подсъдимия Г.С. наказанието, наложено с влезлия в сила съдебен акт по НОХД № 300 / 2004 година на Районен съд – Чирпан, групирано по ЧНД № 72 / 2005 година на Районен съд – Чирпан с наказанието по НОХД № 321 / 2004 година на Районен съд – Чирпан, от изтърпяването на което общо наказание не са изтекли 5 години по смисъла на чл. 30, ал. 1 от НК, е за тежко умишлено престъпление, по което на подсъдимия е наложено наказание не по-малко от една година лишаване от свобода и не е отлагано по чл. 66 от НК, т.е. квалифицира престъплението, предмет на настоящото дело, по чл. 29, ал. 1, буква А от НК. Същевременно посочените кумулирани съдебни актове и присъдата по НОХД № 14 / 2010 година на Районен съд – Чирпан, касаят умишлени престъпления от общ характер, като за нито едно от тях наложеното наказание, включително и общото, не е отлагано по чл. 66 от НК, т.е. е налице хипотезата и на чл. 29, ал. 1, буква Б от НК. За тях не могат да намерят приложение и разпоредбите на чл. 25 и чл. 23 от НК, за да се счете, че поради групиране е налице едно осъждане по смисъла на чл. 29, ал. 1, буква А от НК.

За подсъдимия Р.М. наложеното с влезлия в сила съдебен акт по НОХД № 161 / 2008 година на Районен съд – Чирпан наказание не по-малко от една година лишаване от свобода, от изтърпяването на което не са изтекли 5 години по смисъла на чл. 30, ал. 1 от НК, е за тежко умишлено престъпление, и не е отлагано по чл. 66 от НК, т.е. квалифицира престъплението, предмет на настоящото дело, по чл. 29, ал. 1, буква А от НК.

За подсъдимия К.К. влезлите в сила съдебни актове на Районен съд – Чирпан по НОХД № 242 / 2005 година, НОХД № 48 / 2006 година и НОХД № 262 / 2005 година, за които по ЧНД № 172 / 2006 година е определено едно общо и увеличено на основание чл. 24 от НК наказание в размер на четири години и десет месеца лишаване от свобода, от изтърпяването на което не са изтекли 5 години по смисъла на чл. 30, ал. 1 от НК, са за тежки умишлени престъпления, по които на подсъдимия е налагано наказание не по-малко от една година лишаване от свобода и не е било отлагано по чл. 66 от НК, т.е. квалифицира престъплението, предмет на настоящото дело, по чл. 29, ал. 1, буква А от НК.

От субективна страна. Всеки от подсъдимите извършва престъплението, за което е ангажирана отговорността му, с пряк умисъл, с общност на умисъла и с целени и настъпили обществено опасни последици. Всеки от тях съзнава обществено опасния характер на стореното от него, предвижда и иска настъпването на обществено опасните му последици, като знае, че и другият с него действа за настъпването на целения общ обществено опасен резултат.

 

С оглед на посочените и приети по-горе правни квалификации на извършеното от подсъдимите Г.С., Р.М. и К.К., за да определи наказанието на всеки от тях, предвид целите му по чл. 36 от НК, както и обстоятелствата по чл. 58а от НК (съгласно императива на чл. 373, ал. 2 от НПК), Съдът намира следното:

И за тримата подсъдими като отегчаващи отговорността обстоятелства от настоящата инстанция се отчитат многобройните им предишни осъждания – четиринадесет за подсъдимия Г.С., тринадесет от които за престъпления против собствеността, едно от които извършено при условията на повторност и осем - при условията на опасен рецидив; единадесет за подсъдимия Р.М., девет от които за престъпления против собствеността, седем от които извършени при условията на опасен рецидив; деветнадесет за подсъдимия К.К. – всички за престъпления против собствеността, осем от които извършени при условията на повторност и пет - при условията на опасен рецидив, повечето от които реално изтърпени, но неизпълнили своята поправяща и превъзпитаваща роля спрямо подсъдимите. Отегчаващи отговорността обстоятелства са и високата стойност на противозаконно отнетото, превишаваща над 24 пъти минималната работна заплата за страната към датата на деянието и фактът че никаква част от инкриминираните вещи не е върната на собственика й. За кражбата на вещите е разбит катинара на вратата на склада – също отегчаващо отговорността обстоятелство, тъй като, съгласно чл. 56 от НК, не е отчетено при квалифициране на състава на кражбата. Същевременно от показанията на управителя на ощетеното юридическо лице се установяват и повреди на други вещи в склада от действията на подсъдимите.

И за тримата подсъдими като смекчаващи отговорността обстоятелства следва да се отчетат тежкото им материално положение, признаването вината и съдействието за разкриване на обективната истина в съдебно заседание, а за подсъдимите С. и М. - и на досъдебното производство с описание на механизма на извършеното от тях деяние, но според настоящата инстанция тези обстоятелства не се явяват многобройни или изключителни по смисъла на чл. 55, ал. 1 от НК.

Оценени в цялост, горните обстоятелства характеризират всеки от дейците като лице с висока степен на обществена опасност заради криминалното му минало, като конкретното деяние е с висока степен на обществена опасност, заради причинената щета и интензитета на този вид престъпни посегателства. И въпреки немалобройните отегчаващи отговорността обстоятелства, съпоставени по относителната си тежест със смекчаващите, Съдът е на мнение, че предвиденото в закона наказание лишаване от свобода следва да се определи при условията на чл. 54 от НК към минимума, но над него, на посоченото в нормата на чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение първо и т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква А и за тримата, а за подсъдимия Г.С. – и по буква Б на чл. 29, ал. 1 от НК, а именно в размер на четири години и шест месеца.

Предвид реда на съдебното следствие и императива на чл. 373, ал. 2 във връзка с чл. 372, ал. 4 от НПК така определеното наказание на основание чл. 58а, ал. 1 от НК следва да бъде намалено с една трета, а именно на три години лишаване от свобода, което наказание предвид факта, че подсъдимите са рецидивисти по смисъла на § 3, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗИНЗС, да бъде изтърпяно от всеки от тях реално в затвор или затворническо общежитие от закрит тип на основание чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС при първоначален строг режим на основание чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС.

Тези наказания съответстват на обществената опасност на виновните и на извършеното от тях деяние, на семейното им и имотно състояние и биха постигнали своята поправяща и превъзпитаваща роля спрямо същите.

Съгласно разпоредбите на чл. 25 и чл. 23 от НК, когато едно лице е извършило няколко отделни престъпления, преди да е имало влязла в сила присъда по което и да е от тях, му се определя наказание за всяко отделно престъпление и му се налага най-тежкото от тях, като правилата са приложими и в случаите, когато лицето е осъдено с отделни присъди.

За подсъдимия Р.А.М. са налице тези условия за наказанията му по настоящото дело и определеното му по НОХД № 77 / 2011 година на Районен съд - Чирпан, които следва да се групират и да му се определи едно общо, най-тежко наказание в размер на три години лишаване от свобода, което да бъде реално търпяно при първоначален строг режим на основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, като на основание чл. 25, ал. 3 от НК от така определеното общо наказание следва да се приспадне изтърпяната част от наказанието пробация по НОХД № 77 / 2011 година на Районен съд – Чирпан, считано от 08.03.2011 година (датата на привеждане в изпълнение), като два дни пробация се зачитат за един ден лишаване от свобода.

Съдът отчита трайната упоритост на подсъдимия М. да се облагодетелства по неправомерен начин, видно от предишните му осъждания, но така определеното общо наказание не следва да бъде увеличавано на основание чл. 24 от НК, тъй като е достатъчно тежко и биха се изпълнили целите му по чл. 36 от НК.

За подсъдимия К.А.К. също са налице условията за групиране на наказанията му по настоящото дело и определеното му по НОХД № 156 / 2011 година на Районен съд - Чирпан, като следва да се определи едно общо, най-тежко наказание в размер на три години лишаване от свобода, което да бъде реално търпяно при първоначален строг режим на основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, като на основание чл. 25, ал. 2 от НК от така определеното общо наказание следва да се приспадне изтърпяната част от наказанието лишаване от свобода по НОХД № 156 / 2011 година на Районен съд – Чирпан, считано от привеждането му в изпълнение на 13.04.2011 година.

Съдът отчита трайната упоритост и на подсъдимия К. да се облагодетелства по неправомерен начин, видно от предишните му осъждания, но така определеното общо наказание не следва да бъде увеличавано на основание чл. 24 от НК, тъй като е достатъчно тежко и биха се изпълнили целите му по чл. 36 от НК.

 

Причини за извършване на деянието - незачитане на установения в страната правов ред, неуважение към чуждата собственост и желание за лично облагодетелстване по неправомерен начин.

Подбуди - користни.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК подсъдимите Г.С., Р.М. и К.К. следва да заплатят по сметка на Районен съд – Първомай всеки от тях по една трета от сумата от 25,00 (двадесет и пет) лева за стоково-оценъчна експертиза на досъдебното производство и по пет лева всеки за служебно издаване на изпълнителен лист.

Следва да се върнат на собственика им „Химпласт” ООД - Първомай веществените доказателства: ротор с вал и част от статор на електромотор, оребрен, а като вещи без стойност да се унищожат чанта от плетена полиетиленова материя с вплетени черни, червени и бели нишки, силно замърсена, разкъсана в единия край; ПВЦ бутилка с вместимост 2 литра с етикет „Apple Fresh”, пълна до половината с прозрачна течност без мирис; ключ кръстачка с накрайници 17х19х21х23, метална щанга с дължина 52 см, раздвижен ключ с червена дръжка, клещи „Чираци”, ключ „Лула” 17х19, отвертка, лозарски ножици, две макетни ножчета, гаечен ключ 17х13, счупен от страната на размер „13”; четири гаечни ключа 17х14, гаечен ключ 17х14, счупен от страната на размер „17”; два гаечни ключа 19х17, гаечен ключ 24х27, гаечен ключ 21х23, гаечен ключ 19х22, два гаечни ключа 11х14, гаечен ключ 12х10, гаечен ключ 9х7, гаечен ключ без изписан номер, ключ „Лула” с размер 12, ключ „Лула” с размер 19, гаечен ключ 10х12, изкривен под 90 градуса; осем резеца за макетно ножче.

 

По изложените съображения Съдът постанови присъдата.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ