Р Е Ш Е Н И Е

  8

гр. Първомай, 10.02.2011 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на втори февруари през две хиляди и единадесета година в състав:

                                                                                    Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 85 по описа на съда за 2010 г.,

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за делба във фазата на допускането й.

Ищцата твърди, че с ответниците са съсобственици на описаните в исковата молба два земеделски имота, възстановени на общия им наследодател Г. З. К. и тъй като не могат доброволно да прекратят съсобствеността по между си, моли да бъдат поделени от съда. Моли делбата да бъде извършена между страните при квоти, съгласно ЗН, като ищцата и ответникът З.К. получат по 1/6 идеална част от съсобствеността, ответниците К. – по 1/9 идеална част, а ответника Б. – 1/3 идеална част.

            Ответниците не изразиха становище по иска, не се явиха в съдебно заседание, с изключение на ответника З.К., който заяви единствено желание за доброволно уреждане на отношенията между страните.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Съгласно твърденията на ищцата и дадената в определението за насрочване на делото доказателствена тежест, следва в производството да бъде проведено пълно главно доказване на факта на възникване на съсобствеността – възстановяване на правото на собственост върху описаните в исковата молба недвижими имоти на наследодателя на страните и факта на възникване на наследственото правоприемство. В този смисъл са и дадените както в определение за насрочване на делото указания, така и в съдебно заседание при доклада на делото. За да бъде доказано възникване на правото на собственост върху земеделските земи, описани в исковата молба, следва да бъде представено съответно на придобивния способ доказателство, удостоверяващо принадлежността на правото на собственост. Съгласно чл. 14, ал. 1, т. 1 от ЗСПЗЗ, влязлото в сила решение на ОСЗГ, за възстановяване правото на собственост, придружено със скица, удостоверява правото на собственост и има силата на констативен нотариален акт за собственост върху имота. Тъй като към датата на възстановяване на имота собственикът е бил починал собствеността е била възстановена на наследниците му. Въпреки указанията не бяха представени актуални скици към представените и приети като доказателства по делото две решения на ОСЗГ П. № ***, с което на наследниците на Г. З. К. е възстановено правото на собственост върху нива от 4 дка в местността „Къралийките” в землището на с. Д. и Решение № 08ОБ, с което наследниците на Г. З. К. са обезщетени, съгласно пран за обезщетяване в землището на с. П., с пасище, мера от 5,335 дка, в местността „Високото”. За да бъде прието като титул за собственост към решението следва да бъде представена актуална скица, съгласно цитираната по-горе законова норма. Представените към исковата молба и неприети като доказателства скици са с изтекъл срок на годност, което е равнозначно на липса на скица. Поради изложеното съдът приема, че не е доказано съпритежанието на правото на собственост от страните по категоричен и безспорен начин, върху описаните в исковата молба земеделски земи, което следва да се докаже с решение на общинска служба земеделие и актуална скица на имота. Това е и факта, от който ищеца твърди да е възникнала съсобствеността между страните – възстановяването на имотите на наследниците на Г. З. К., който не се доказа категорично в настоящото производство. Не бе представено и актуално удостоверение за наследници, от което да е видно има ли промяна в кръга на лицата, които се легитимират като собственици на основание представените решения на ОСЗГ П.

Поради изложеното съдът счита, че следва да отхвърли иска за делба на описаните земеделски земи, като недоказан.

            Следва, на осн. чл. 9 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, следва ищецът да бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 50 лева по сметка на РС Първомай.

            Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ иска за делба между Е.З.Ш., с ЕГН: **********,***, З.Р.К.,***, Г.Т.К.,***, С.Г.Б.,***, К.С.К. и Е.Т.К.,***, на

Нива от 4.000 дка (четири декара), пета категория, местност „Карълийките”, имот № 089036 по плана за земеразделяне на с. Д., при граници (съседи): имот № 089037 нива на земи по чл. 19 ЗСПЗЗ; № 089032 полски път на Община Първомай, № 089016 нива на И. В. Н., № 089017 нива на З. П. К. и др., № 089038 нива на К. Щ. Д., № 089042 нива на К. И. Л. Г. и

Пасище, мера от 5.335 дка (пет декара и триста тридесет и пет кв.м), 3.751 дка пета категория, 1.584 дка четвърта категория местност „Високото”, в землището на с. П., общ. П., имот № 017007 по плана за земеразделяне при граници (съседи): имот № 017006 пасище, мера на община П., № 000222 гор. стоп. тер. на Държавна незаявена, № 017008 пасище мера на наследниците на А. Х. М., № 000137 полски път на Община П.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                   Районен съдия: /П/

 

ЕК / НК