П Р О Т О К О Л  № 40

 

гр. Първомай, 25.08.2010 година

 

РАЙОНЕН СЪД ПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на двадесет и пети август 2010 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

и прокурора Йоанна Запрянова

 

сложи на разглеждане НОХ дело № 148 по описа за 2010 година, докладвано от Председателя.

 

Производството е по реда на Глава двадесет и пета от НПК.

 

Заседанието се открива.

На именното повикване в 14:30 часа:

За районна прокуратура гр. Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова.

Подсъдимият И.Р.Р., се явява, осигурен от Районна прокуратура гр. Първомай заедно с адвокат Н.Ш.Б. от АК – Пловдив, с пълномощно от днес.

Свидетелят Я.Г.Д., не се явява.

 

По хода на делото:

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото. Представям споразумение за решаване на настоящото дело, което сме сключили с подсъдимия и защитника му. В тази връзка моля ход на делото да бъде даден по реда на Глава двадесет и девета от НПК. Не съм осигурила присъствието на свидетеля с оглед постигнатото споразумение.

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото. За извършеното от подзащитния ми престъпление – по чл. 343б, ал. 1 от НК, законът допуска сключването на споразумение. Постигнали сме такова с Районна прокуратура Първомай, за което моля да дадете ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

Подсъдим И.Р.Р.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът, с оглед становището на страните и съгласно разпоредбите на чл. 381, ал. 2 от НПК намира, че няма законова пречка делото да се реши със споразумение, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Подсъдим И.Р.Р.: на *** години, роден на *** ***, ***, *** гражданин, ***, ***, *** образование, ***, живущ ***, с ЕГН: **********.

 

Съдът на основание чл. 254 от НПК провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на прокуратурата, разпореждането на съда и представеното в днешно съдебно заседание споразумение за решаване на делото.

 

Подсъдим И.Р.Р.: Получил съм документите. Прочел съм ги.

 

Съдът на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, разясни на страните правото им на отводи срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи и искания в тази насока не постъпиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК, разясни на страните правата им предвидени в този кодекс - НПК.

Съдът на основание чл. 275, ал. 1 от НПК, разясни на страните правото им на искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Нямам други искания и доказателства.

Адвокат Н.Б.: Към настоящия момент нямаме други искания и доказателства.

Подсъдим И.Р.Р.: Нямам искания.

 

С оглед изявлението на страните съдът счита, че няма пречка да се даде ход на съдебното следствие, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

ДОКЛАДВА се споразумението чрез прочитането от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура Първомай, представлявана от мен, защитника на подсъдимия адвокат Н.Ш.Б. и с подсъдимия И.Р.Р.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият И.Р.Р. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат Н.Б.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

Подсъдим И.Р.Р.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият И.Р.Р., на *** години, роден на *** ***, ***, *** гражданин, ***, ***, *** образование, ***, живущ ***, с ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 23.08.2010 год., в гр. Първомай, обл. Пловдив е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фолксваген Голф”, с ДКН: ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,93 на хиляда, установено по надлежния ред – с Алкомер 931 № 0249601, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК, и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква „б” от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ ПРОБАЦИЯ”, както следва: „задължителна регистрация по настоящ адрес”, с явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице, с периодичност два пъти седмично, за срок от 8 (осем) месеца и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 8 (осем) месеца.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1, вр. с ал. 2 от НК от определеното наказание „пробация” СЕ ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият И.Р.Р. е бил задържан по Закона за Министерството на вътрешните работи за срок от 24 часа, считано от 23.08.2010 год. до 24.08.2010 год.

На основание чл. 343г, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК подсъдимият И.Р.Р. СЕ ЛИШАВА ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО за срок от 8 (осем) месеца.

На основание чл. 59, ал. 4 от НК СЕ ПРИСПАДА времето през което подсъдимият И.Р.Р. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 23.08.2010 год.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Защитник:

(п)

 

(Йоанна Запрянва)

 

(адвокат Н.Б.)

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

(п)

 

 

 

(И.Р.Р.)

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим И.Р.Р.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производствопрекратено. Взетата на досъдебното производство по отношение на подсъдимия И.Р.Р. мярка за неотклонение “Подписка” следва да бъде отменена.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, защитника на подсъдимия адвокат Н.Ш.Б. и подсъдимия И.Р.Р. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 148 / 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия И.Р.Р. мярка за неотклонение „Подписка”.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №  148 / 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 14:45 часа.

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)

 

 

ЕК / МЗ