Р Е Ш Е Н И Е 

 

Номер          127                             22.12. 2011 година                          Град Първомай  

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд                                                         Втори  граждански състав

На двадесет и четвърти ноември                                     Година две хиляди и единадесета

в публичното заседание в следния състав

 

                                                                                       Председател: Матей Златанов

                                                                                               

Секретар Таня Петрова

Прокурор

като разгледа докладваното от председателя Матей Златанов гражданско дело номер 202 по описа за 2010 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

    Производството е по реда на чл. 27а от ППЗСПЗЗ.

    Образувано е по повод жалбата на Д.К.Т., против Решение № *** от *** г. на ОСЗГ Първомай, за обезщетяване със земеделска земя съгласно плана за обезщетяване в землището на гр. Първомай. От съда се иска да постанови решение, с което да отмени частично обжалваното решение, по отношение на точка втора, касаеща поземлен имот от ОПФ № 000476 по плана за обезщетяване, представляващ пасище, мера, с площ 9,405 дка, местност „Манда кър”, в землището на гр. Първомай, поради съществено  несъответствие по стойност между определеното обезщетение и предоставеното такова със земеделска земя (л. 11, допълнителна молба от 04.03.2009 год.). Моли преписката да бъде върната на ОС „Земеделие” Първомай за обезщетяването със земя, отговаряща на законовите изисквания за качество и съответстваща на сумата, определена за обезщетяване – 5 398 лева. Твърди, че земеделската земя, определена за обезщетяване, не е с необходимото качество, съгласно чл. 23а, т. 1 от ППЗСПЗЗ.

Процесуалният представител на ответната Общинска служба земеделие гр. Първомай (променено наименование с ПЗР към ЗИДЗГ ДВ 43/29.04.2008 год.), счита жалбата за неоснователна и моли съдът да постанови решение, с което да я остави без уважение. Твърди, че съдът следва да се съобрази единствено с начина, по който е определена стойността на земята, възстановена като обезщетение, тъй като се определя от програмен продукт, от единна информационна система, в която предварително са зададени всички коефициенти по Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи. По този начин цените се формират автоматично и се получават средни цени по категории, задължителни за всички служби земеделие в страната и без възможност за корекции по преценка на служителя в службата. Твърди, че желанието на жалбоподателя е било да бъде обезщетен с този имот, видно от проведеното анкетиране, с което ОС Земеделие Първомай се е съобразила, поради което жалбата е неоснователна.

            По делото са приети писмени доказателства и е изслушана експертиза на вещото лице А.П.Г..

След поотделна и съвкупна преценка на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

С решение № *** от *** г. на ПК Първомай за определяне правото на обезщетение на собствениците по реда на чл. 10 б, чл. 10 в и чл. 35 от ЗСПЗЗ в землището на гр. Първомай на наследниците на Г. и Т. Т. е определено правото на обезщетение за признато, но невъзстановено право на собственост върху земеделски земи в размер на общо 7,260 дка обезщетение, всичко на обща стойност 5 603 лева.

            С решение № *** от *** г. на ОСЗГ Първомай, за обезщетяване със земеделска земя съгласно плана за обезщетяване в землището на гр. Първомай са били обезщетени наследниците на Г. и Т. Т., чрез предоставяне в собственост на земеделски земи на обща стойност 5 602 лева. Предоставения като обезщетение имот на стойност 783 лева, в точка първа от решението не се оспорва, като несъответстващ по стойност. Предоставеният в собственост като обезщетение имот в т. 2 от цитираното решение, а именно: поземлен имот от ОПФ № 000476 по плана за обезщетяване, представляващ пасище, мера, с площ 9,405 дка, пета категория, местност „Манда кър”, в землището на гр. Първомай е оценен на 5 398 лева.

Решението, видно от представеното копие (л. 42-43 от делото), е било връчено на пълномощник на жалбоподаталя на 06.11.2008 год. Жалбоподателят е наследник на Г. и Т. Т., видно от представените удостоверения № 8/13.02.2009 год. и № 9/04.03.2009 год. на община Димитровград, кметство с. С. Поради това и съдът прие, че жалбата е подадена от лице, легитимирано за това, с правен интерес от обжалването, в законоустановения срок и отговаряща на формалните реквизити, след подадена молба на 04.03.2009 год., което я прави допустима за разглеждане по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

От представените копия от решения по представената от ОС Земеделие Първомай преписка № *** год. е видно, че е бил предоставени в собственост като обезщетение имот, а именно: поземлен имот от ОПФ № 000476 по плана за обезщетяване, представляващ пасище, мера, с площ 9,405 дка, пета категория, местност „Манда кър”, в землището на гр. Първомай, който е оценен на 5 398 лева. Останалите писмени документи, съдържащи се в преписката, включително представения протокол за анкетиране на собственици, подлежащи на обезщетяване в землището на гр. Първомай от 29.08.2005 год., съдът не обсъжда, тъй като касаят процедури по издаване на административни актове, чиято законосъобразност е вън от компетентността на настоящия съд.

Предмет на разглеждане в настоящото производство е дали е налице  съответствие по стойност на признатото и полученото обезщетение. Преди постановяването на обжалвания административен акт се е развило обезщетителното производство, което представлява сложен фактически състав, в който органът по поземлена собственост постановява няколко отделни административни акта. Правна предпоставка за започването му е постановяване на решение, с което се признава право на възстановяване на земеделски имот. Именно Решение N *** г. на ОСЗГ - Първомай, издадено по чл. 27а от ППЗСПЗЗ, е предмет на съдебен контрол в настоящото производство, при който съдът е компетентен да извърши проверка дали е налице съответствие между признатото и полученото обезщетение - първото - определено с решенията по чл. 19, ал. 8 и 17 и второто -  по чл. 27а от ППЗСПЗЗ.

            В случая видно от изслушанато заключение на в.л. А.П.Г., след извършване на геодезическо измерване на процесния имот  ПИ № 000476 в землището на Първомай, м. “Манда кър”, се установи, че процесния имот по скица е 9,405 дка, а по заснемане с наложените ограничения за сервитут на ж.п. линията от 933 кв.м., площта на ивота става 8,472 дка, което не съответства на Решение N  **** г. на ОСЗГ - Първомай, издадено по чл. 27а от ППЗСПЗ. Видно от съдържанието на Решение N  **** г. на ОСЗГ - Първомай, издадено по чл. 27а от ППЗСПЗ, при прилагане на Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи, не са отчетени съществуващи ограничения върху ползването на процесния имот, които е следвало да бъдат взети предвид при извършването на оценката му. В настоящото производство ответната страна не ангажира доказателства, че при извършване на оценка на процесния имот са взети предвид съществуващите ограничения при ползването му, поради което е налице и оценка извършена в противоречие с правилата на Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи.

         В случая се установява, че е налице несъответствие, тъй като на наследодателя на жалбоподателя е определено с решението по чл.19 ал.8 ППЗСПЗЗ обезщетение на обща стойност съответстваща на стойността на процесния имот ОПФ № 000476, представляващ пасище, мера, без да е отчетено съществуването на учредени сервитути – ж.п. линия, която минава през имота и съставлява отделен поземлен имот. Този факт не е отчетен при определяне на цената на имота, като обезщетение при прилагане на Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи за оценка на ОПФ № 000476.

            Останалите приети и допуснати писмени доказателства, не влияят по същество на правните изводи на настоящия състав, поради което няма да бъдат обсъждани.

    С оглед на горното Решение № *** от *** г. на ОСЗГ Първомай, за обезщетяване със земеделска земя съгласно плана за обезщетяване в землището на гр. Първомай, с което наследниците на Г. и Т. Т. са обезщетени чрез предоставяне в собственост на поземлен имот от ОПФ № 000476 по плана за обезщетяване, представляващ пасище, мера, с площ 9,405 дка, пета категория, местност „Манда кър”, в землището на гр. Първомай следва да бъде отменено и преписката да се върне на ОСЗ - Първомай за произнасяне, която да  определи правилно съответна стойност на признатото и получено обезщетение от общинския поземлен фонд.

   Предвид изхода на делото и на основание чл.143 ал.1 АПК  административният орган следва да бъде осъден да заплати и направените от жалбоподателя разноски за вещи лица в размер на 1 905 лв.

    Воден от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

     ОТМЕНЯ Решение № *** от *** г. на ОСЗГ Първомай, за обезщетяване със земеделска земя съгласно плана за обезщетяване в землището на гр. Първомай, с което наследниците на Г. и Т. Т. са обезщетени чрез предоставяне в собственост на поземлен имот от ОПФ № 000476 по плана за обезщетяване, представляващ пасище, мера, с площ  9,405 дка, пета категория, местност „Манда кър”, в землището на гр. Първомай, като незаконосъобразно.

    ВРЪЩА преписката на ОСЗ - Първомай за произнасяне и указва на ОСЗ - Първомай да определи правилно съответна стойност на признатото и полученото обезщетение от общинския поземлен фонд.

    ОСЪЖДА ОСЗ - Първомай, с адрес: гр. Първомай,  да заплати на Д.К.Т., ЕГН **********,***, на основание чл.143 ал.1 АПК сумата в размер на 1 905 лв., представляваща направени разноски за вещи лица.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Административен съд - Пловдив в 14 - дневен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                   

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ / НК