ПРОТОКОЛ

 

20.10.2011 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

трети съдебен състав

на двадесети октомври

две хиляди и единадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Секретар:

Атанаска гаджева

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НАХ дело №

146

по описа за

2011

година

 

На именното повикване в

12:00

часа

 

Ø           за жалбоподателя „Хелиос ойл” ООД - Първомай, редовно призован чрез управителя Панчо Димитров Илчев, се явява адвокат С.Д.Х. от Адвокатска колегия – Пловдив, която представя Пълномощно в оригинал;

Ø           за въззиваемата страна, Териториална дирекция на НАП - Пловдив, редовно призована, се явява главен юрисконсулт М.Т.М., която представя заверено копие от Пълномощно № 21 / 23.02.2009 година;

Ø           актосъставителят Р.Г.С., редовно призован в качеството на свидетел, се явява.

 

Съдът докладва:

 

Съгласно разпореждането му от 09.09.2011 година, с което е изискана административнонаказателната преписка в оригинал, по делото с Писмо изх. № 70-00-11695 / 03.10.2011 година са изпратени заверени копия от разписка за връчването на Наказателното постановление и Покана изх. № 3502 / 18.07.2011 година за явяване в офис на НАП – Кърджали за връчване на Наказателно постановление. Със същото писмо Съдът се уведомява, че поради големия обем на Ревизионния акт и Ревизионния доклад същите ще бъдат представени в деня на първото по делото съдебно заседание.

На 18.10.2011 година по имейла постъпва Молба от адвокат С.Х. в качеството на процесуален представител на „Хелиос Ойл” – Първомай, с която същата моли да не бъде даван ход на делото и да бъде прекратено образуваното административнонаказателно производство поради липса на подсъдност.

 

По хода на делото:

 

Адвокат С.Х.: Да не се дава ход на делото. Поддържам искането си производството по делото да бъде прекратено и същото да се изпрати на Районен съд – Пловдив по подсъдност.

Главен юрисконсулт М.М.: Присъединявам се към становището на адвокат Х..

В случая се касае за нарушение, изразяващо се в неначисляване на ДДС. Съгласно чл. 86, ал. 1 от ЗДДС начисляването е сложен фактически състав, който завършва с включването на издадения данъчен документ в дневник за продажби и справка-декларация. Дневникът за продажби и справката декларация следва да се подадат в съответната ТД на НАП, а в настоящия случай, предвид чл. 8, ал. 1, т. 3 от ДОПК, такава се явява ТД на НАП – Пловдив, където е регистрирано дружеството жалбоподател.

След извършените преобразувания от 01.01.2010 година в системата на НАП липсват самостоятелни субекти, които да включват територията на град Първомай, извън структурата на ТД на НАП – Пловдив, т.е. в случая компетентна се явява ТД на НАП – Пловдив, тъй като там е следвало да бъдат подадени справка-декларация и дневник за продажби за съответния период.

 

С оглед на изявленията на страните Съдът счита, че ход на делото не следва да се дава.

„Хелиос ойл” ООД с БУЛСТАТ *, със седалище и адрес на управление: *, обжалва Наказателно постановление № 45412-0008552 / 09.03.2011 година на Директора на Дирекция „Контрол” при Териториална агенция на Национална агенция за приходите - Пловдив, с което на основание чл. 180, ал. 1 от Закона за данъка върху добавената стойност е наложена имуществена санкция в размер на 15744,66 лева за нарушение по чл. 86, ал. 1 и ал. 2 във връзка с чл. 66 от същи закон.

Жалбата е подадена в законовия седемдневен срок от връчване на наказателното постановление и е процесуално допустима, но Районен съд – Първомай не е местно компетентен да я разгледа и да се произнесе с решение по същество.

Съгласно разпоредбата на чл. 59, ал. 1 от ЗАНН, Наказателното постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението.

Видно от материалите по делото, неначисления размер на ДДС, съгласно Акта и атакуваното Наказателно постановление, не е включен справката-декларация по чл. 125 от ЗДДС, която дружеството жалбоподател подава в Териториалната дирекция на НАП - Пловдив, в която е регистрирано и отчита своята дейност.

Ето защо настоящата инстанция намира, че местно компетентен да се произнесе по жалбата е Районен съд – Пловдив, тъй като се касае за нарушение, извършено в неговия съдебен район, поради което настоящото дело следва да се прекрати и да се изпрати по подсъдност на Районен съд – Пловдив.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалбата на „Хелиос ойл” ООД - Първомай срещу Наказателно постановление № 45412-0008552 / 09.03.2011 година на Директора на Дирекция „Контрол” при Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Пловдив.

Прекратява производството по НАХД № 146 / 2011 година по описа на Районен съд – Първомай.

Да се изпрати делото по подсъдност на Районен съд – Пловдив.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

Заседанието се закрива в 12:10 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

Председател:

(п)

 

 

Секретар:

(п)

СЗ / АГ