П Р О Т О К О Л № 390

гр. Първомай, 29.11.2011 година

 

Районен съд – Първомай, втори съдебен състав, в открито заседание на двадесет и девети ноември 2011 година с:

 

Председател: матей златанов

 

при секретаря: Таня Петрова

сложи на разглеждане гр. д. № 231 по описа за 2010 година, докладвано от Председателя.

 

Заседанието се открива.

На именното повикване в 10:30 часа:

Ищецът “МИКС Д” ЕООД, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, представляван от Д.Н.Н., редовно призован, явява се Д.Н.Н. лично.

Ответникът “Агросвят 2” ЕООД, със седалище и с адрес на управление: село Бяла река, област Пловдив, представляван от управителя К.В.И., редовно призован, явява се К.В.И. лично и с адвокат Г.С.Г. с пълномощно по делото.

 

По хода на делото:

 

Ищецът Д.Н.: Да се даде ход на делото.

Адвокат Г.Г.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на делото.

Съдът прикани страните към спогодба.

 

Ищецът Д.Н.: Постигнахме споразумение, с което желаем делото да бъде приключено по реда и при условията на чл. 234, ал. 1 и ал. 3 от ГПК, което споразумение представяме в писмен вид.

Моля съдът да включи споразумението в протокола и да го одобри.

Адвокат Г.Г.: Съгласни сме. Поддържаме представеното споразумение. Молим съдът да го одобри и да приключи производството по реда и при условията на чл. 234, ал. 1 и ал. 3 от ГПК,

 

Съдът счита, че приключването на производството по реда и при условията на чл. 234, ал. 1 и ал. 3 от ГПК е в интерес на страните, споразумението не противоречи на закона и добрите нрави, поради което следва да бъде одобрено и производството да бъде приключено по реда и при условията на чл. 234, ал. 1 и ал. 3 от ГПК, поради което следва да има следният окончателен вид:

           

Днес, на 29.11.2011 г. в гр. Първомай, се сключи настоящото споразумение по гр. д. № 231/2010 г. на РС – Първомай, между:

  1. „МИКС Д” ЕООД, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, *** № **, с ЕИК ***, с управител и едноличен собственик Д.Н.Н., с ЕГН**********,*** – от една страна като ищец по делото и от друга страна
  2. „АГРОСВЯТ 2”ЕООД, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: с. Бяла река, Пловдивска област, община Първомай, представлявано от управителя К.В.И., като ответник по делото

С настоящото страните се споразумяха за следното:

1. ОТВЕТНИКЪТ „АГРОСВЯТ” ЕООД, представлявано от управителя К.В.И., с настоящото заявява, че признава изцяло по основание и размер предявеният иск по гр. д. № 231/2010 г. от ищеца „Микс Д” ЕООД, в размер на главница 6496 /шест хиляди четиристотин деветдесет и шест/ лева, представляващи сума, платена от ищеца на ответника на отпаднало правно основание, а именно – частично плащане по фактура № 73/25.09.2006 г., издадена въз основа на договор за доставка на 102,200 тона пшеница на единична цена 220 лева на тон, който договор е развален по взаимно съгласие на страните, за което е издадено от ответника КРЕДИТНО ИЗВЕСТИЕ № 228/01.12.2008 г. към фактура № 73/25.09.2006 г., а така също признава дължимостта на законната лихва за забава на плащането на главницата от датата на образуване на настоящото производство до настоящия момент.

2. Страните се съгласяват ответникът „АГРОСВЯТ 2”ЕООД да заплати на ищеца „МИКС Д” ЕООД САМО ДЪЛЖИМАТА ГЛАВНИЦА в размер на 6496 лева, разсрочено на шест транша, за срок от общо ШЕСТ МЕСЕЦА, считани от днес, както следва:

- ПЪРВА ВНОСКА – в размер на 1250 лева, дължима до 10.12.2011 г.

- ВТОРА ВНОСКА – в размер на 1050 лева – дължима до 10.01.2012 г.

- ТРЕТА ВНОСКА – в размер на 1050 лева – дължима до 10.02.2012 г.

- ЧЕТВЪРТА ВНОСКА – в размер на 1050 лева – дължима до 10.03.2012 г.

- ПЕТА ВНОСКА – в размер на 1050 лева – дължима до 10.04.2012 г.

- ШЕСТА ВНОСКА – в размер на 1046 лева – дължима до 10.05.2012 г.

3. При редовно плащане на задължението по схемата за плащане, описана в т. 2 на настоящото споразумение ищецът ще счита отношенията между страните във връзка с предмета на настоящото производство за уредени, като няма да има претенции за дължимите по настоящото дело лихви и разноски.

4. При забава на ответника с повече от 5 /пет/ дни при плащането на коя да е от дължимите вноски по т. 2 от настоящото споразумение, цялото вземане става изискуемо, и ищецът има право да се снабди с изпълнителен лист както за главницата, така и за лихвите за забава на плащането на главницата от датата на образуване на настоящото производство до настоящия момент, така и за направените от него разноски по настоящото дело.

5. Страните се съгласяват, че ответникът може да изпълни една или няколко от вноските по т. 2 чрез доставяне на ищеца В СРОКОВЕТЕ ПО Т. 2 от настоящото споразумение на стоки за продажба /семена, препарати, нафта или пшеница/, които ищецът ще приеме за плащане на сума, равна на тяхната цена на придобиване. В случай на плащане по този начин страните съставят двустранен протокол, в който изрично описват вида, количеството и доставната цена на стоките,  както и сумата, за която се приема плащането по настоящото споразумение за извършено. В случай, че ищецът осигури реализация на тези стоки, като намери клиент за тях, то реализираната от сделката печалба остава в полза на ищеца.

 

С настоящото споразумение страните приключват спора по гр. д. № 231/2010 г. на РС – Първомай по реда и при условията на чл. 234, ал. 1 и ал. 3 от ГПК.

 

СПОРАЗУМЯЛИ СЕ:

 

ИЩЕЦ: (п)

/за „МИКС Д”ЕООД – едноличен собственик и представляващ дружеството Д.Н.Н./

 

ОТВЕТНИК: (п)

/за „АГРОСВЯТ 2”ЕООД – едноличин собственик и представляващ дружеството К.В.И../

 

 

Съдът счита, че следва да одобри така постигнатата между страните спогодба, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 231 / 2010 година по описа на РС – Първомай.

След влизане в сила на настоящото определение препис от същото да се приложи служебно по ч. гр. д. № 104 / 2010 година.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта му за прекратяване на производството и определяне на разноски подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред ОС – Пловдив.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:50 часа.

 

 

Председател: (п)

 

Секретар: (п)

 

МЗ / ТП