П Р О Т О К О Л 288

 

гр. Първомай, 01.09.2011 година

 

Районен съд – Първомай, втори съдебен състав, в открито заседание на първи септември 2011 година с:

 

Председател: матей златанов

 

при секретаря: Таня Петрова

сложи на разглеждане гр. д. 191 по описа за 2011 година, докладвано от Председателя.

 

Заседанието се открива.

На именното повикване в 14:10 часа:

Ищецът З.Д.Д., редовно призован чрез майка си Д.Р.Д. не се явява. Изпраща процесуален представител адвокат С.С.М. с пълномощно от 24.08.2011 година.

Ответникът “Инвест – И.” ЕООД, със седалище и адрес на управление гр. Първомай, обл. Пловдив, представлявано от управителя Т.Н.И., редовно призован чрез Т.Н.И., не изпраща представител.

 

По хода на делото:

 

Адвокат С.М.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не следва да дава ход на делото, тъй като исковата молба е недопустима. Безвъзмездното прехвърляне на собственост, по смисъла на чл. 225, ал. 1 ЗЗД, е договор за дарение, чието действие настъпва веднага със сключването му. Именно поради този ефект на действието му, спрямо договора за дарение законът не допуска сключване на предварителен договор, който по своята правна същност е договор-обещание за дарение и поради това, действието му не може да настъпи веднага. Поради това, чл. 226, ал. 1 ЗЗД постановява: "Обещанието за дарение не произвежда действие". В този смисъл, процесният предварителен договор не е задължителен за ответника, поради което и ищецът неоснователно търси съдебна защита на право по чл. 19, ал. 3 ЗЗД. Договорите-обещание за дарение са изключени от полето на тази защита и на тяхно основание не може да се търси транслативен собствеността ефект.

Предвид гореизложеното същото следва да се прекрати, поради което, съдът,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по гр. д. № 191 / 2011 година по описа на РС – Първомай.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от днес за ищеца и в едноседмичен срок от съобщението до ответника за изготвянето му.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 14:20 часа.

 

 

Председател: (п)

 

Секретар: (п)

МЗ / ТП