П Р О Т О К О Л  № 20

 

гр. Първомай, 12.04.2010 год.

 

РАЙОНЕН СЪДПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на дванадесети април 2010 година, в следния състав:

 

Председател: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

Съдебни заседатели: ХРИСТИНКА ВЪЛЧЕВА

ДАРИНКА КАЛИНОВА

 

Секретар Мария Запрянова

Прокурор Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя НОХД № 38 / 2010 година.

 

Производството е по реда на Глава ДВАДЕСЕТ И СЕДМА от НПК.

 

На именното повикване в 10:00 часа:

За Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова.

Подсъдимият М.Ж.Ч., редовно призован, се явява лично.

 

В залата се явява и адв. Т.С.И., който предвид насрочване на делото по реда на гл. ХХVII от НПК и съгласно разпореждане на съдията-докладчик от 11.03.2010 год. е призован в качеството му на служебен защитник на досъдебното производство.

 

Подсъдим М.Ч.: Известно ми е, че за разглеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие трябва да имам защитник. Не съм упълномощил такъв, тъй като не разполагам със средства. На досъдебното производство за служебен  защитник ми бе назначен адвокат Т.И.. Съгласен съм да ме защитава и в съдебното производство, защото е запознат с делото.

Адвокат Т.И.: Запознат съм с материалите по делото. Бил съм  служебен защитник на подс. М.Ж. Чакоров в досъдебното производство. Ще поема защитата на подс. Ч. в настоящото производство.

 

Съдът, след съвещание, намира, че в случая са налице предпоставките на чл. 372, ал. 2, вр. с ал. 1 от НПК, тъй като делото е насрочено за предварително изслушване на страните и участието на защитник в съдебното производство е задължително, за такъв на подсъдимия следва да бъде назначен адвокат Т.И., който е бил назначен за служебен защитник на досъдебното производство.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл. 372, ал. 2 от НПК НАЗНАЧАВА адв. Т.С.И. *** за СЛУЖЕБЕН ЗАЩИТНИК на подсъдимия М.Ж.Ч. по НОХД № 38 / 2010 год., по описа на РС – Първомай.

 

По хода на делото:

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, тъй като постигнахме споразумение.

Адвокат Т.И.: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК. Постигнахме споразумение с прокуратурата.

Подсъдим М.Ж.Ч.: Съгласен съм с казаното от адвоката ми.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Подсъдим М.Ж.Ч., роден на *** ***,живущ в с. ***, обл. ***, ул. „***, ***, *** гражданин, ***, ***, ***, ***, ЕГН: **********.

 

Съдът, на основание чл. 272, ал. 4 от НПК, провери връчени ли е на подсъдимия препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда съгласно чл. 254 от НПК.

 

Подсъдим М.Ж.Ч.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Призован съм преди повече от 7 дни – на 24.02.2010 година.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК дава възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Представям писмен проект за споразумение за решаване на делото, подписан от страните. Представям Справка за изтърпяване наказанията на подсъдимия изх. № 50/10 от 23.03.2010 год. по описа на Районна прокуратура Първомай.

Адвокат Т.И.: Нямам искания по доказателствата. Постигнали сме споразумение с прокуратурата, което сме подписали.

Подсъдим М.Ж.Ч.: Съгласен съм делото да се гледа със споразумение.

 

Съдът счита, че следва да приеме представените доказателства, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представеното споразумение и ПРИЕМА и ПРОЧИТА Справка изх. № 50/10 от 23.03.2010 год. по описа на Районна прокуратура Първомай.

 

Дава ход на СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия М.Ж.Ч. и служебния му защитник адвокат Т.С.И. ***. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият М.Ж.Ч. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Щетите са възстановени изцяло.

Адвокат Т.И.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Същото не противоречи на закона и на морала, поради което моля да бъде одобрено от съда. Щетите са възстановени изцяло.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

Подсъдим М.Ж.Ч.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Прочетено ми е споразумението. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият М.Ж.Ч., роден на *** ***, живук в***, ***, ***, ***, *** гражданин, ***, ***,***, ***, ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 14.01.2010 год. в с. Градина, обл. Пловдив, в условията на „опасен рецидив” – след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода” не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот и чрез използване на техническо средство – ножче, е отнел чужди движими вещи – един килограм фасул, на стойност 1,80 лева, един килограм ориз, на стойност 2,50 лева, един литър олио, на стойност 2,20 лева, един пакет юфка, на стойност 0,95 лева и дигитален радио-часовник с касетофон марка „Фирст” на стойност 35,00 лева, всичко на обща стойност 42,45 лева, от владението на В.Г. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, пр. 2, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 29, ал. 1, буква „а” от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на 4 (четири) месеца, което да се изтърпи при първоначален „строг” режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, на осн. чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС.

 

Подсъдимият М.Ж.Ч. СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата 25,00 (двадесет и пет) лева разноски за стоково-оценъчна експертиза на досъдебното производство, както и направените по делото разноски за служебна защита.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Т.И.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим М.Ж.Ч.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Служебен защитник:

 

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(Адвокат Т.И. )

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(М.Ж.Ч.)

 

 

 

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия М.Ж.Ч. и служебния му защитник адвокат Т.С.И. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 38 / 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 38 / 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия М.Ж.Ч. мярка за неотклонение “Подписка”.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:30 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

(п)

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

1.

 

(п)

 

 

2.

 

(п)

СЕКРЕТАР:

 

 

(п)

 

 

ЕК / МЗ