ПРИСЪДА

 

№ 22

 

град Първомай, 15.11.2011 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на петнадесети ноември две хиляди и единадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Х.В.

П.П.

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 131 по описа на Съда за 2011 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия С.Д.А., роден на *** ***, ЕГН **********, турчин, български гражданин, неженен, неосъждан (реабилитиран), с начално образование (завършен 6 клас), неработещ, с постоянен адрес:***, живущ ***, за виновен в това, че на неустановена дата за времето от 10.12.2010 година до 14.12.2010 година в село Искра, община Първомай, област Пловдив, след като е осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление в немаловажен случай повторно, в съучастие като извършител с Д.М. ***, отнема чужди движими вещи – 90 метра п-образен винкел с размери 140 мм / 50 мм на обща стойност 420 лева от владението на Община Първомай без съгласие на ръководството с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 28, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на три месеца, като на основание чл. 304 от НПК го признава за невинен да е извършил престъплението след предварително сговаряне в немаловажен случай и го оправдава по повдигнатото му обвинение в тази част – по т. 5 на чл. 195, ал. 1 от НК.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на три месеца за срок от три години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” – Първомай по местоживеене на подсъдимия С.Д.А. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

 

Признава подсъдимия Д.М.М., роден на *** ***, ЕГН **********, турчин, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование, неработещ и неучещ, с последен известен адрес:***, за виновен в това, че на неустановена дата за времето от 10.12.2010 година до 14.12.2010 година в село Искра, община Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но след като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител със С. ***, отнема чужди движими вещи – 90 метра п-образен винкел с размери 140 мм / 50 мм на обща стойност 420 лева от владението на Община Първомай без съгласие на ръководството с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б, предложение второ във връзка с чл. 2, ал. 1 от НК го осъжда на обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата от съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” – Първомай по местоживеене на подсъдимия Д.М. ***.

 

Осъжда всеки от подсъдимите С.Д.А. и Д.М.М. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 70 (седемдесет) лева за деловодни разноски, както и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / АГ