О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Първомай, 02.11.2011 год.

 

           Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на втори ноември през две хиляди и единадесета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията адм. д. № 414 по описа на съда за 2011г., за да се произнесе, взе предвид:

            Производството по делото е образувано пред Административен съд Пловдив по жалба на И.С.М. против заповед № *** от *** год. на кмета на Община Първомай, с която на основание чл. 34 от ЗСПЗЗ е наредено да се изземат 87 поземлени имоти – земеделска земя, находящи се в землището на с. Д., общ. П., описани в приложение 3, неразделна част от обжалваната заповед. Делото е прекратено от Административен съд Пловдив с определение от *** год. и е изпратено на РС Първомай по подсъдност.

            В изпълнение на разпореждане от *** год. кмета на Община Първомай е изпратил за прилагане по делото пълната административна преписка против заповед № *** от *** год. на кмета на Община Първомай, ведно с доказателства за съобщаването и на заинтересованите лица.

            С разпореждане от *** год. жалбата е оставена без движение до представяне на доказателства за спазване на 14-дневния срок за съдебно оспорване на заповедта, с оглед констатации на съда, че жалбата е просрочена. Даден е 7-дневен срок за представяне на доказателства пред ПАС, като е указано, че при неизпълнение на указанията следва прекратяване на производството. Липсват доказателства за датата на получаване на съобщението. Представени са доказателства, неотносими към настоящото производство и писмо на кмета на Община Първомай, ведно с оспорваната заповед, от което е видно, че жалбоподателят е уведомен чрез пълномощник – Е. К. И. В приложената към делото административна преписка е видно, че И.С.М., чрез пълномощник Е. К. И., е подал становище във връзка с дадената му възможност по чл. 34, ал. 3 от АПК, към което е приложено и пълномощно (л. 20-24 от делото). Представена е и обратна разписка (л. 82 от делото) от която е видно, че оспорваната заповед е получена на *** год. от пълномощника на жалбоподателя.

            Съгласно чл. 149, ал. 1 от АПК административните актове могат да бъдат оспорени пред съда в 14 – дневен срок от съобщаването им. Заповед № *** от *** год. на кмета на Община Първомай е била съобщена на жалбоподателя на *** год., видно от приложените към административната преписка доказателства, като срокът за оспорването и е изтекъл на *** год. Жалбата срещу акта е подадена на *** год., видно от пощенското клеймо на плика, в който е получена в ПАС, или след изтичане на срока за оспорването и по съдебен ред. В случая е неприложима разпоредбата на чл. 158 от АПК, с оглед констатираната от ПАС липса на абсолютна предпоставка за допустимост на жалбата, поради което и без значение е неприлагането на отрязъка от съобщението до жалбоподателя, с което му се указва, че жалбата е просрочена и му се дава срок за представяне на доказателства за спазване на срока. Гореизложеното налага извода, че оспорването е просрочено и следва жалбата да бъде оставена без разглеждане, като производството по делото бъде прекратено.

            Ето защо и на осн. чл. 159, т. 5 от АПК, Съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на И.С.М. против заповед № *** от  год. на кмета на Община Първомай.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. д. № 414 по описа на РС Първомай за 2011 година.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд Пловдив в седмодневен срок от съобщаване на определението, от страните.

Районен съдия: /П/

ЕК / НК