О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Първомайски  районен съд, втори състав, в закрито заседание на четвърти юни две хиляди и десета година  с                                          

 

                                                                 Председател: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

като разгледа докладваното от съдия-докладчик Матей Златанов

ЧН дело № 78 по описа за 2010 година за да произнесе взе предвид следното:

 

        Производството е по реда на чл. 243 от НПК.

        Обжалвано е Постановление на РП-Първомай от 21.05.2010 г. за прекратяване на наказателното производство по  досъдебно производство № 5/10 г. по описа на РПУ-Първомай, образувано срещу  и водено срещу В.С.Р. за престъпление по чл. 183 ал. 1 от НК. Оплакванията са за необоснованост и незаконосъобразност на постановлението, налице  била и непълнота на събраните на досъдебното производство доказателства.

        Становище от обвиняемия не е постъпило.

        Жалбата е била подадена в законен срок, но разгледана по същество се явява неоснователна.

        За да прекрати наказателното производството, РП-Първомай е приела, че се касае за малозначителен случай на деяние по чл.183, ал.1 от НК, който попада в категорията на визираните в чл.9, ал.2 от НК и в този смисъл деянието се явява несъставомерно.

        Фактическата обстановка приета в постановлението не се оспорва от жалбоподателя и напълно се подкрепя от събраните писмени и гласни доказателства. Жалбоподателя твърди единствено, че за него са настъпили значителни вреди, вследствие поведението на обвиняемия Р..

Видно от приложеното на л.15 от досъдебното производство Решение № 18 от 17.04.2008 година, постановено по гр.д. № 124/2007 година, по описа на ПРС, обв. Р. е осъдена да заплаща 60 лв месечна издръжка на П.В.Р. и 65 лв месечна издръжка на Р.Р., деца родени от брака му с жалбоподателката А.З.Р.. Решението е постановено в отсъствие на ответника Р. и е влязло в законна сила на 08.05.2008 година. На 16.05.2008 година е издаден изпълнителен лист са сумите от 60 лв и 65 лв.

Решението е връчено на обв.Р., чрез назначения му особен представител адв.С.. От събраните по делото гласни доказателства се установява, че особения представител на обв.Р. не го познава и не му е съобщавал за постановеното Решение за изменение на размера на присъдената издръжка.

Наказателното производство е прекратявано веднъж от РП Първомай, като Постановлението за прекратяване е обжалвано пред РС Първомай. Същото е потвърдено с Определение на РС Първомай по ЧНД № 30/10 година. Определението е отменено с Определение по ВЧНД № 1153/2010 година на ПОС и досъдебното производство № 5/10 година, по описа на РУ на МВР Първомай е върнато за доразследване за изпълнение на указанията на Пловдивски окръжен съд, дадени в мотивната част на Определението  от 31.03.2010 година постановено по ВЧНД № 1153/2010 година.

От допълнително извършените следствени действия съгласно дадените указания е установено следното: По издадения изпълнителен лист по гр.д. №124/2007 година е образувано изп.д. № 27/09 година, по описа на СИС при Първомайски районен съд. Същото е изпратено по компетентност на СИС при Районен съд Смолян, където е образувано изп.д. № 293/2009 година, по описа на същата. Приложени са съобщения по образуваните изпълнителни дела до обв.Р., за наложена възбрана на недвижим имот негова собственост. Същите са върнати от Кмета на с.М., невръчени. Липсват данни по двете изпълнителни дела, че на обв.Р. е връчена покана за доброволно изпълнение по надлежния ред. Няма данни, на същия да е връчено по надлежния ред и Определение № 127 от 04.08.2009 година, по изп. Дело № 27/2009 година, л.55 от досъдебното производство, където е описано въз основа на какво изпълнително основание е наложено обезпечение от ДСИ при Първомайски районен съд.

От извършените допълнително следствени действия е видно, че постановяване на Решение в отсъствие на ответника Р. и ненадлежно връчване на покана за доброволно изпълнение, по издадения изпълнителен лист, същия не е уведомен по надлежния ред за влязлото в сила съдебно решение за изменение на плащаната от него издръжка. От събраните доказателства е видно, че обв.Р. не е преустановявал заплащането на издръжка на двете си непълнолетни деца, като е заплащал издръжка в размер присъден с Решение № 424/07.06.2002 година, по гр.д. № 1382/02 година, по описа на РС Смолян.  

Деянието по чл.183, ал.1 от НК е умишлено и за да бъде осъществено, следва да е налице умисъл у дееца за извършването му. В случая такъв не е налице, тъй като обв.Р., не е бил уведомен по надлежния ред за увеличения размер на издръжката за двете непълнолетни лица и не може да му бъде вменено във вина, неплащането на увеличения размер. По делото са събрани доказателства за изплащане към настоящия момент на всички дължими суми, поради което Постановлението на РП Първомай, за явна малозначителност на деянието се явява обосновано. Налице е несъставомерност на деянието, за което е повдигнато обвинение, поради липсата на умисъл у дееца за извършването му.

        Следователно постановлението на РП-Първомай е законосъобразно и обосновано и следва да се потвърди.

        Водим от горните мотиви и на осн. чл. 243 ал. 5 т. 1 от НПК съдът

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

        ПОТВЪРЖДАВА Постановление на РП-Първомай от 21.05.2010 г. (пр. № 998/09 г.) за прекратяване на наказателното производство по  досъдебно производство № 5/10 г. по описа на РПУ-Първомай, образувано и водено срещу В. С. Р. за прест. по чл. 183, ал. 1 от НК.

        Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщението пред Окръжен съд – Пловдив.

        Препис от определението да се изпрати на жалбоподателя, РП-Първомай и обв. Р..

 

 

                                                               Районен съдия:/п/

МЗ/ВК