Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер    111                       25. 11.2011 година                      Град  Първомай

 

                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                    II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На двадесет и седми октомври                                                              Година 2011 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: Таня  Петрова               

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 152 по описа за 2011 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството по делото е образувано по повод предявен Г.С.Г., ЕГН **********,*** срещу И.С.М., ЕГН **********,*** иск с правно основание чл. 537, ал.2 от ГПК за отмяна на Нотариален акт № ***, том ***, рег. № *** дело № *** година на Нотариус Л. К. с рег. № *** на Нотариалната камара и район на действие – Районен съд Първомай, с който ответника се легитимира като собственик на  поземлен имот с начин на трайно предназначение Нива, находяща се в землището на с.В., обл.П. с ЕНАТТЕ 11123 в местността “ Големия юрт” с площ 3,002 дка, пета категория, съставляваща имот № 001041 по плана за земеразделяне на с.В., при граници и съседи: имот № 001053 – нива на М. А. А. и др., имот № 001027 – нива на Д. Т. С. и др., имот № 001022 – полски път на ОПФ.

Ищеца основава активната си материалноправна легитимация по иска, основана на следните фактически твърдения, заложени в обстоятелствената част на исковата молба: в качеството му на купувач по Нотариален акт № ***, том ***, рег. № ***, дело № *** от *** година, на Нотариус Н. К. с рег. № *** на Нотариалната камара и район на действие – Районен съд Първомай, същия придобил правото на собственост върху поземлен имот с начин на трайно предназначение Нива, находяща се в землището на с.В., обл.П. с ЕНАТТЕ 11123 в местността “ Големия юрт” с площ 3,002 дка, пета категория, съставляваща имот № 001041 по плана за земеразделяне на с.В., при граници и съседи: имот № 001053 – нива на М. А. А. и др., имот № 001027 – нива на Д. Т. С. и др., имот № 001022 – полски път на ОПФ. Впоследствие разбрал, че наследниците на праводателя му са извършили разпоредителна сделка със същия имот. Моли да бъде отменен акта с който ответника се легитимира като собственик на същия имот.

В отговор на исковата молба, депозиран в срока и по реда на чл. 131 от ГПК, ответника изразява становище, съобразно което предявения срещу него иск е допустим и основателен. Моли за постановяване на решение по спора при признание на иска по реда на чл. 237, ал. 1 от ГПК.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание ищцата, чрез процесуалния й представител адв. З.Т. поддържа предявения иск и моли за постановяване на решение съобразно признанието.

СЪДЪТ, като взе предвид, заявеното от ответника признание на иска и искането на ищеца, намира, че са налице предпоставките на чл. 237, ал. 1 от ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на признанието на иска, на основание чл. 237, ал. 2 от ГПК.

Мотивиран от така изложените съображения, Първомайския районен съд                   

Р Е Ш И :  

ОТМЕНЯ Нотариален акт № ***, том ***, рег. № ***, дело № *** година на Нотариус Л. К. с рег. №  на Нотариалната камара и район на действие – Районен съд Първомай, В ЧАСТТА МУ, имаща за предмет поземлен имот с начин на трайно предназначение Нива, находяща се в землището на с.В., обл.П. с ЕКАТТЕ 11123 в местността “Големия юрт” с площ 3,002 дка, пета категория, съставляваща имот № 001041 по плана за земеразделяне на с.В., при граници и съседи: имот № 001053 – нива на М. А. А. и др., имот № 001027 – нива на Д. Т. С. и др., имот № 001022 – полски път на ОПФ, на основание чл. 537, ал. 2 от ГПК.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Пловдивски окръжен съд, в двуседмичен срок от получаване на съобщението от страните, че е изготвено и обявено, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК. 

     

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ / НК