О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Първомай, 11.10.2011 год.

 

Районен съд Първомай, първи състав, в закрито заседание на единадесети октомври през две хиляди и единадесета година, в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 385 по описа на съда за 2011г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Производството пред Районен съд Първомай е образувано след като с определение от 05.10.2011 г. на РС Чирпан е прекратено производството по гр.д. № *** г. по описа на Районен съд Чирпан и е изпратено на Районен съд Първомай за сведение и изпълнение.

            Производството по гр.д. № *** г. по описа на Районен съд Чирпан е образувано по постъпила молба от Дирекция „Социално подпомагане” гр. Чирпан с искане за постановяване на решение за настаняване на деца в риск в семейството на роднини и близки, на осн. чл. 28, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от ЗЗД. Видно от молбата и приложените към нея писмени доказателства, децата са с настоящ адрес гр. Чирпан.

            Районен съд Първомай намира, че не е надлежен съд по смисъла на чл. 28, ал. 1 от Закон за закрила на детето, поради което и следва да откаже да приеме изпратеното му за разглеждане дело и да повдигне препирня за подсъдност, съгласно чл. 122 от ГПК пред ОС Пловдив.

            Производството по чл. 28 от Закон за закрила на детето е специално производство, уредено в същия закон и общите правила на ГПК се прилагат само доколкото не е предвидено друго. Законът за закрила на детето, в чл. 28, ал. 1, указва, че делата, образувани по исканията за настаняване на дете в семейство на роднини или близки, са подсъдни на районния съд по настоящия адрес на детето. В случая законът охранява интересите на децата, поради което и е изоставен общият принцип делото да се разглежда от най-удобния на ответника съд, при наличие на възражение от него, а е императивно установено делото да се разгледа от съда, най-близък до детето – този по настоящия му адрес. Освен изложеното не са били налице предпоставките на чл. 119, ал. 3 от ГПК, за да се прилага от съда общата подсъдност по чл. 105 от ГПК.

Поради изложените съображения съдът намира, че делото не му е местно подсъдно, поради което следва да бъде изпратено на ОС Пловдив, по-горния по степен съд на настоящия, който последен е отказал да разгледа делото, за да бъде разрешен спорът за подсъдността му между РС Чирпан и РС Първомай.

Ето защо и на основание чл. 122 от ГПК, съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 385 по описа на Районен съд Първомай за 2011 година и ПОВДИГА препирня за подсъдност с РС Чирпан.

ИЗПРАЩА делото на Окръжен съд Пловдив за разрешаване на спора.

Определението не подлежи на обжалване.

Районен съдия:  /П/

ЕК / НК