О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Първомай, 04.01.2011 год.

 

           Първомайски районен съд, първи състав, в закрито заседание на четвърти януари през две хиляди и единадесета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията ч. гр.д. № 347 по описа на съда за 2010г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Производството е образувано по подадено заявление от Г. ***-95, срещу Г.К.Г.,***, за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК и изпълнителен лист.

Съдът е преценил, че са налице предпоставките за уважаване на искането, към момента на депозиране на молбата, и на основание  чл.411, ал.3 от ГПК е издал заповед за изпълнение на парично задължение на 02.11.2010 година.

            Издадената заповед за изпълнение е връчена на длъжника, който е подал възражение в срок, поради което с разпореждане от 19.11.2010 год. на кредитора е указано да подаде иск за установяване на вземането си в месечен срок от получаване на уведомлението, като довнесе дължимата държавна такса и да представи доказателства за това, тъй като в противен случай издадената заповед за изпълнение ще бъде обезсилена. Съобщението е получено от пълнолетно лице от домашните на кредитора (майка) на 24.11.2010 год. Срокът е изтекъл на 27.12.2010 год., тъй като 24.12.2010 год. е почивен ден. Не са представени доказателства в срок да е подаден иск за установяване на оспореното вземане.

            Поради изложеното, съдът намира, че е налице хипотезата на чл. 415, ал. 2 от ГПК и издадената заповед за изпълнение следва да бъде обезсилена изцяло и производството прекратено.

            Воден от горните мотиви,  съдът

 

О    П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

ОБЕЗСИЛВА издадената по настоящото частно гражданско дело № 347/2010 година, заповед за изпълнение на парично задължение от 19.11.2010 година.

 ПРЕКРАТЯВА производството по частно гражданско дело № 347 по описа за 2010 г. на Районен съд Първомай.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано с частна жалба от заявителя пред Пловдивски окръжен съд в едноседмичен срок от съобщаването му, чрез връчване на препис от него.

                                                                                                 

Районен съдия:  /П/

ЕК/НК