Р Е Ш Е Н И Е  

 

  53                                02.06.2011 година                              град Първомай

                            В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                          

Първомайски районен съд                                                първи граждански състав

На пети май                                                           две хиляди и единадесета година

В закрито заседание в следния  състав:

                                                                Председател: Матей Златанов Секретар: Таня Петрова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията  гр.д. № 392 по описа на съда за 2010 година,

за да се произнесе, взе предвид: 

Иск с правно основание чл. 422 от ГПК във вр. с чл.415, ал.1 от ГПК.  

      Постъпила е искова молба от “***”, със седалище и адрес на управление гр.П., ул. “***” № 16, с ЕИК ***, представлявана от законния представител Н.М.С., чрез пълномощника си адвокат Е.З.,*** против П. Т.Т., ЕГН **********,*** с цена на иска : 2 258,72 лева във връзка с ч.гр.д.№ ***г. - издаден изп.лист по чл. 417, т.9 от ГПК . Ищецът излага , че по ч.гр. дело № ***г. на ПРС е издаден изп. лист на основание чл.417, т.9 от ГПК като съдът е приел, че е направено валидно   възражение от длъжника по реда на чл.414 от ГПК, поради което му е оказано в едномесечен срок да заведе иск и да докаже вземането си.За това за него  се поражда правен интерес да предяви иск за съществуване на вземането на основание чл.422 от ГПК в месечния срок указан в определението на съда като твърди , че ответника му е подписал запис на заповед с която безусловно и неотменимо се задължил да ми заплати исковата сума до 16.04.2010г. на която дата е падежа.  Твърди , че длъжникът се укрива , но видно от подаденото от него възражение е бил наясно, че претендира  вземането си по реда на чл.417 от ГПК. Посочва , че с разпореждане на ПРС от 23.06.2010г., постановено по ч.гр.дело № ***г. му била издадена заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист в негова полза. Образувал изп. дело, по което след връчване на покана за доброволно изпълнение ответника е направил възражение.Твърди , че до настоящия момент ответника не му е заплатил дължимата сума. С оглед на гореизложеното за него се поражда правният интерес от предявяване на настоящия иск със следният ПЕТИТУМ: моли да бъдат призовани на съд с ответника и след като се счете  искът му за основателен и доказан, да се постановите решение с което да приемете за установено по отношение на ответника, че му дължи сумата от 2 258,72 лева, произтичаща от запис на заповед с падеж 16.04.2010г., ведно със законната лихва от подаването на заявлението до окончателното изплащане, разноските по издаването на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, разноските по образуването на изпълнителното дело, както и направените съдебно –деловодни разноски за образуване на настоящето дело и адвокатско възнаграждение.

           В срока по чл.131 от ГПК не е постъпил отговор  от назначения по реда на чл.47, ал.6 от ГПК, особен представител на ответника.

         С определение в закрито заседание по реда на чл. 140 от ГПК, съдът е приел  като относими допустими  представените писмени доказателства и е насрочил съдебно заседание.

         В съдебно заседание, ищеца,редовно призован,се не се явява и чрез адв. З. поддържа иска.

         Ответникът , редовно призован  чрез особения си представител адв. Т.И., не се явявя . Явявя се назначения му особен представител. В ход на делото по същество предоставя на съда.

          Съдът е представил и проекто – доклад на страните , неоспорен от тях.

         Съдът като съобрази  приетите по делото по съответния ред писмени доказателства: становищата на страните , преценени поотделно и в съвкупност намира от правна и фактическа страна следното: 

          Преди да изложи мотивите си съдът сочи , че иска по чл.415 от ГПК се подава във връзка със заповедното производство,което като част от изпълнителното производство се превръща в част от исковия процес .

         Нормата на чл.422 е процесуална норма, относима към заповедното производство , установяваща специфичен фактически състав за предявяване на разглеждания иск и той включва : издадена заповед за незабавно изпълнение и връчена покана за доброволно изпълнение , надлежно осъществено възражение на длъжника  в преклузивен срок по чл.415, ал.1 от ГПК , Разпореждане на съда с указание по чл.415, ал.1 от ГПК , предявяване на иск по чл.422 в законоустановения преклузивен срок. 

         От приобщеното ч. гр. д. № **** г. се установява , че е издадена заповед за изпълнение на ищеца въз основа на документ по чл.417 от ГПК   срещу ответника за сумата от 2 258,72 лева и разноски по делото. Длъжника е депозирал възражение в срок, довело до производство по 415 ал. 2 от ГПК и спиране на принудителното изпълнение по чл. 415 ал. 1 от ГПК. Съдът квалифицира иска, като установителен по 415 от ГПК във връзка с чл. 422 от ГПК.  Ответника, чрез назначения му особен представител не оспорва валидността на ценната книга по никакъв начин и съдът приема , че тя отговаря на чл.535 от ТЗ. Безспорно ответника е изпаднал в забава на падежа и дължи сумата , която е поел да изплати  на 16.04.2010 г..

            Като съобрази доклада си съдът приема , че положителен установителен иск следва да бъде уважен изцяло  като се признае за установено по отношение на ответника , че същия дължи сумата по издадената по ч.гр.д. № *** г., по описа на ПРС заповед за изпълнение.

           С оглед разпоредбата на чл. 78, ал.1 от ГПК , настоящият състав намира, че следва да присъдят  в полза на ищеца направените разноски по делото или сумата от 866,17 лева – доплащане д.т., адвокатско възнаграждение и депозит за особен представител.

           Воден от горните съображения ,съдът,

                                      

                                         Р   Е   Ш   И   :

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на П.Т.Т., ЕГН **********,***, че  същата дължи на “***”, със седалище и адрес на управление гр.П., ул. “***” № 16, с ЕИК ***, представлявана от законния представител Н.М.С.,  по издадената срещу него заповед за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 от ГПК от 23.06.2010 г., издадена по ч.гр.д. № *** г. , следните суми : сумата 2 258,72  лева -  главница, произтичаща от запис на заповед , издаден на 16.04.2010 г. , както и разноските по делото в размер на 347,67 лева и законната лихва върху главницата считано от 23.06.2010 г. до окончателното изплащане на сумата.

    ОСЪЖДА на П. Т.Т., ЕГН **********,***  да заплати на “***”, със седалище и адрес на управление гр.П., ул. “***” № 16, с ЕИК ***, представлявана от законния представител Н.М.С., сумата общо 866,71 лева,представляващи направени съдебно – деловодни разноски по делото.

 Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

След влизане на решението в сила, препис от същото да се приложи по ч. гр. дело № *** г. на ПРС, за съобразяване.

 

 

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ / НК