Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер    52                                      01.06.2011 година                                       град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                                                           ВТОРИ   СЪСТАВ

На трети май  през  две хиляди и единадесета година, в публично заседание в следния състав:

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                                                     ЧЛЕНОВЕ:

                                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

  

СЕКРЕТАР: Таня  Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 60 по описа  за 2011 година, за да се произнесе, взе предвид:

            Производството по делото е образувано по повод предявен от К.М.Й. с ЕГН **********,*** и със съдебен адрес: гр. П., ул. “***” № 79, чрез пълномощника и адвокат С.К. срещу Г.А.Й. с ЕГН **********,*** конститутивен брачен иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Мотивиран от така изложените съображения, Първомайския районен съд

 

                                                            Р Е Ш И :

 

   ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между К.М.Й. с ЕГН **********,*** и Г.А.Й. с ЕГН **********,*** , сключен на *** г. пред длъжностното лице по гражданско състояние при Кметство с. К., обл. П. за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***, на основание чл. 49, ал. 1 от СК.

      ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА над малолетното дете Х. Г. Й., ЕГН **********, на майката К.М.Й. с ЕГН **********,***, като ОПРЕДЕЛЯ на бащата Г.А.Й. с ЕГН **********,*** режим на лични отношения с детето: всяка първа събота и неделя от месеца и един месец през лятото, когато не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

     ОСЪЖДА на осн.чл.143 вр. чл.139, ал.1 от СК бащата - Г.А.Й. с ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАЩА на майката К.М.Й. с ЕГН **********,***,  ежемесечна издръжка за детето Х. Г. Й., ЕГН **********,  в р-р на 60 лв. /шестдесет лева/, считано от  - 01.02.2011 г.,  до настъпване на законни причини за нейното изменяване или прекратяване, ведно с законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в с. К., обл. П. на съпругата К.М.Й. с ЕГН **********,***, на основание чл. 56, ал. 1 от СК.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи брачното си фамилно име Й.

ОСЪЖДА Г.А.Й. с ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 111,40 лв. /сто и единадесет лева и четиридесет стотинки/, представляваща окончателна държавна такса по иска за развод, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и държавна такса върху тригодишните падежи на присъдената издръжка.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Пловдивски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщението до страните, че е изготвено и обявено.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

МЗ / НК