Р Е Ш Е Н И Е  

 91                                 30.09.2011 година                              град Първомай

                            В ИМЕТО НА НАРОДА

                                          

Първомайски районен съд                                                втори граждански състав

На първи септември                                              две хиляди и единадесета година

В закрито заседание в следния  състав:

                                                                Председател: Матей Златанов Секретар: Таня Петрва

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията  гр.д. № 187 по описа на съда за 2011 година,

за да се произнесе, взе предвид: 

Производство по иск с правно основание чл.422, ал.1 от ГПК вр.чл.124, ал.1 от ГПК вр. чл.79 и чл.86 от ЗЗД.

Пред РС Първомай е депозирана искова молба от „***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Р., ул. “***” № ***, ет. ***, представлявано от управителя П.Н., чрез адвокат Б. Д., със съдебен адрес гр.Р., ул. “***” № ***, ет.***, офис *** против „***” ЕООД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление гр. П., ул. “***” № ***, представлявано от управителя Н.К., в която се сочи, че по силата на сключен  договор за покупко продажба, ищеца е извършил доставка на стоки на ответника на стойност 5 352, 00 лв. Ищеца твърди, че ответника е следвало да заплати получените стоки в деня на доставката им. Ответникът не изпълнил задължението си, което го мотивирало да подаде заявление по чл.410 ГПК за снабдяване със заповед за незабавно изпълнение. По образуваното ч. гр. дело № *** г. по описа на Първомайския Районен съд била издадена заповед за изпълнение на парично задължение от 19.03.2011 г. за цялата сума, ведно с лихва за забава върху нея от 12.08.2010 г. До 14.03.2011, както и законната лихва върху главницата, считано от датата на депозиране на заявлението – 18.03.2011 г. до окончателното й изплащане и направените по ч.гр.д.№ *** г., по описа на РС Първомай разноски. Депозирането в срок на възражение от длъжника срещу заповедта за изпълнение е обусловило предявяването на установителен иск по чл.415 ГПК.

В заключение моли съда да постанови решение, с което да бъде установено спрямо ответника, че дължи на ищеца сумата от 5 352,00 лева, ведно с лихва за забава върху нея от 12.08.2010 г. До 14.03.2011, както и законната лихва върху главницата, считано от датата на депозиране на заявлението – 18.03.2011 г. до окончателното й изплащане и направените по ч.гр.д.№ **** г., по описа на РС Първомай разноски. Ищеца претендира и направените деловодни разноски в настоящото производство. В съдебно заседание процесуалния представител на ищеца е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие и постановяване на неприсъствено решение по реда на чл.238 от ГПК.

         В срока по чл.131 от ГПК няма депозиран писмен отговор от ответника. Същия не се явява и не се представлява в съдебно заседание, като е предупреден за последиците от това.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени доказателства и съобрази доводите на ищеца, намира за установено следното:

Претенцията на ищеца намира своето правно основание в разпоредбата на чл.422 вр.124 от ГПК. Налице е спор между страните относно дължимостта на вземането по издадена в полза на ищеца заповед за изпълнение на парично задължение по ч.гр.д. № *** г. по описа на РС Първомай. Предявеният иск е допустим, тъй като във всички случаи, когато заповедта за изпълнение е издадена въз основа на предвиден в закона несъдебен акт /несъдебно изпълнително основание/ и е постъпило възражение от длъжника в установения двуседмичен срок, заявителят /кредиторът/ разполага с възможността да реализира правата си, предявявайки претенцията по чл.422 от ГПК.

Съдът счита, че са налице предпоставките на чл.238 и сл. от ГПК за постановяване на неприсъствено решение, а именно:

На ответника „***” ЕООД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление гр. П., ул. “***” № 8, представлявано от управителя Н.К. е изпратен препис от исковата молба ведно с доказателствата към нея /съобщение на л.11 от делото/, редовно уведомен е за съдебното заседание, видно от съобщение на л.25 от делото. Въпреки че на ответника са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание, същия не е депозирал писмен отговор на исковата молба в определения от закона едномесечен преклузивен срок, нито се е явил в проведеното публично съдебно заседание.

Искът е вероятно основателен с оглед приложените по делото писмени доказателства. Ответника не представи доказателства, че е заплатил претендираната сума, като доказателствената тежест за този факт е негова.

С оглед на изложеното се налага извода, че положителният установителен иск по чл.422 вр.124 от ГПК вр. чл.79 и чл.86 от ЗЗД се явява основателен и следва да бъде уважен изцяло, като следва да бъде признато за установено по отношение на ответника, че същия дължи на „***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Р., ул. “***” № ***, ет. ***, представлявано от управителя П.Н., сумата от 5 352,00 лева,  дължима главница по фактури за продажба на стоки, сумата от 325,28  лихва за забава върху нея считано от 12.08.2010 г. до 14.03.2011, както и законната лихва върху главницата, считано от датата на депозиране на заявлението – 18.03.2011 г. до окончателното й изплащане и направените по ч.гр.д.№ *** г., по описа на РС Първомай разноски в размер на 777,04 лв.

При този изход на делото и на основание чл.78, ал.1 от ГПК ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените деловодни разноски в настоящото производство в размер на 777,04 лева, от които  107,04 лева държавна такса и 670,00 лева адвокатско възнаграждение.

По изложените съображения и на основание чл.239 от ГПК съдът ,                                        

                                          Р Е Ш И : 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО на основание чл.422, ал.1 от ГПК вр. чл.124, ал.1 от ГПК вр. чл.79 и чл.86 от ЗЗД, че „***” ЕООД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление гр. П., ул. “***” № ***, представлявано от управителя Н.К. ДЪЛЖИ на „***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Р., ул. “***” № ***, ет. ***, представлявано от управителя П.Н., сумата от 5 352,00 лева,  дължима главница по фактури за продажба на стоки, сумата от 325,28  лихва за забава върху нея считано от 12.08.2010 г. до 14.03.2011, както и законната лихва върху главницата, считано от датата на депозиране на заявлението – 18.03.2011 г. до окончателното й изплащане и направените по ч.гр.д.№ *** г., по описа на РС Първомай разноски в размер на 777,04 лв,  за които е издадена заповед за изпълнение по ч.гр.д. № *** г. по описа на РС Първомай.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК, „***” ЕООД, БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление гр. П., ул. “***” № ***, представлявано от управителя Н.К. ДА ЗАПЛАТИ на „***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Р., ул. “***” № ***, ет. ***, представлявано от управителя П.Н., направените разноски в исковото производство в размер на 777,04 лева.

Решението се постановява при наличие на предпоставките по чл.238 и чл.239 от ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на  обжалване.   

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ : /П/

МЗ / НК