Р Е Ш Е Н И Е

 

  13

гр. Първомай, 16.02.2011 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на втори февруари през две хиляди и единадесета година в състав:

                                                                                    Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 118 по описа на съда за 2004г.

за да се произнесе, взе предвид:

Иск за делба на земеделски земи във фазата на чл. 292 от ГПК (отм.), във вр. с параграф 2, ал. 1 от ПЗР на ГПК.

Ищецът моли да бъдат разпределени допуснатите до делба имоти, като му бъдат възстановени част от направените разноски, тъй като е поел всички такива за изготвяне на ПУП.

Ответникът ИА „Автомобилна администрация” не изпрати представител и не изрази становище. Ответникът МРРБ, чрез представителя си юрисконсулт Т., в съдебно заседание, предостави на съда при решаване по същество.

Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

По делото е допуснат до делба с влязло в сила съдебно решение от *** год. между страните, при дялове 2294/3860 идеални части за ищеца и по 1566/3860 за ответниците, дворно място от около 3 860 кв.м, съставляващо парцел УПИ № ІІ-ДАП, в кв. 107, по регулационния и кадастрален план на гр. П., при граници от две страни улици, УПИ-VІ пашкулна фабрика, УПИ-І озеленяване и УПИ-ІІІ озеленяване.

След указания към страните е изготвен, от правоспособен проектант, проект за изменение на ПУП, като от допуснатия до делба недвижим имот е разделен на два парцела, съобразно правата на страните, установени с влязлото в сила решение на съда за допускане на делбата. Проекта е одобрен със Заповед № *** от *** год. на кмета на община П., след решение на ОЕСУТ при Общинска администрация П. от *** год.

Представено и прието в съдебно заседание като компетентно изготвено е заключение на вещото лице Я., с което е определена пазарната стойност на допуснатия до делба имот, както и стойността на всеки един от новообразуваните такива, след изготвяне на ПУП.

Съдът следва да пристъпи към разпределение на имотите по реда на чл. 292 от ГПК (отм.), тъй като поради различните права на страните, съобразени при определяне на площта на новообразуваните имоти с ПУП, тегленето на жребий се оказва неудобно.

Следва на ищеца да се разпредели УПИ VІІ – 2687,2689, а на ответниците да се разпредели УПИ ІІ-ДАП, съгласно обяснителната записка към ПУП/ПР за УПИ ІІ-ДАП, кв. 107 по плана на гр. П. и удостоверение № АБУ-253/28.09.2010 год. на Община П., в което са описани подробно границите на новообразуваните имоти.

Стойността на двата реални дяла общо е в размер на 93941 лв., като стойността на УПИ VІІ – 2687,2689 е 56778 лева, а стойността на УПИ ІІ-ДАП е 37163 лева. Тъй като ищецът има признати права с решението за допускане на делба – 2294/3860 идеални части от допуснатия до делба имот, то стойността на дела му е в размер на 55 829 лева,

 

като получава реално дял, оценен на 56 778 лева, или стойността на дяла му е с 949 лева повече от признатите му права по решението по допускане на делба.

Ответниците имат признати права в размер на 1566/3860 идеални части, или стойността на дела им е 38112 лева, изчислена според общата стойност на двата новообразувани имота. Получават реален дял на стойност 37163 лева, или с 949 лева по-малко от признатите им права. Поради това, за уравняване на дела на ответниците, следва ищецът да бъде осъден да им заплати сумата от 949 лева.

Съдът следва да осъди съделителите да заплатят дължимата държавна такса върху стойността на дяловете си на основание чл. 8 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, или съответно ищецът в размер на 4 % от стойността на дела си, или 2233,16 лева, а ответниците съответно на размера на дела им – 1524,48 лева.

Ищецът в съдебно заседание поиска да му бъдат присъдени и направените разноски в производството, свързани с изработването на ПУП –ПР. Съгласно чл. 293а от ГПК (отм.), във вр. с параграф 2, ал. 1 от ПЗР на ГПК, страните заплащат разноските, съобразно стойността на дяловете им. За изготвения ПУП – ПР са заплатени от ищеца, видно от представената квитанция сумата от 400 лева, а за назначената СТЕ – 180 лева. Общата стойност на разноските е 580 лева, следователно, съобразно частта си, ищецът следва да поеме 344,70 лева от направените разноски, а останалата, заплатена от него част, следва да му бъде възстановена, като бъдат осъдени ответниците да му заплатят сумата от 235,30 лева направени по делото разноски, съобразно частта им.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на В.Д.С., с ЕГН: **********,***, УПИ VІІ – 2687, 2689, с площ от 1948 (хиляда деветстотин четиридесет и осем) кв. м, при граници: УПИ І – озеленяване, улица „***”, УПИ ІІІ – озеленяване и УПИ VІ – пашкулена фабрика.

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на ДЪРЖАВАТА, представлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията УПИ ІІ – ДАП, с площ от 1275 (хиляда двеста седемдесет и пет) кв. м, при граници: улица „***”, от две страни УПИ VІІ – 2687, 2689 и УПИ VІ – пашкулена фабрика.

 

ОСЪЖДА В.Д.С., с ЕГН: **********,***, да заплати на ДЪРЖАВАТА, представлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията сумата от 949 (деветстотин четиридесет и девет) лева, за уравнение на дела.

 ОСЪЖДА В.Д.С., с ЕГН: **********,***, да заплати по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на 2233,16 (две хиляди двеста тридесет и три лева и шестнадесет стотинки).

ОСЪЖДА ДЪРЖАВАТА, представлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „АВТОМОБИЛНА

 

АДМИНИСТРАЦИЯ” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да заплатят по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на 1524,48 лв. (хиляда петстотин двадесет и четири лева и четиридесет и осем стотинки).

ОСЪЖДА ДЪРЖАВАТА, представлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да заплатят на В.Д.С., с ЕГН: **********,***, сума в размер на 235,30 лева (двеста тридесет и пет лева и тридесет стотинки),  направени разноски в производството, на осн. чл. 293а от ГПК (отм.), във вр. с параграф 2, ал. 1 от ПЗР на ГПК.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

                                                            Районен съдия:  /П/

ЕК/НК