П Р О Т О К О Л № 44

 

гр. Първомай, 03.09.2010 година

 

РАЙОНЕН СЪД ПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в публично заседание на трети септември 2010 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

и прокурора Йоанна Запрянова

сложи на разглеждане НОХД № 152 по описа за 2010 година,

докладвано от Председателя.

 

Производството е по реда на чл. 381 и следващите от НПК.

Заседанието се открива.

На именното повикване в 14:00 часа:

За Районна прокуратура гр. Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова.

Подсъдимият К.П.М. лично и с адвокат адвокат Е.Е., с пълномощно по делото.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото.

Адвокат Е.Е.: Да се даде ход на делото. Призовани сме своевременно. Не правим възражение за нередовно призоваване.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда  на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ ОТ НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Подсъдим К.П.М., на *** години, роден на *** ***, ***, *** гражданин, *** образование, ***, ***, ***, с постоянен адрес: ***, с настоящ адрес: ***, с ЕГН: **********.

 

Съдът провери връчени ли са преписите и съобщенията на основание чл. 254 и чл. 255 от НПК.

 

Адвокат Е.Е.: Връчен ни е екземпляр от споразумението за решаване на делото и разпореждането на съда. Нямаме възражение за нередовно призоваване.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

Отводи и искания в тази насока не се направиха.

 

Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитането му от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 381 и сл. от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от мен, защитника на подсъдимия адвокат Е.Е. и с участието на подсъдимия К.П.М., което моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да го одобрите и да прекратите наказателното производство.

Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият К.П.М. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Адвокат Е.Е.: Госпожо Председател, от името на подзащитния ми Ви моля да одобрите представеното споразумение, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и сл. от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От престъплението не са причинени имуществени вреди.

 

Съдът, на основание чл. 382, ал. 4 от НПК, запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

Подсъдим К.П.М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по така представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК, във вр. с чл. 381, ал. 5 от НПК, то следва да има следния окончателен вид:

Подсъдимият К.П.М., на *** години, роден на *** ***, ***, *** гражданин, *** образование, ***, ***, ***, с постоянен адрес: ***, с настоящ адрес: ***, с ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 18.07.2010 год. в гр. Първомай, обл. Пловдивска е извършил непристойни действия (изразяващи се в пренебрегване на разпореждане на полицейски служители, употреба на псувни, неприлични изрази и заплахи на публично място и по адрес на полицейски служители, опит за нанасяне на удар на полицейски служител – полицай Г.Д.Г. – „полицай СОД” при РУП Първомай), грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта (служители на РУП Първомай – старши полицай П.К.П. – „полицай „ВПА” и полицай И.М.Б. и полицай Г.Д.Г., и двамата на длъжност „полицай СОД”, и тримата при РУП Първомай), изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, поради което и на основание чл. 325, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква „б” от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ ПРОБАЦИЯ”, както следва: „Задължителна регистрация по настоящ адресза срок от една година; с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично, и„Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година и „Безвъзмезден труд в полза на обществото” в размер на 100 (сто) часа, за срок от една година.

На основание чл. 59, ал. 1 т. 1 , вр. с ал. 2 от НК СЕ ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият К.П.М. е бил задържан за срок от 24 (двадесет и четири) часа по реда на ЗМВР, считано от 18.07.2010 год. до 19.07.2010 год.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Е.Е.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението. Моля същото да бъде одобрено във вида, в който е представено.

Подсъдим К.П.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

(п)

Защитник:

(п)

 

(Йоанна Запрянова.)

 

(адвокат Е.Е.)

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(К.П.М.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381 от НПК, не противоречи на закона и морала, и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство прекратено.

Ето защо и на основание чл. 382, ал. 7, ал. 9 от НПК и чл. 24, ал. 3, от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия К.П.М. и защитника му адвокат Е.Е. от Адвокатска колегия гр. *** СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 152/ 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 152 / 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия К.П.М. мярка за неотклонение “Подписка”.

Определението в тази му част подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ПОС.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 14:15 часа.

 

Председател: (п)

 

Секретар: (п)

 

ЕК / МЗ