РЕШЕНИЕ

 

№ 51

 

град Първомай, 29.09.2011 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и девети септември две хиляди и единадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НАХД № 68 по описа на Съда за 2011 година и

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия Т.Б.Е., роден на *** ***, ЕГН **********, турчин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно образование, тракторист в ЕТ „Б. - М.А.” - Асеновград, с постоянен адрес:***, за виновен в това, че на 01.05.2010 година в град Първомай, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство лек автомобил „Тойота Ланд Круизер” с ДК № *, собственост на ЕТ „Барбарос – М.А.” - Асеновград, нарушава правилата за движение:

v          чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата: Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на пътното превозно средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението;

v          чл. 117 от Закона за движение по пътищата: При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре

и по непредпазливост причинява средни телесни повреди на С.С.И. *** 1) черепно-мозъчна травма, изразена в контузия на мозъка и счупване на черепната основа, причинила разстройство на здравето, временно опасно за живота; 2) счупване на лявата ключица, довело до трайно затрудняване на движенията на горния ляв крайник за период повече от 30 дни при обичаен ход на протичане на оздравителния процес - престъпление по чл. 343, ал. 1, буква Б, предложение второ във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1500 (хиляда и петстотин) лева, а на основание чл. 304 от НПК признава за невинен обвиняемият Т.Б.Е. да е нарушил чл. 20, ал. 1 от Закона за движението по пътищата: Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват и го оправдава по първоначално повдигнатото му обвинение в тази част.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343, ал. 1, буква Б, предложение 2 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава обвиняемия Т.Б.Е. от право да управлява моторно превозно средство за срок от осем месеца.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда обвиняемия Т.Б.Е. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 415,00 лева (четиристотин и петнадесет лева) за експертизи на досъдебното производство.

На основание чл. 189, ал. 2 от НПК разноските за превод на досъдебното производство за са сметка на РУ „Полиция” - Първомай.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

СЗ / АГ