Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  75                                         28.07. 2011 година                      Град  Първомай

 

                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                    II  ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На тридесети юни                                                                                   Година 2011 

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Матей Златанов

Секретар: ТаняПетрова               

Прокурор:                                  

като разгледа докладваното от съдията Златанов гражданско дело номер 426 по описа за 2010 година и за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на Глава тридесет и първа «Производство по сключване на окончателен договор» чл.362 и сл. от ГПК, образувано по иск с правно основание чл.19, ал.3 от ЗЗД.

  Ищецът – И.Б.И., ЕГН **********,*** твърди, че на 05.11.2010г. е сключил предварителен договор с ППЗК „Бряговка”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление с. ***, представлявана от председателя К.П.Ч. с който последния се задължил да му прехвърли право на собственост върху следния поземлен имот:  Поземлен имот с предназначение други с площ от 1.452 дка, пета категория, находящ се в землището на с. Брягово, м. Стопански двор – 1, имот № 11, парцел № І-040 от кадастрален план, изработен 1993 г., ведно с намиращите се в него навес и стопанска сграда /хамбар/ с площ от 474 кв.м., при граници: на север – парцели І-037 и І-038, на изток – парцели І-039 и І-042, на юг – парцел І-41, на запад – път за сумата от 3 890 лв.

  Ищецът сочи, че с договора e уговорена цени за имота, срока и начина на заплащането на същия и срока за сключване на окончателен договор. Като твърди, че въпреки изтичане на уговорения срок  ответника продавач не е прехвърлил собствеността върху обещания имот, иска от съда да постанови  решение, с което да обяви за окончателен сключения на 05.11.2010г. предварителен договор.

Ответникът - ППЗК „Бряговка” със седалище и адрес на управление с. ***, представлявана от Председателя К.Ч., признава иска.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, намери за установено следното:

         Няма спор между страните, че ответната кооперация е притежател на правото на собственост по отношение на процесния недвижим имот, което се установява и от приложените към исковата молба Решение № 94119 от 10.10.1994г. на ПК Първомай и удостоверение изх. № 00-519 от 03.11.2010г. на ОСЗГ Първомай. Последно констатираното обосновава  пасивната материално правна легитимация на страните по предявения иск.

Не се спори също и по фактите, които очертават следната  обстановка: С решение, взето на проведено извънредно общо събрание на ППЗК „Бряговка” с. *** на 30.10.2010г. е дадено съгласие за възмездно разпореждане с процесните имоти в полза на ищеца при посочена цена за имота. Въз основа на взетите решения е сключен на 05.11.2010г. предварителен договор за покупко – продажба на недвижим имот, находящи се в с. Брягово,  обл. Пловдив между ответната кооперация в качеството й на продавач и ищеца  като купувач. В същия е уговорена цена на продавания имот в размер на 3 890 лв., платими по банков път в седмодневен срок от деня на прехвърляне на имотите по нотариален ред. В т.ІV. е уговорен срок за прехвърляне на собствеността до 30.11.2010г.

От приложеното удостоверение за данъчна оценка на процесния имот /л.7/ и удостоверение изх. № 160201100101205 от 18.04.2011г. /л.52/ на ТД на НАП Пловдив се установява, че прехвърлителя няма публични държавни или общински задължения, съгласно чл.264 ДОПК.     

Не се спори, че ответника не е изпълнил поетото задължение за сключване на окончателен договор в определения за това срок. Ищецът е изправна страна по предварителния договор, което му осигурява потестативното право по чл.19, ал.3 от ЗЗД, а именно да иска обявяването на сключения предварителен договор за окончателен. Налице са и условията по чл.19, ал.1 и 2 от ЗЗД - договорът е сключен в писмена форма, необходима за неговата действителност и съдържа уговорките, съществени за окончателния договор - продажба.

Последно казаното съпоставено с липсата на пречки по чл.237, ал.3 ГПК и наличното признание на ответника налага да се приеме, че искът по чл.19, ал.3 от ЗЗД е основателен и сключения предварителен договор ще се обяви за окончателен, при условие, че ищеца заплати на ответника сумата от 3 890 лева, представляващи цената по предварителния договор.            

         Съгласно чл.364, ал.1 от ГПК и съобразявайки уговореното в т.ІV от предварителния договор, ищецът следва да заплати сумата от 99,50 лв. по сметка на Община Първомай, представляваща местен данък на основание чл.44, ал.1 във вр. с чл.45, ал.1 от ЗМДТ, определена по чл. 46, ал.2, т.1 и чл.47, ал.2 от същия закон и при съобразяване на Наредба за определяне размера на местния данък на територията на Община Първомай и сумата от 81,07 лв. в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт, Бюджетната сметка на ВСС, представляваща такса, дължима на основание чл. 85, ал.2 и ал.3 ЗННД и определена съгласно т.8 от Тарифата на нотариалните такси към ЗННД.

         Мотивиран от изложеното, съдът 

РЕШИ: 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на 05.11.2010 г. между  ППЗК „Бряговка”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление с. ***, представлявана от председателя К.П.Ч. като продавач и  И.Б.И., ЕГН **********,***, като купувач, предварителен договор за продажба на следния недвижим имот: Поземлен имот с предназначение други с площ от 1.452 дка, пета категория, находящ се в землището на с. Брягово, м. Стопански двор – 1, имот № 11, парцел № І-040 от кадастрален план, изработен 1993 г., ведно с намиращите се в него навес и стопанска сграда /хамбар/ с площ от 474 кв.м., при граници: на север – парцели І-037 и І-038, на изток – парцели І-039 и І-042, на юг – парцел І-41, на запад – път, за сумата от 3 890 лв., при условие, че И.Б.И., ЕГН **********,*** в седмодневен срок от влизане в сила на настоящото решение в законна сила заплати продажната цена в размер на сумата от 3 890 лева.

         ОСЪЖДА И.Б.И., ЕГН **********,***  да заплати на Община Първомай сумата от 99,50 лв. местен данък.

         ОСЪЖДА И.Б.И., ЕГН **********,***  да заплати в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт, Бюджетната сметка на ВСС сума в размер на 81,07 лв., представляваща такса, дължима на основание чл. 85, ал.2 и ал.3 ЗННД и определена съгласно т.8 от Тарифата на нотариалните такси към ЗННД.

         Да се впише възбрана върху имотите до заплащане на посочените по - горе суми за местен данък и държавна такса.

         Решението подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                                       

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

МЗ/ВК