Р Е Ш Е Н И Е 

 

Номер   30                                        04.04. 2011 година                          Град Първомай  

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд                                                         Втори  граждански състав

На двадесет и четвърти март                                            Година две хиляди и единадесета

в публичното заседание в следния състав

 

                                                                                       Председател: Матей Златанов

                                                                                               

Секретар Таня Петрова

Прокурор

като разгледа докладваното от председателя Матей Златанов гражданско дело номер 88 по описа за 2011 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл.50 от СК.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Воден от горните мотиви и на основание чл. 330 от ГПК, съдът         

Р  Е  Ш  И  :

             ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Р.М.Х., ЕГН **********,*** и В.Н.Х., ЕГН **********,***, сключен с Акт за граждански брак № *** от *** г., на Община П., ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото споразумение между молителите, както следва:

            ПОСТАНОВЯВА детето Н. В. Х., ЕГН **********,  да живее при майката Р.М.Х., ЕГН **********,***, на която ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Н. В. Х.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата В.Н.Х., ЕГН **********,*** с детето Н. В. Х., ЕГН **********, както следва: до навършване на 2 годишна възраст бащата ще взема детето при себе си  всеки неделен ден от месеца от 10,00 до 17,00 часа; от 2 до 3 годишна възраст бащата ще взема детето при себе си всяка първа и трета седмица от месеца – в съботния ден от 10,00 до 18,00 часа и в неделния ден от 10,00 до 18,00 часа, без преспиване на детето при бащата, както и два пъти по 15 дни през лятото, през време, което не съвпада с отпуска на майката;  след навършване на 3 годишна възраст бащата ще взема детето при себе си  всяка първа и трета седмица от 10,00 часа в съботния ден до 19,00 часа в неделята / с преспиване /, както и един месец през лятото, което не съвпада с отпуска на майката;

ОСЪЖДА бащата В.Н.Х., ЕГН **********,*** да заплаща на детето  Н. В. Х., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Р.М.Х., ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на 100 (сто) лева, която следва да се заплаща до всяко двадесето число на текущия месец считано от 01.01.2011 г., по посочена от майката банкова сметка, ***йното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане.

МОЛИТЕЛИТЕ заявяват, че нямат семейно жилище, тъй като до фактическата си раздяла са живели на квартира.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата да носи предбрачното си фамилно име С.

СТРАНИТЕ заявяват, че след развода съпрузите не си дължат издръжка един на друг, както и че през време на брака не са придобивали със съвместен принос движимо и недвижимо имущество, което да е предмет на делба между тях; не са теглили кредити за нужди на семейството, за които да носят солидарна отговорност, а ако някой от тях е теглили такива, то задължен по тях след развода остава единствен титуляра им.

             ОСЪЖДА В.Н.Х., ЕГН **********,*** да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по бюджета на съдебната власт, сумата 79,50 лева, представляваща държавна такса върху размера на издръжката и държавна такса по делото.

 ОСЪЖДА Р.М.Х., ЕГН **********,*** да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по бюджета на съдебната власт, сумата 7,50 лева, представляваща държавна такса върху размера на издръжката и държавна такса по делото.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

 

МЗ / НК