Р Е Ш Е Н И Е

Номер 31                                05.05.2011 година                    град Първомай

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съдПървомай                                                              Втори състав

На пети април                                                                                 Година 2011

в публично заседание в следния състав:

 

Председател: МАТЕЙ  ЗЛАТАНОВ

 

Секретар: Таня Петрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов административно наказателно дело номер 207 по описа за 2010 година за да се произнесе, съобрази:

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по жалба на Г.Н.К., ЕГН **********,*** срещу наказателно постановление № 525 от 01.10.2010 г. на началника на РУП – Първомай, с което за нарушение на чл. 93, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОВВПИ/ и на основание чл. 189, ал. 1 от същия закон му е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв. Твърди се неправилност и незаконосъобразност на обжалваното НП и се иска неговата отмяна, като се сочи, че става въпрос за маловажен случай, при който АНО не е взел предвид всички обстоятелства. Сочи нарушения на процесуалните правила при издаване на АУАН и НП и несъставомерност на извършеното деяние.

В съдебно заседание жалбоподателят не се явява и не се представлява.

Ответникът по жалбата, не се представлява по делото и не взема становище по жалбата.

Първомайският Районен съд, като обсъди поотделно и в съвкупност събраните по делото доказателства, взе предвид становищата на страните, намира за установено следното: На 18.09.2010 г., свидетелят К.С.К. – мл. полицейски инспектор по „КОС” при РУП Първомай, заедно със свидетеля К.Н.Н. – мл. полицейски инспектор при РУП Първомай, били изпратени на проверка в землището на с. Драгойна, общ. Първомай. При извършване на проверката двамата забелязали лице в слънчогледова нива, което носело гладкоцевно огнестрелно оръжие. Двамата свидетели изчакали лицето да се приближи до тях и след като му се представили установили жалбоподателя К., който бил с ловна пушка „ИЖ”, 16 калибър със сер. № 8869, законно притежавана от проверяваното лице. Свидетеля К. поискал от К. да представи разрешителното си за носене на притежаваната от него пушка, като К. не представил такова, а заявил, че същото се намира в автомобила му. Тримата отишли до автомобила на жалбоподателя К. и там жалбоподателят признал, че разрешителното му за носене на оръжие не се намира там и той изобщо не го носи със себе си. Свидетелят К. иззел пушката поради липса на необходимото разрешение и поканил жалбоподателя К. да се яви в РУП Първомай с необходимите документи. К. се явил в посочения час, представил документи за притежаваната от него пушка, сред които и разрешително за носене на оръжие и пушката му била върната. Предвид установеното, в РУП Първомай на К. бил съставен АУАН от свидетеля К. за извършено от същия нарушение на чл. 93, ал. 1 от ЗОБВВПИ, като актът бил подписан от К. без възражения. Въз основа на така изготвения АУАН било издадено и атакуваното НП от компетентния орган – Началника на РУП Първомай.

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели – полицейските служители К. и Н., както и от показанията на свидетеля М. – свидетел по съставянето на акта. Установява се безспорно, че жалбоподателят не е носил разрешението си за носене на оръжие – каквото задължение му вменява чл. 89 от ЗОБВВПИ, съдът намира за необходима да отбележи, че кредитира показанията на полицейските служители, доколкото същите са безпристрастни и обективни и не се оспорват по същество от жалбоподателя. Същият твърди, че притежава валидно разрешително за носене на гладкоцевно оръжие, но не и че го е представил при поискване от компетентния орган. От поведението на жалбоподателя е видно, че същият е съзнавал задължението си да носи и да представя при поискване разрешителното си за носене на оръжие, но въпреки това е приел защитната теза, че то се намира в автомобила му, с ясното съзнание, че то не се намира там. При тази фактическа обстановка, съдът намира за безспорно установено, че Г.К. е нарушил реда за носене на огнестрелно оръжие, като на 18.09.2010 г., в землището на с. Драгойново, обл. Пловдив е носил законно притежаваната от него ловна пушка „ИЖ”, 16 калибър със сер. № 8869, без да е придружена с издаденото за същата пушка разрешение за носене на оръжие. С това жалбоподателят е нарушил правилата за носене на притежаването от него огнестрелно оръжие и е нарушил установения от закона ред за носене на огнестрелно оръжие, която дейност е посочена в разпоредбата на чл. 93, ал. 1 от ЗОБВВПИ.

Съдът констатира, че при реализиране на административнонаказателната отговорност не са налице нарушения на процесуалните правила, които водят до опорочаване на производството по налагане на административно наказание. АУАН и НП са издадени от компетентните органи. При съставянето на акта и издаването на наказателното постановление са спазени предвидените форми и производство, и съдържат формалните реквизити, предвидени в чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН. В конкретния случай е налице съответствие между фактическата обстановка, констатирана от контролните органи, и правната квалификация, дадена от административнонаказващия орган, а направените изводи са правилни. Наказващият орган е наложил наказанието, предвидено в Закона, и в рамките на неговия минимум. По изложените съображения, предвид липсата на нарушения, обосноваващи наличие на основания за отмяна или изменение на наказателното постановление, същото следва да бъде потвърдено.

Така мотивиран, съдът, на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН,

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 525 от 01.10.2010 г. на началника на РУП – Първомай, с което за нарушение на чл. 93, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, на основание чл. 189, ал. 1 от Закона, на Г.Н.К., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Пловдив, на основанията, предвидени в НПК, и по реда на Глава ХІІ от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

МЗ / ТП