ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в закрито заседание на осми октомври две хиляди и десета година с

Председател Спасимир Здравчев

 

разгледа материалите по НАХД № 172 по описа на съда за 2010 година и намери, че не са налице основанията за разглеждане на делото, а същото следва да се прекрати.

Делото е образувано по Жалба на Н.Г.Т. с ЕГН ********** ***, живущ *** срещу Наказателно постановление № 275 / 24.06.2010 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай, с което на жалбоподателя

·     на основание чл. 179, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 50 (петдесет) лева за нарушение на чл. 6, т. 1 от същия Закон, като на основание Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007 година, издадена от Министъра на вътрешните работи, са отнети пет контролни точки;

·     на основание чл. 183, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 10 (десет) лева за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия Закон.

Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 5 от Закона за движение по пътищата в редакцията й към брой 51 на ДВ от 2007 година (действаща към датата на съставяне на Акта за установяване на административното нарушение, на издаването на Наказателното постановление и към настоящия момент) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

В конкретния случай не е нарушено правото на защита на жалбоподателя. Спазени са изискванията, както на материалния, така и на процесуалния закон. Всяко от установените нарушения е подведено към надлежния законов текст и е определено следващото се за това административно наказание. При съставянето на Акта и Наказателното постановление са съблюдавани императивните разпоредби на чл. 42, чл. 43 и чл. 57, чл. 58 от ЗАНН.

Що се отнася до отнетите за нарушението по чл. 6, т. 1 от Закона контролни точки, правното основание за това се ексцерпира от разпоредбата на чл. 4, ал. 1, т. 7 от Наредбата и съгласно разпоредбата на чл. 157, ал. 1 от Закона за движение по пътищата те са средство за отчет на извършваните нарушения от водача, а не наказание или принудителна административна мярка, като отнемането им настъпва по силата на закона, за което настоящата инстанция не следва да се произнася.

По мотиви от горното Съдът намира, че жалбата на Н.Г.Т. се явява недопустима и следва да се остави без разглеждане, а съдебното производство по делото следва да се прекрати.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 2 от ЗАНН Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане като недопустима Жалба на Н.Г.Т. с ЕГН ********** ***, живущ *** срещу Наказателно постановление № 275 / 24.06.2010 година на Началника на РУ „Полиция” – Първомай.

Прекратява производството по НАХД № 172 / 2010 година по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд – Пловдив в седемдневен срок от съобщението до страните.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ