РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ

 

 

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 46

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в закрито заседание на четиринадесети октомври две хиляди и десета година с

Председател Спасимир Здравчев

 

след разглеждане на материалите по Д ЧНД № 170 по описа на Съда за 2010 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 243, ал. 4 от НПК.

С постановление рег. № 274 / 10 от 27.09.2010 година Районна прокуратура – Първомай на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 от НПК прекратява наказателното производство по Дознание № 65 / 2010 година по описа на РУ „Полиция” - Първомай, образувано и водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 309, ал. 1 от НК, тъй като на основание чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК счита, че деянието не е извършено.

Недоволни от постановлението за прекратяване остават Л.Й.Ш. и В.С.М. *** – свидетели по делото, които в жалбата си излагат аргументи за незаконосъобразност и необоснованост и молят прокурорският акт да бъде отменен.

Съдът, след като се запозна със събраните в хода на досъдебното производство материали и във връзка с направеното оплакване, установи:

Жалбата е процесуално недопустима, поради което същата следва да бъда оставена без разглеждане.

Наказателното производство е образувано срещу неизвестен извършител за това, че в средата на месец септември 2007 година в град Първомай, област Пловдив, съставя неистински частен документ (договор за покупко-продажба) и го употребява, за да докаже, е съществува правно отношение между И.А.А. (продавач) и Л.Й.Ш. и В.С.М. (купувачи) - престъпление по чл. 309, ал. 1 от НК.

Съгласно разпоредбата на чл. 243, ал. 3 от НПК препис от постановлението за прекратяване на наказателното производство се изпраща на обвиняемия, на пострадалия или неговите наследници, или на ощетеното юридическо лице, които могат да обжалват постановлението пред съответния първоинстанционен съд в седемдневен срок от получаване на преписа. В конкретния случай жалбата е подадена в законоустановения срок, но това не е сторено от надлежно лице. В нарушение на процесуалните правила е изпратен препис от Постановлението за прекратяване на наказателното производство на Л.Й.Ш. и В.С.М., които нямат качеството на обвиняем, нито са пострадали по смисъла на чл. 74 от НПК.

Обект на документните престъпления, каквото е по чл. 309, ал. 1 от НК, са обществените отношения, свързани с реда и правната сигурност на документирането – съставяне, използване и съхраняване на документи.

Пострадалият е лице, което може да се конституира в наказателното производство като граждански ищец за обезщетяване за реално и непосредствено причинените му от конкретното престъпление имуществени или неимуществени вреди.

С оглед на посоченото жалбоподателите нямат качеството на пострадали от престъплението, предмет на делото - доколкото с инкриминирания договор (л. 23 от приложеното гражданско дело № 72 / 2009 година по описа на Районен съд – Първомай) се засягат правни отношения между тях и свидетеля И.А.А., то отношенията са облигационни и се решават по реда на ГПК (в случая – решени със сила на присъдено нещо, съгласно Решение № 57 / 17.07.2009 година по цитираното гражданско дело, потвърдено с Решение № 1834 / 12.11.2009 година по гражданско дело № 2355 / 2009 година на Окръжен съд - Пловдив).

Мотивиран от горното, Районен съд – Първомай, трети съдебен състав, намира, че Л.Й.Ш. и В.С.М. не са легитимирани да обжалват Постановлението за прекратяване на наказателното производство по дознание № 65 / 2010 година по описа на РУ „Полиция” – Първомай, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане като недопустима Жалба вх. № 3585 / 06.10.2010 година на Л.Й.Ш. и В.С.М. срещу постановление рег. № 274 / 10 от 27.09.2010 година Районна прокуратура – Първомай за прекратяване на наказателното производство по дознание № 65 / 2010 година по описа на РУ „Полиция” – Първомай, водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 309, ал. 1 от НК.

 

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в седемдневен срок от съобщаването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ