Р Е Ш Е Н И Е

  5

гр. Първомай, 13.01.2011 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на тринадесети декември през две хиляди и десета година, в състав:

                                                                        Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 246 по описа на съда за 2010 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод на основание чл. 49, ал. 1 от СК.

…………………………………………………………..

…………………………………………………………..

…………………………………………………………..

            Водим от горните съображения, съдът:

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на *** год. в гр. П., обл. П., граждански брак между С.П.Б., с ЕГН: ********** ***, и Б.Т.Б., с ЕГН: **********,***, като дълбоко и непоправимо разстроен по вина на съпругата.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху родените от брака деца П. С. П., с ЕГН: **********, и А. С. П., с ЕГН: **********, на майката Б.Т.Б., с ЕГН: **********, с право на бащата С.П.Б., с ЕГН: ********** ***, да ги вижда и взема при себе си всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца от 10 часа на съботния ден до 18 часа на неделния ден, както и по един месец от лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА С.П.Б., с ЕГН: **********, да заплаща на А. С. П., с ЕГН: **********, със съгласието на майка си Б.Т.Б., с ЕГН: **********, по 130 лева /сто и тридесет лева/ месечна издръжка, начиная от 09.06.2010 год. до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението.

ОСЪЖДА С.П.Б., с ЕГН: **********, да заплаща на Б.Т.Б., с ЕГН: **********, като на майка и законен представител на малолетното дете П. С. П., с ЕГН: **********, по 70 лева /седемдесет лева/ месечна издръжка за детето, начиная от 09.06.2010 год. до настъпване на пълнолетие или друга причина за прекратяването или изменяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от падежа до окончателното изплащане на задължението.

ВЪЗСТАНОВЯВА фамилията на съпругата от преди сключване на брака, като за в бъдеще Б.Т.Б., с ЕГН: ********** ще носи фамилия Й.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр. П., обл. П., ул. „***” № 5 на ищеца С.П.Б., с ЕГН: **********.

ОСЪЖДА Б.Т.Б., с ЕГН: **********, да заплати по сметка на РС Първомай допълнителна държавна такса в размер на 25 лева.

ОСЪЖДА С.П.Б., с ЕГН: ********** държавна такса върху размера на присъдената издръжка в размер на 288 лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните, чрез връчване на препис от него.

 

Районен съдия: /П/

ЕК / НК