П Р О Т О К О Л  № 26

 

гр. Първомай, 19.04.2010 год.

 

РАЙОНЕН СЪДПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на деветнадесети април 2010 година, в следния състав:

 

Председател: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

Секретар Мария Запрянова

Прокурор Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя НОХД № 48 / 2010 година.

 

Производството е по реда на Глава ДВАДЕСЕТ И СЕДМА от НПК.

 

На именното повикване в 10:30 часа:

За Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова.

Подсъдимият О.А.С., редовно призован, се явява лично и с адвокат Н.З.И., с пълномощно по делото.

 

Постъпили са изисканите от съда:

- Справки за правното положение на подсъдимия  О.А.С.

o       изх. № 1517 / 31.03.2010 год. на Затвора град Пазарджик;

o       рег. № 6470 / 06.04.2010 год. на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” София;

-         Справка за съдимост рег. № 117 / 16.04.2010 год. на Районен съд Първомай.

 

По хода на делото:

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, тъй като постигнахме споразумение.

Адвокат Н.И.: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК. Постигнахме споразумение с прокуратурата.

Подсъдим О.А.С.: Съгласен съм с казаното от адвоката ми.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Подсъдим О.А.С., роден на *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, с *** образование,***, ***, не работи, ЕГН: **********.

 

Съдът, на основание чл. 272, ал. 4 от НПК, провери връчени ли е на подсъдимия препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда съгласно чл. 254 от НПК.

 

Подсъдим О.А.С.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Призован съм преди повече от 7 дни – на 31.03.2010 година.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК дава възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Представям писмен проект за споразумение за решаване на делото, подписан от страните.

Адвокат Н.И.: Нямам искания по доказателствата. Постигнали сме споразумение с прокуратурата, което сме подписали.

Подсъдим О.А.С.: Съгласен съм делото да се гледа със споразумение.

 

Съдът счита, че следва да приеме представените доказателства, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представеното споразумение, ПРИЕМА И ПРОЧИТА Справки за правното положение на подсъдимия О.А.С. изх. № 1517 / 31.03.2010 год. на Затвора град Пазарджик и рег. № 6470 / 06.04.2010 год. на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” София, и Справка за съдимост рег. № 117 / 16.04.2010 год. на Районен съд Първомай.

 

Дава ход на СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия О.А.С. и защитника му адвокат Н.З.И. ***. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият О.А.С. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат Н.И.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Същото не противоречи на закона и на морала, поради което моля да бъде одобрено от съда. Щетите са възстановени изцяло.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

Подсъдим О.А.С.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият О.А.С., роден на *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, *** образование, ***, ***, ***, ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 29.10.2009 год. в с. Крушево, обл. Пловдив е управлявал моторно превозно средство (лек автомобил марка „Трабант” с поставени на него регистрационни табели с ДКН: ***, издадени за друго моторно превозно средство), с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5% на хиляда, а именно – 1,39 на хиляда, установено по надлежния ред – с „Алкомер 931”, № 0249601, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл. 343б, ал. 1 от НК,  поради което и на основание чл. 343б, ал. 2, вр. с  ал. 1 от НК и във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на 4 (четири) месеца, което да се изтърпи при първоначален „строг” режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, на осн. чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС, както и НАКАЗАНИЕ „ГЛОБА” в размер на 100,00 (сто) лева.

 

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.И.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим О.А.С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Защитник:

 

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(Адвокат Н.И.)

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(О.А.С.)

 

 

 

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия О.А.С. и защитника му адвокат Н.З.И. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 48 / 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Споразумението по настоящето дело е за деяние извършено  при условия на чл. 68, ал. 1 от НК, поради което следва на основание чл. 383, ал. 2 от НПК да се произнесете относно изтърпяването на отложеното наказание по НОХД № 30 / 2009 год. на Районен съд Първомай по реда на чл. 306, ал 1 т. 3 от НПК, като наказанието в размер на три месеца лишаване от свобода, определено на осъдения О.С. по НОХД № 30 /2009 год. да бъде изтърпяно отделно и изцяло от наказанието, определено по настоящото дело, при първоначален „строг” режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, на осн. чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС.

Следва и на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК да се приспадне времето, през което е търпяно наказание по НОХД № 30 / 2009 год., считано от 30.11.2009 до 19.12.2009 год.

 

Адвокат Н.И.: Съгласен съм с искането на прокуратурата по отношение прилагането на чл. 68 от НК, и за приспадане на излежаните 19 дни, които са изтърпени от подзащитния ми във връзка с привеждане на изпълнението на отложеното наказание по НОХД № 30 / 2009 год. с отмененото определение за одобряване на споразумение по делото.

Подсъдим О.А.С.: Съгласен съм с адвоката ми.

 

Съдът счита, че на основание чл. 383 от НПК съдът следва да се произнесе  за изтърпяване на отложеното наказание по НОХД № 30 / 2009 год. по описа на Районен съд – Първомай, на основание чл. 68, ал. 1 от НК по реда на чл. 306, ал. 1 т. 3 от НПК.  Видно от представените свидетелство за съдимост и справки е видно, че с определение по НОХД № 30 / 2009 год. по описа на Районен съд – Първомай, влязло в сила на 12.02.2009 год., на подсъдимия О.А.С. за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 54 от НК му е наложено наказание “лишаване от свобода” в размер на три месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено изпълнението му за срок от три години. Деянието по настоящото дело е извършено на 29.10.2009 год. в с. Крушево, община Първомай, т.е. преди да са изтекли трите години изпитателен срок, определени по цитираното определение.

Ето защо са налице предпоставките на чл. 68, ал. 1 от НК – извършено друго умишлено престъпление от общ характер до изтичане на определения от съда изпитателен срок, и следва съдът да отмени условното осъждане и постанови реално изтърпяване на наложеното наказание “лишаване от свобода” в размер на три месеца, при първоначален “строг “ режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, на осн. чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС.

С оглед привеждане в изпълнение на цитираното наказание по НОХД № 184 / 2009 год. по описа на Районен съд – Първомай с определение, влязло в сила на 19.11.2009 год. подсъдимият е изтърпял за времето от 30.11.2009 год. до 19.12.2009 год. част от наказанието по НОХД № 30 / 2009 год. по описа на Районен съд – Първомай. След отмяна на определеното по НОХД  № 184 / 2009 год. описа на Районен съд – Първомай на основание чл. 176 т. 6 от ЗИНЗС е отменено изпълнението на наказанието. Ето защо съдът счита, че следва да бъде приспаднато частта от изтърпяното наказание „лишаване от свобода”. Ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл. 383, ал. 2, във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 3 от НПК ОТМЕНЯ условното осъждане по НОХД № 30 / 2009 год. на Районен съд – Първомай по отношение на осъдения О.А.С., с ЕГН: **********,***, и ПОСТАНОВЯВА наложеното наказание в размер ТРИ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА” да се изтърпи отделно и изцяло при първоначален “СТРОГ” режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На основание чл. 59, ал. 2 от НК ЗАЧИТА времето от 30.11.2009 год. до 19.12.2009 год., през което О.А.С., с ЕГН: ********** е бил задържан за изпълнение на наказанието.

 

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 48 / 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия О.А.С. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

Определението в тази му част подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ПОС.

 

 

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11: 40 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

(п)

 

 

 

 

 

 

СЕКРЕТАР:

 

(п)

 

 

ЕК / МЗ