Р Е Ш Е Н И Е  

 

     19                    25.02.2011 година                          град Първомай

 

                                     В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                          

Първомайски районен съд                                     втори граждански състав

На двадесет и седми януари                     две хиляди и единадесета година

В открито заседание в следния  състав:

 

                                                      Председател: Матей Златанов

Секретар: Мария Запрянова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията  гр.д. № 256 по описа на съда за 2010 година,

за да се произнесе, взе предвид: 

Производството е по реда на чл. 14, ал. 3 от ЗСПЗЗ.

Образувано е по жалба на Н.Т.Т., ЕГН **********,***  против решение № *** г. на Поземлена комисия гр.П., с което е възстановено правото на собственост на наследниците на Т. П. К., б.ж. на с.Г. върху нива от 3.913 дка, четвърта категория, находяща се в местността “Карамана”, представляваща имот № 008136, при граници: имот № 009003 Полски път на ОПФ, имот № 008137 Нива на ОПФ, имот № 008059 Полски път и имот № 008100 Нива на наследниците на Я. П. Д. Жалбоподателя твърди, че постановеното решение е нищожно, тъй като противоречи на Решение  № *** от *** г. на РС Първомай, постановено по гр.д. № ***, по описа на Първомайския районен съд за *** г., с което е признато, че ищците имат право на възстановяване на процесния имот в качеството на наследници на Т. П. К., б.ж. на с.Г., починал на 16.11.1915 г.. Моли да се прогласи нищожността на административния акт.

Ответникът ОБЩИНСКА СЛУЖБА “ЗЕМЕДЕЛИЕ” ПЪРВОМАЙ  оспорва жалбата.

От събраните по делото доказателства се установи, че жалбоподателя е един от наследниците по закон на починалия през 1915 г. Т. П. К.

С решение № *** г. на Поземлена комисия гр.П., с което е възстановено правото на собственост на наследниците на Т. П. К., б.ж. на с.Г. върху нива от 3.913 дка, четвърта категория, находяща се в местността “Карамана”, представляваща имот № 008136, при граници: имот № 009003 Полски път на ОПФ, имот № 008137 Нива на ОПФ, имот № 008059 Полски път и имот № 008100 Нива на наследниците на Я. П. Д.

Горната фактическа обстановка се установи от събраните по делото писмени доказателства, неоспорени от страните и приети от съда.

С оглед изложеното, съдът намира жалбата неоснователна, по следните съображения:

За да е нищожен един административен акт, същият трябва да е издаден в противоречие с влязлото в сила Решение  № *** от *** г. на РС Първомай, постановено по гр.д. № ***, по описа на Първомайския районен съд за *** г. Поддържаните от жалбоподателя основания за нищожност на решението на Поземлена комисия П. могат да бъдат отнесени към посоченото основание, водещи до нищожност на решението.

Съгласно чл. 14, ал. 1, т. 1 от ЗСПЗЗ, когато с решението се възстановява правото на собственост върху земеделска земя на починал собственик, решението се издава общо за неговите наследници. Дяловете на наследниците се определят съгласно Закона за наследството, без да се посочват в решението. В случая с Решение  № *** от *** г. на РС Първомай, постановено по гр.д. № *** по описа на Първомайския районен съд за *** г.  е признато, че ищците имат право на възстановяване на процесния имот в качеството на наследници на Т. П. К., б.ж. на с.Г., починал на 16.11.1915 г. Без значение е в случая, че ищци по посоченото производство са били само част от наследниците на наследодателя, решението на съда ползва и неучаствалите в производството наследници. Представената по делото делба между наследниците на Т. П. К. е представена след настъпването на преклузията за представяне на нови доказателства, поради което съдът, счита, че същата не следва да бъде взета предвид при постановяване на настоящото Решение.

По изложените съображения жалбата следва да бъде отхвърлена.

Мотивиран от горното, съдът

      Р Е Ш И:

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Н.Т.Т., ЕГН **********,*** за прогласяване нищожността на решение № *** г. на Поземлена комисия гр.Първомай, с което е възстановено правото на собственост на наследниците на Т. П. К., б.ж. на с.Г. върху нива от 3.913 дка, четвърта категория, находяща се в местността “Карамана”, представляваща имот № 008136, при граници: имот № 009003 Полски път на ОПФ, имот № 008137 Нива на ОПФ, имот № 008059 Полски път и имот № 008100 Нива на наследниците на Я. П. Д.

Решението може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд Пловдив.

 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ/НК