М О Т И В И

към присъда № 1 от 18.01.2011 година, по н.о.х.дело № 209/2010 година

по описа на Първомайския районен съд.

 

                        С обвинителен акт на Районна прокуратура Първомай подсъдимият А.А.В. – роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** е предаден на съд за това, че в периода от месец март 2009 година до 19.11.2010 година в село К., област П., след като е бил осъден да издържа свой низходящи – Р.А.В. и Ж.А.В., съзнателно не е изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски – двадесет месечни вноски, като общата неизплатена сума за издръжка е в размер на 1 400 лева – престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

                        Делото е насрочено за предварително изслушване на страните от съда по реда на чл.370, ал.1 от НК. Подсъдимия А.А.В., лично и чрез процесуалния си представител изразява съгласие за провеждане на съкратено съдебно следствие по реда на глава  ХХVІІІ от НПК.

                        Представителят на Районна прокуратура - Първомай излага съображения, че поддържа обвинението, както по отношение на фактическата обстановка, изложена в обвинителния акт, така и по отношение на правната квалификация на деянието, като пледира на подсъдимият, да му бъде наложено наказание  при условията на чл. 54, ал.1 от НК.              Подсъдимият А.А.В., заявява че не оспорва фактическата обстановка и пледира да му бъде наложено наказание „Пробация”.

                        Съдебното следствие по делото е проведено по реда на чл.372, ал.4, във връзка с чл. 371, т.2 от НПК, предвид направеното от подсъдимия признание на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и изразеното съгласие от негова страна да не се събират доказателства за тези факти.

           Съдът, като взе предвид направеното самопризнание от подсъдимия и събраните на досъдебното производство писмени и гласни доказателства,  които подкрепят самопризнанието на подсъдимия, при условията на чл. 373, ал.3 от НПК, ведно със становищата и доводите на страните, намери за установена следната фактическа и правна обстановка :

  

                       

ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА

 

                        Подсъдимият А.А.В. и свидетелката Е.И.Г. от съвместното си съжителство имали родени две деца - Р.А.В. и Ж.А.В.. След раздялата между В. и Г., свидетелката сама отглеждала децата си. С решение № *** година по гражданско дело № *** година по описа на Районен съд – Д., упражняването на родителските права върху децата Р. и Ж. било предоставено на свид. Г., а подсъдимият В. бил осъден да заплаща на детето Р. чрез неговата майка и законна представителка ежемесечна издръжка в размер на 40,00 лева и на детето Ж., чрез неговата майка и законна представителка ежечмесечна издръжка в размер на 30,00 лв, считано от датата на влизане в сила на решението. Съдебното решение влязло в сила на 14.02.2008 година.

                        Подсъдимият В. заплащал месечните вноски по издръжката, до месец февруари 2009 година, откогато не бил плащал издръжка до настоящия момент. За периода от март 2009 година до 19.11.2010 година включително неиздължени от подсъдимия били двадесет месечни вноски, всяка в размер на 70,00 лева за двете деца, или общо в размер на 1 400 лева. По този начин към момента на приключване на досъдебното производство неиздължена от подсъдимия останала горепосочената сума.

                        В обясненията си подсъдимият В. се признава за виновен, твърди, че имал финансови затруднения и е изразил готовност да направи всичко възможно да заплати дължимата от него издръжка в хода на съдебното производство.

                        По описания начин с деянието си подсъдимият В. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.183, ал.1 от НК, като в периода от месец март 2009 година до 19.11.2010 година в село К., област П., след като е бил осъден с решение № *** година по гражданско дело № *** година по описа на Районен съд – Д., да издържа свой низходящи – Р.А.В. и Ж.А.В., съзнателно не е изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски – двадесет месечни вноски, като общата неизплатена сума за издръжка е в размер на 1 400 лева.

                        Изложената фактическа обстановка се установява от обясненията на подсъдимият, дадени в съдебна фаза, свидетелските показания, както и от другите събрани в наказателното производство доказателства, приобщени към доказателствения материал по реда на чл.281 НПК. Не се събраха противоречиви доказателства, което да налага отделното им обсъждане. 

           

ПРАВНА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ДЕЯНИЕТО

 

                        От събраните в хода на съдебното следствие доказателства, обсъдени по – горе, съдът счете за безспорно това, че подсъдимият е автор на описаното по – горе деяние. С него подсъдимият А.А.В. е осъществил престъпния състав на престъплението по чл.183, ал.1 от НК.

                        От субективна страна деяние е извършено от страна на подсъдимият при пряк умисъл на вината.

                        От обективна страна е налице – не плащане на издръжка на свои низходящи. 

                        Предвид гореизложеното съдът намира за доказано по несъмнен и безспорен начин, че подсъдимият А.А.В. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на посочената по-горе правна квалификация.

 

ОТНОСНО ВИДА И РАЗМЕРА НА НАКАЗАНИЕТО

 

         За извършеното престъпление по чл.183, ал.1 от НК /доп. Бр.47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г./ се предвижда наказание – лишаване от свобода до една година или пробация.

            Съдът определи на подсъдимия вид и размер на наказанието, при условията на чл. 54, ал.1от НК, като изхожда от тежестта на деянието и другите отегчаващи и смекчаващи отговорността обстоятелства. Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът отчете чистото съдебното минало, направените самопризнания и изразеното критично отношение към извършеното, както и обстоятелството, че подсъдимият няма доходи от 2008 година до месец май 2009 година, както и имущество, видно от приложената  характеристична справка (л.39) от досъдебното производство. В съдебно заседание подсъдимия заявява, че към настоящия момент също не работи и не получава трудови доходи.

Отегчаващи отговорността обстоятелства съдът счете, че не са налице. 

            При това положение съдът намира, че следва да определи на подсъдимия наказание  пробация при следните пробационни мерки:

Задължителна регистрация по настоящ адрес – село В., област С., за срок от една година със периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година. С оглед социалния статус и имотното състояние на подсъдимия, съдът счита, че така наложеното наказание би въздействала предупредително и възпитателно върху него и другите членове на обществото.     

При определяне на вида и размера на наказанието съдът се съобрази с принципите за законоустановеност и индивидуализация на наказанието, залегнали в чл.54 от НК,

 

изхождайки от предвидено за гореописаното престъпление наказание “пробация”, степента на обществената опасност на деянието и дееца и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и с целите на наказанието, залегнали в чл.36 НК.

                       

ПРИЧИНИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

 

Причините и условията за извършване на конкретното престъпление са ниското правно съзнание и затрудненото материално положение на подсъдимия.

Водим от горните мотиви, Първомайски районен съд постанови присъдата си.

 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

МЗ/ВК