РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в разпоредително заседание на тринадесети май две хиляди и единадесета година с

 

Председател Спасимир Здравчев

 

след като се запозна с материалите по НАХД № 68 по описа на Съда за 2011 година, както и с основанията по чл. 248, ал. 2 от НПК, намира, че делото подлежи на разглеждане от Районен съд - Първомай, но са налице основания за прекратяване на съдебното производство по същото и връщането му на Районна прокуратура - Първомай.

Наказателното производство по делото е образувано като Дознание № 106 / 2010 година по описа на РУ „Полиция” - Първомай срещу Т.Б.Е. ***, за престъпление по чл. 343, ал. 1, буква Б, предложение 2 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК.

След приключване на разследването с мотивирано постановление на основание чл. 375 от НПК обвиняемият е предаден на съд за същото престъпление за това, че на 01.05.2010 година в град Първомай, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство лек автомобил „Тойота Ланд Круизер” с ДК № *, собственост на ЕТ „Б. - М.А.” - Асеновград, нарушава правилата за движение по пътищата – чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват”, чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението” и чл. 117 от Закона за движение по пътищата: „При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре” и по непредпазливост е причинил средни телесни повреди: 1) черепно-мозъчна травма, изразила се в контузия на мозъка и счупване на черепната основа, причинило разстройство на здравето, временно опасно за живота; 2) счупване на лявата ключица, довело до трайно затрудняване на движенията на горния ляв крайник за период повече от 30 дни при обичаен ход на протичане на оздравителния процес, на С.С.И. (9 години) от град Първомай.

При водене на разследването е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, ограничаващо правото на защита на обвиняемия и пострадалия, което задължително се явява основание за връщане на делото в Районна прокуратура – Първомай.

По делото майката на малолетния пострадал С.Ч.И., негов законен представител, е разпитана на 13.05.2010 година, а на 01.06.2010 година е разпита и пострадалият С.С.И. в присъствието на майка си, но никъде в разпитите и на двамата не е разяснена разпоредбата на чл. 343, ал. 2 от НК и липсва изявление от страна на законния представител на пострадалия дали иска наказателното производство да бъде прекратено. Това е законово право на пострадалия, от чиято воля зависи реализирането на неговите права по наказателноправен (или гражданскоправен) ред за нарушаване на телесната неприкосновеност. Именно от тази воля зависи и ангажирането на наказателната отговорност на обвиняемия за деянието му.

Горепосоченото нарушение е от рода на отстранимите съществени и представлява предпоставка за връщане на делото на прокурора, който да го отстрани, съгласно правомощията си по НПК и в срока по чл. 242 от същия Кодекс.

Отделно от горното, настоящият състав намира, че преди прокурорът да осъществи правомощията си по чл. 243, чл. 244, чл. 246 или чл. 375 от НПК, ако прецени, че са налице условията на чл. 219 от НПК, обвинението да бъде съобразено с материалите по делото.

Ето защо делото следва да бъде върнато за допълнително разследване, поради което и на основание чл. 249, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 248, ал. 2, т. 3 от НПК Съдът

 

РАЗПОРЕДИ:

 

Прекратява съдебното производство по НАХД № 68 по описа на Районен съд - Първомай за 2011 година.

Връща същото на Районна прокуратура – Първомай за отстраняване на допуснатото процесуално нарушение.

 

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив по реда на Глава Двадесет и втора от НПК.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ