О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Първомай, 08.12.2011 год.

 

           Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на осми декември през две хиляди и единадесета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията бр.д. № 590 по описа на съда за 2011г., за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по реда на чл. 130 от ГПК.

            Предявен е иск за разваляне на договор за аренда за срок от седем стопански години, поради неизпълнение от страна на ответника.      

            За да бъде прекратен арендния договор е достатъчно настъпване на някое от основанията, посочени в чл. 27 от ЗАЗ. Разваляне на аренден договор поради неизпълнение от една от страните се извършва по съдебен ред единствено когато е налице хипотезата на чл. 28, ал. 2 от ЗАЗ – договора за аренда да е сключен за срок, по-дълъг от 10 години или пожизнено. Разпоредбата е императивна. Настоящия случай не е такъв, тъй като срокът на арендния договор е под 10 години, поради което ищецът няма правен интерес да иска прекратяване на действието на договора по съдебен ред, нито обявяването на прекратяването му, настъпило по правилата на чл. 27 от ЗАЗ. Необходимостта от вписване на прекратяването на договора не обосновава допустимост на съдебното производство. Чл. 124, ал. 3 от ГПК допуска предявяване на иск за прекратяване на граждански правоотношения само в предвидените в закона случаи. Такава е и общата разпоредба на чл. 87 ал. 3 от ЗЗД, по силата на която се развалят договори, с които се прехвърлят, учредяват, признават или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, поради което в процесния спор и тази разпоредба не намира приложение.

            По изложените съображения съдът намира, че искът за постановяване на решение за прекратяване на Договора за аренда, сключен между страните по делото на 10.08.2007г. е недопустим, като производството по делото следва да бъде прекратено.

            По аргумент от чл. 130 изр. 2 от ГПК настоящото определение може да бъде обжалвано само от ищеца, на който следва и да се съобщи.

            Ето защо и на осн. чл. 130 от ГПК,  съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 590 / 2011 год. по описа на РС Първомай, като недопустимо.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в едноседмичен срок от получаването му от ищеца.

Районен съдия:  /П/

ЕК / НК