М О Т И В И

към присъда № .15 от 07.09.2010 година, по н.о.х.дело № 119/2010 година

по описа на Първомайския районен съд.

 

                        С обвинителен акт на Районна прокуратура Първомай подсъдимият Д.П.П. – роден на *** ***, български гражданин, със средно специално образование, разведен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** е предаден на съд за това, че в периода от 19.08.2009 година до 15.05.2010 година в град Първомай, след като е бил осъден да издържа свой низходящ – П.Д.П., съзнателно не е изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски – девет месечни вноски, като общата неизплатена сума за издръжка е в размер на 1 800 лева, като деянието е извършено повторно, след като е бил осъден с влязла в сила присъда № 26 от 17.11.2009 – престъпление по чл.183, ал.4 във връзка с  ал.1 във връзка с чл.28, ал.1 от НК.

                        Делото е насрочено за предварително изслушване на страните от съда по реда на чл.370, ал.1 от НК. Подсъдимия Д.П.П., лично и чрез процесуалния си представител изразява съгласие за провеждане на съкратено съдебно следствие по реда на глава  ХХVІІІ от НПК.

                        Представителят на Районна прокуратура - Първомай излага съображения, че поддържа обвинението, както по отношение на фактическата обстановка, изложена в обвинителния акт, така и по отношение на правната квалификация на деянието, като пледира на подсъдимият, да му бъде наложено наказание  при условията на чл. 58а, във връзка с чл.55, ал.1, т.2 б.”в” от НК.

                        Подсъдимият Д.П.П., заявява че не оспорва фактическата обстановка и пледира да му бъде наложено наказание „Глоба”.

                        Съдебното следствие по делото е проведено по реда на чл.372, ал.4, във връзка с чл. 371, т.2 от НПК, предвид направеното от подсъдимия признание на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и изразеното съгласие от негова страна да не се събират доказателства за тези факти.

           Съдът, като взе предвид направеното самопризнание от подсъдимия и събраните на досъдебното производство писмени и гласни доказателства,  които подкрепят самопризнанието на подсъдимия, при условията на чл. 373, ал.3 от НПК, ведно със становищата и доводите на страните, намери за установена следната фактическа и правна обстановка :

  

                       

ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА

 

                        Подсъдимият Д.П.П. и свидетелката Е.Н.Г. сключили граждански брак  на 09.02.2002 година в град Първомай. От съвместното им съжителство се родило детето – синът им П.Д.П., ЕГН **********. В последствие гражданският им брак бил прекратен с решение № 5/24.10.2008 година по гражданско дело № 37/2008 година по описа на Районен съд – Първомай. Със същото решение упражняването на родителските права на роденото от брака им дете били предоставени на майката – свидетелката Е.Г., а подсъдимият Д.П. бил осъден да заплаща на детето П.П. чрез неговата майка и законна представителка ежемесечна издръжка в размер на 200,00 лева, считано от датата на влизане в сила на решението. Съдебното решение влязло в сила на 24.10.2008 година.

                        Подсъдимият Д.П. не заплащал месечните вноски по издръжката. За периода от 19.08.2009 година до 15.05.2010 година включително неиздължени от подсъдимия били 9 месечни вноски, всяка в размер на 200 лева, или общо в размер на 1 800 лева. По този начин към момента на приключване на досъдебното производство неиздължена от подсъдимия останала горепосочената сума.

                        В обясненията си подсъдимият П. се признава за виновен, твърди, че имал финансови затруднения и е изразил готовност да направи всичко възможно да заплати дължимата от него издръжка в хода на съдебното производство.

                        По описания начин с деянието си подсъдимият Д.П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.183, ал.1 от НК, като в периода от 24.10.2008 година до 18.08.2009 година  /включително/ в град Първомай, като е осъден с решение по гражданско дело № 37/2008 година по описа на Районен съд – Първомай /влязло в сила на 24.10.2008 година/ да издържа свой низходящ – сина си П.Д.П., ЕГН **********, съзнателно не е изпълнил това си задължение в размер на повече от две месечни вноски, в частност 9 месечни вноски, всяка в размер на 200,00 лева, общо в размер на 1 800 лева.

                        Видно от приложената справка за съдимост подсъдимия Д.П. е осъждан с влязла сила присъда по НОХД № 171/2009 година, по описа на ПРС за престъпление по чл.183, ал.1, във връзка с чл.58а, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”в” от НК на глоба в размер на сто лева.

                        Изложената фактическа обстановка се установява от обясненията на подсъдимият, дадени в съдебна фаза, свидетелските показания, както и от другите събрани в наказателното производство доказателства, приобщени към доказателствения материал по реда на чл.281 НПК. Не се събраха противоречиви доказателства, което да налага отделното им обсъждане. 

           

ПРАВНА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ДЕЯНИЕТО

 

                        От събраните в хода на съдебното следствие доказателства, обсъдени по – горе, съдът счете за безспорно това, че подсъдимият е автор на описаното по – горе деяние. С него подсъдимият Д.П.П. е осъществил престъпния състав на престъплението по чл.183, ал.4 във връзка с ал.1, във връзка с чл.28, ал.1 от НК.

                        От субективна страна деяние е извършено от страна на подсъдимият при пряк умисъл на вината.

                        От обективна страна е налице – не плащане на издръжка на свой низходящ. 

                        Предвид гореизложеното съдът намира за доказано по несъмнен и безспорен начин, че подсъдимият Д.П.П. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на посочената по-горе правна квалификация.

 

ОТНОСНО ВИДА И РАЗМЕРА НА НАКАЗАНИЕТО

 

         За извършеното престъпление по чл.183,  ал.4 във връзка с ал.1 от НК /доп. Бр.47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г./ се предвижда наказание –  лишаване от свобода до две години или пробация.

            Съдът определи на подсъдимия вид и размер на наказанието, при условията на чл. 55, ал.1, т.2, б. “в” от НК, към която препраща разпоредбата на чл. 373, ал.2 във връзка с чл.58а, ал.4 от НПК, като изхожда от тежестта на деянието и другите отегчаващи и смекчаващи отговорността обстоятелства. Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът отчете  направените самопризнания и изразеното критично отношение към извършеното, както и обстоятелството, че подсъдимият няма доходи от 2008 година до месец май 2009 година и характеристична справка (л.29) от досъдебното производство. В съдебно заседание подсъдимия заявява, че към настоящия момент  работи и  получава минимални трудови доходи.

Отегчаващи отговорността обстоятелства съдът счете, че не са налице. 

            При това положение съдът намира, че следва да определи на подсъдимия наказание  глоба в размер към средния, а именно 300 лв., съобразена със степента на обществената опасност на престъплението и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. С оглед социалния статус и имотното състояние на подсъдимия, съдът счита, че така наложеното наказание би въздействала предупредително и възпитателно върху него и другите членове на обществото.     

При определяне на вида и размера на наказанието съдът се съобрази с принципите за законоустановеност и индивидуализация на наказанието, залегнали в чл.54 от НК, изхождайки от предвидено за гореописаното престъпление наказание лишаване от свобода доо две гоодини или пробация, степента на обществената опасност на деянието и дееца и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и с целите на наказанието, залегнали в чл.36 НК.

                       

ПРИЧИНИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

 

Причините и условията за извършване на конкретното престъпление са ниското правно съзнание и затрудненото материално положение на подсъдимия.

От съдържанието на обвинителния акт е видно, че разноски по досъдебното производство не са направени, както такива не са направени и в съдебното производство.

Водим от горните мотиви, Първомайски районен съд постанови присъдата си.

 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

МЗ/ВК