М О Т И В И  към Решение №   /03.05.2011г. по НАХД № 56/2011г. по описа на Първомайския районен съд.

 

        С Постановление от 05.04.2011г. Районна прокуратура Първомай е предложила обвиняемия Й.Я.Я. да бъде освободен от наказателна отговорност за осъщественото от него престъпление по чл.310, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.308, ал.1 от НК, като му бъде наложено административно наказание на основание чл.78 А от НК.

        Прокурорът поддържа предложението. Предлага обвиняемия да бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78 А от НК и да му бъде наложено административно наказание – глоба.

        Обвиняемия Й.Я.Я. редовно призован, лично се явява в съдебно заседание. Прави пълни самопризнания и изразява критично отношение към извършеното. Моли съда да не му налага наказание.

Съдът след като обсъди събраните по наказателното производство доказателства намира за установена следната фактическа обстановка:

       През месец март 2008 г., обвиняемият Й.Я. започнал работа в Териториална дирекция на Национална агенция по приходите гр. Пловдив на длъжност „***” в Сектор „***”, Отдел „***”, Дирекция „***” в ТД на НАП Пловдив - Трудов договор № **** г. С Резолюция № 908468/ 05.05.2009 г. на Началник Сектор „***”, обв. Й.Я. и негова колежка – св. Н.Г.Б. били определени да извършат проверка на „***” ООД гр. Първомай, като им бил определен срок до 27.05.2009 г. На 21.05.2009 г., обв. Й.Я. потърсил св. Н.Б., с намерение да отидат до гр. Първомай и да извършат проверката в посоченото дружество. Въпреки че не я намерил, обвиняемият отишъл сам в гр. Първомай и извършил проверката, за което съставил съответните документи – инкриминираните (посочените по-горе) протоколи и приложения към тях. Във всеки един от инкриминираните документи, обвиняемият се подписал, за „Съставил”, като на мястото за „1.” – вписал себе си и положил своя подпис, съответно във всеки един от инкриминираните документи, а на мястото за „2.” – вписал имената на св. Н.Б. и положил подписи „вместо” нея, съответно във всеки един от инкриминираните документи.

През периода от 11.05.2009 г. до 27.05.2009 г. обаче, св. Н.Б. била в „болнични” (отпуск за временна нетрудоспособност).

На 08.06.2009 г., обв. Й.Я. намерил св. Н.Б. на работното им място и й предоставил да подпише доклада за извършената проверка. Св. Н.Б. обаче констатирала, че не само че не е присъствала при извършването на въпросната проверка, но и че по същото време е била в „болнични”, поради което отказала да подпише доклада и уведомила прекия си началник.

        По описания начин обвиняемия Й.Я.Я. е осъществил състава на чл.310, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.308, ал.1 от НК, като деянието е извършено виновно при пряк умисъл.

Видно от приложеното свидетелство за съдимост, обвиняемия Й.Я.Я. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност.

        От доказателствата по делото се установява, че обвиняемият не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78 А от НК и от деянието не са настъпили имуществени вреди.

        С оглед изложеното съдът намира, че са налице условията на чл.78 А, ал.1(отм. бр.26 ДВ) във връзка с чл.2 от НК – за извършеното престъпление се предвижда  наказание лишаване от свобода до една година или пробация, същото е умишлено, уличеният не е осъждан за престъпления от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност и от деянието не са настъпили имуществени вреди, поради което същият  следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание – глоба в размер на 500 лева.

        При определяне размера на глобата съдът се съобрази с тежестта на деянието, имотното състояние на уличения и отегчаващите и смекчаващи отговорността обстоятелства.

        Като смекчаващи отговорността обстоятелства бяха отчетени направените самопризнания. Отегчаващи отговорността обстоятелства не са налице.

        Водим от горните мотиви, съдът постанови решението.

 

МЗ/ВК

                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/