Р Е Ш Е Н И Е  

 63                               30.06.2011 година                               град Първомай

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                          

Първомайски районен съд                                                втори граждански състав

На двадесет и трети юни                                      две хиляди и единадесета година

В закрито заседание в следния  състав:

                                                                Председател: Матей Златанов Секретар: Таня Петрова

Прокурор: Валерий Велчев

Като разгледа докладваното от съдията  гр.д. № 171 по описа на съда за 2011 година,

за да се произнесе, взе предвид: 

Предявено е искане с правно основание чл. 19, ал. 1 от ЗГР за промяна на фамилното име на молителя от Ш. на Н. Той твърди, че в акт за раждане № *** е бил записан с фамилното име Ш.. Тъй като считал същото за осмиващо, през целия си съзнателен живот в обществото се предсдтавял с фамилно име Н., което било бащиното име на баща му.

         След преценка поотделно и в съвкупност на събраните доказателства, доводите и становищата на молителя, съдът намира за установено следното от фактическа страна:

         Съгласно Удостоверение за раждане № ***, издадено въз основа акт за раждане № ***, молителя е записан с фамилно име Ш.. Твърденията на молителя, че фамилното му име е осмиващо и той се представял като е ползвал за фамилно име, бащино име на баща си което е Н., се установяват от събраните по делото гласни доказателства.

Въз основа на така възприетите факти, съдът приема за установено следното от правна страна:

Името е част от гражданската регистрация на дадено лице и го отличава от другите лица в обществото и семейството му в качеството му на носител на субективни права. В чл. 19, ал. 1 от ЗГР са предвидени общите предпоставките, при които се допуска промяна в елементите на името - собствено, бащино или фамилно - когато то е осмиващо, опозоряващо, обществено неудобно или други важни обстоятелства налагат това. Следователно молбата за промяна на името или на някой от неговите елементи при предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР се разглежда по общите правила на охранителните производства, доколкото разпоредбите на ЗГР не препращат към друг процесуален ред. Същественото за общото охранително производство е, че е едностранно и безспорно и по своята правна същност представлява съдебно съдействие при правомерно упражняване на гражданските права, целящо да породи изгодни за молителя правни последици, без те да представляват същевременно посягане върху чужда правна сфера. В настоящия случай са установени твърдените от молителя факти. Посочените обстоятелства следва да се квалифицират като „важни” по смисъла на чл. 19, ал. 1 от ЗГР и доколкото, въпреки конституирането в производството на Община Първомай и РП Първомай, не е установено промяната да засяга чужда правна сфера или да има цели, различни от заявените от молителя, то искането за промяна на собственото име е основателно. Освен това следва да се отбележи, че за фамилно име молителя е избрал Н., бащино име на баща му, каквато възможност е предвидена в чл.14 от ЗГР, при образуването на фамилното име при първоначалното вписване на собствено, бащино и фамилно име на новородено дете

         Мотивиран от гореизложените съображения, съдът

                                               РЕШИ:

ДОПУСКА по реда на чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, промяна на фамилното име на П.Н.Ш., ЕГН **********,***, роден на *** ***, като постановява да носи фамилно име Н.

Решението е окончателно.

Делото е разгледано и решението - постановено, при участие на заинтересовани лица - Община Първомай и Районна прокуратура Първомай.

Заверен препис от решението да се изпрати на Община П., Служба "Гражданско състояние" за нанасяне на новото лично име в регистрите и актовете за гражданско състояние и регистъра на населението.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

МЗ / НК