10

 

град Първомай, 07.02.2011 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в открито заседание на единадесети януари две хиляди и единадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 187 по описа на Съда за 2010 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалва се Наказателно постановление № 93 / 01.10.2010 година на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив, с което на И.Д.Д. в качеството му на кмет на село Т., община Първомай, област Пловдив, на основание чл. 116, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 92 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) е наложена глоба в размер на 1400,00 (хиляда и четиристотин) лева за нарушение на чл. 92, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 16, ал. 3, т. 8 от същия закон.

Жалбоподателят И.Д.Д. чрез процесуалния си представител адвокат Е.А.З. *** моли Съдът да отмени атакуваното наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна РИОСВ – Пловдив чрез представителя си старши юрисконсулт М.Г.Е. моли Съдът да остави жалбата без уважение и да потвърди Наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

При проверка на 17.09.2009 година във връзка със спазването на ЗУО и сроковете, поставени в Плана за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № 8 / 24.08.2004 година, разработен от Община Първомай служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите установяват в землището на село Т., община Първомай, област Пловдив, че сметището в местността Аднреев гьол не е санирано и че продължава изхвърлянето на смесени битови, строителни и растителни отпадъци, както и че в местността Гитков емач има ново нерегламентирано сметище със смесени битови, строителни и растителни отпадъци. С Констативен протокол № 00000668 / 17.09.2009 година на Кмета на селото са дадени предписания с указан срок: да се преустанови изхвърлянето на отпадъци, да не се допускат нови нерегламентирани сметища на територията на селото, да се почисти сметището в местността Гитков емач и да се уведоми РИОСВ – Пловдив за предприетите действия по рекултивиране на сметището.

С Писмо изх. № 96 / 28.09.2009 година Кметът на село Т. уведомява Директора на РИОСВ – Пловдив, че във връзка с предписанията по проверката е издадена заповед за преустановяване на изхвърлянето на смесени отпадъци, че са изготвени и поставени табели, забраняващи изхвърлянето на смесени отпадъци на нерегламентираните сметища, че ще бъде осигурена охрана, която да следи изпълнението на заповедта, че е получено уверение от Кмета на Общината при първа възможност да бъде увеличена бройката на кошовете за битови отпадъци.

Във връзка с предписанията по Констативен протокол № 00000668 / 17.09.2009 година и изискванията на ЗУО и Наредба № 8 / 2004 година на 10.08.2010 година отново е извършена проверка в село Т., при която се установява, че на територията на нерегламентираните сметища в местностите Андреев гьол и Гитков емач е извършено пробутване на отпадъците, както и че има замърсяване с леки фракции от смесени битови отпадъци и отпадъци от пластмасови опаковки. С Констативен протокол № УО 00002841 / 10.08.2010 година са дадени предписания на Кмета на село Т. в срок до 20.08.2010 година да се почистят и запръстят терените на сметищата, а в срок до 25.08.2010 година да се уведоми РИОСВ – Пловдив за предприетите действия, както и за мерките за недопускане на последващо замърсяване.

С Писмо изх. № 102 / 24.08.2010 година Кметът на село Т. уведомява Директора на РИОСВ – Пловдив, че във връзка с предписанията по проверката от 10.08.2010 година сметищата са почистени от леките фракции битови отпадъци, поставени са табели, забраняващи изхвърлянето на отпадъци, а след отпускане на средства от Община Първомай ще започне запръстяване на терена, като в момента се извършва запръстяване с попаднали земни маси от населението.

На 13.09.2010 година служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (между които и актосъставителят А.С.Б., началник-сектор „Управление на отпадъците”) отново посещават село Т. във връзка с ежегоден контрол на задълженията на кметовете по управление на отпадъците, които се формират на тяхна територия, и в изпълнение на Постановление № 479 / 10 / 09.06.2010 година Районна прокуратура – Първомай. Проверяват и спазването на законовите разпоредби за прекратяване на експлоатацията до 16.07.2009 година на селските сметища, които не отговарят на изискванията на Закона за управление на отпадъците.

При проверката в присъствието на Кмета на селото и на Р.С.Я., представител на Община Първомай, се констатира почистване на сметището в местността Гитков емач, а сметището в местността Андреев гьол все още е замърсено с битови отпадъци и пластмасови опаковки.

Кметът обяснява на проверяващите, че няма съставени актове на нарушители, изхвърлящи отпадъци на нерегламентираното сметище.

За липсата на ефективен контрол по управлението на отпадъците на място е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 000215 / 13.09.2010 година, който кметът подписва. Впоследствие е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

По-късно са предприети действия от страна на жалбоподателя и нерегламентираното сметище в местността Андреев гьол е премахнато.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните свидетели, от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

На жалбоподателя е вменено в отговорност нарушение по чл. 92, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 16, ал. 3, т. 8 от ЗУО за това, че в качеството си на кмет на село Т. и съгласно Заповеди № РД – 15 – 465 / 10.07.2008 година и № РД – 15 – 474 / 15.07.2010 година на кмета на Община Първомай, на 13.09.2010 година на територията и в землището на село Т., община Първомай, не е осъществил контрол на дейностите по събиране, транспортиране, съхранение и обезвреждане на отпадъците, формирани от жизнената дейност на жителите на село Т., община Първомай, а именно допуснал е нерегламентирано замърсяване със смесени битови отпадъци и отпадъци от опаковки (предимно пластмасови) в местността Андреев гьол, за което му е наложена глоба на основание чл. 116, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 92 от ЗУО.

От правна страна Наказателното постановление е незаконосъобразно, тъй като е издадено в нарушение на императивните изисквания на чл. 57, ал. 1, т. 6 и т. 7 от ЗАНН – свързани са съставите на различни административни нарушения. Разпоредбата на чл. 16, ал. 3, т. 8 е в Глава трета на ЗУО и вменява задължения по предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и създаването на незаконни сметища, като санкцията по неизпълнение се регламентира в чл. 116, ал. 2, т. 5 от ЗУО. Разпоредбата на чл. 92, ал. 1, т. 1 е в Раздел VI на Глава пета на ЗУО и касае контрола на „дейностите, свързани с образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране, оползотворяване и обезвреждане на битови и строителни отпадъци”, като чл. 116, ал. 1, т. 4 от ЗУО е текстът на санкционната норма.

В издаденото Наказателно постановление едното нарушение е поставено във връзка с другото и не е конкретизирано административнонаказателната разпоредба за кое от тях се отнася, което е пречка за жалбоподателя да организира адекватна защита.

Наказателното постановление е и неправилно – при издаването му наказващият орган е длъжен, освен стриктно да съблюдава процесуалните изисквания на закона, от материална страна в рамките на своята компетентност да преценява:

Ø      установено ли е извършване на административно нарушение;

Ø      нарушението извършено ли е лицето, посочено като нарушител (лично или чрез негов представител когато се касае за ЮЛ или ЕТ);

Ø      виновно ли го е извършил нарушителят.

Липсата на която и да е от трите кумулативно посочени предпоставки също е основание за отмяна на Наказателното постановление.

В случая е Актът, и Наказателното постановление са срещу неоправомощено да носи административнонаказателна отговорност по чл. 116, ал. 1, т. 4 от ЗУО лице, чиято разпоредба го определя като длъжностно, неосъществяващо контрол по управление на отпадъците, съгласно чл. 92 от ЗУО.

Разпоредбата на чл. 92, ал. 1, т. 1 от ЗУО указва, че кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице контролира дейностите, свързани с отпадъци.

Кметът на село Т., община Първомай, област Пловдив, е длъжностно лице по смисъла на чл. 93, ал. 1, буква Б, предложение 1 от НК във връзка с чл. 85 от ЗАНН, но не са му делегирани правомощия от Кмета на Община Първомай във връзка с посочените дейности.

Посочените в Акта и Наказателното постановление Заповед № РД – 15 – 465 / 10.07.2008 година и Заповед № РД – 15 – 474 / 15.07.2010 година на Кмета на Община Първомай не съдържат изрично оправомощаване на длъжностни лица за осъществяване на контрол по Закона за управление на отпадъците. И с двете заповеди жалбоподателят е само упълномощен да съставя актове за установяване на административни нарушения: с първата - по Наредбата за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай (чието единствено основание за приемане от Общински съвет – Първомай е чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и няма връзка със ЗУО), с втората - по Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Първомай (административният акт, приет от Общински съвет – Първомай на основание чл. 19 от ЗУО), т.е. дадени са му права, без да са прехвърлени задължения.

Не се търси отговорност за неизпълнение на задължения, които не са възложени нито по силата на закона, нито по силата на административен акт, какъвто е заповедта за делегиране на правомощия, респективно на задължения, поради което жалбоподателят в качеството му на кмет на село Т. не е административнонаказателноотговорно лице за вмененото му с атакуваното Наказателно постановление нарушение, за което е наложеното наказание.

Воден от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, трети съдебен състав

 

 

Отменя Наказателно постановление № 93 / 01.10.2010 година на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив, с което на И.Д.Д. в качеството му на кмет на село Т., община Първомай, област Пловдив, на основание чл. 116, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 92 от Закона за управление на отпадъците е наложена глоба в размер на 1400,00 лева за нарушение на чл. 92, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 16, ал. 3, т. 8 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ