26

 

град Първомай, 15.04.2011 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети март две хиляди и единадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Аганаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 12 по описа на Съда за 2011 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 161 от 11.12.2010 година на Кмета на Община Първомай, с което на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, БУЛСТАТ *, със седалище и адрес на управление: *, представлявано от Й.К.А., ЕГН **********, е наложено административно наказание глоба в размер на 100 (сто) лева за нарушение по чл. 17, ал. 2 и § 21 от ПЗР на Закона за местните данъци и такси (в редакцията от 01.12.2009 година).

Жалбоподателят Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” - София моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата.

Страните, редовно призовани, не изпращат представители.

Въззиваемата страна Община – Първомай представя Писмено становище, с което се иска Наказателното постановление да бъде потвърдено като законосъобразно.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

На 07.12.2010 година в отдел „Местни приходи” при Община Първомай се явява Й.К.А., началник на областен отдел „Контролна дейност – Държавна автомобилна инспекция” – Пловдив, който пред младши експерт А.К.Б., актосъставител, представя пълномощно от Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и се легитимира с лична карта. Пълномощникът подава декларация по чл. 14 от Закона за местни данъци и такси, като заявява, че знае, че ще бъде глобен, но ще обжалва.

Младши експертът проверява документите, установява неспазения срок за подаване на декларацията и в присъствието на пълномощника на място съставя Акт за установяване на административно нарушение № 161 / 07.12.2010 година, който е подписан от Й.А. и му е връчен екземпляр.

Въз основа на Акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на актосъставителя А.К.Б., които се кредитират от Съда като логични, обективни и безпристрастни, от приетите по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Съдът намира, че административнонаказващият орган правилно ангажира административнонаказателната отговорност на жалбоподателя по чл. 17, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси (в редакцията от 01.12.2009 година), съгласно чийто текст За жилищните и нежилищните имоти, върху които имат право на собственост, … предприятията подават декларации по реда и в сроковете по чл. 14, във връзка с § 21 от ПЗР на същия закон, според който За притежаваните нежилищни имоти … предприятията подават декларации по чл. 14 в срок до 30 юни 2010 година.

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” - София е собственик на декларираните имоти, съгласно Акт за публична държавна собственост № 625 / 06.02.1998 година, и е длъжна да ги декларира пред Общинска администрация - Първомай за облагане с данък в законоустановения срок, чието неспазване се наказва.

Правилно е посочена и санкционната разпоредба на чл. 123, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси, според която юридическите лица, ако не е предвидено по-тежко наказание, се наказват с имуществена санкция в размер от 100 до 1000 лева при неподаване в срок на декларация по чл. 14.

За посоченото нарушение наказанието е съобразено с разпоредбите на чл. 83 и чл. 27 от ЗАНН – наложено е в минимален размер на предвиденото в закона за неизпълнение на задължения към държавата от юридическо лице.

И актът, и Наказателното постановление са съставени при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, като съдържат всички реквизити, посочени там, т.е. същите са изправни от формална страна.

Доколкото в атакувания акт наказанието е определено като глоба, а не като имуществена санкция, Съдът намира, че процесуалното нарушение не е от рода на съществените, съставляващо основание за отмяна на Наказателното постановление като незаконосъобразно – в него точно са посочени фактът на нарушението, жалбоподателят като извършител и следващата се за неправомерното му поведение санкция, за да се счете, че е ограничено правото на защита.

По посочените мотиви настоящата инстанция не намира за съществено процесуално нарушение и отбелязаното в постановлението, че представляващ Агенцията е началникът на областен отдел „Контролна дейност – Държавна автомобилна инспекция” – Пловдив, а не изпълнителният директор.

Съдът споделя възражението в Жалбата в насока, че началникът на областния отдел „Контролна дейност – ДАИ” – Пловдив не е длъжен да подава декларация по чл. 14 от Закона за местните данъци и такси, но щом по силата на Пълномощно изх. № ОД-13-28 / 29.07.2010 година Й.К.А. в качеството си на началник на Пловдивския областен отдел действа от името и за сметка на изпълнителния директор, последиците от правните му действия възникват направо за Изпълнителната агенция - по силата на Трудов договор № 140 / 30.11.2009 година упълномощителят С.А. представлява Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, а по силата на чл. 15 от Устройствения правилник на Агенцията (обн. ДВ, бр. 36 / 09.04.2002 година) изпълнителният директор при изпълнение на правомощията му се подпомага от специализираната администрация, организирана в три дирекции, между които и Главна дирекция „Контролна дейност – ДАИ”, в състава на която е включен областният отдел „Контролна дейност – ДАИ” – Пловдив, оглавяван от пълномощника.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, трети съдебен състав

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № 161 от 11.12.2010 година на Кмета на Община Първомай, с което на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, БУЛСТАТ *, със седалище и адрес на управление: *, е наложено административно наказание в размер на 100 (сто) лева за нарушение по чл. 17, ал. 2 във връзка с § 21 от ПЗР на Закона за местните данъци и такси (в редакцията от 01.12.2009 година).

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    (п)      

СЗ / АГ